Denník N

Kisku vyšetrovali za výdavky na kampaň, jeho firma musela daň doplatiť

Daniari a policajti preverili firmu KTAG prezidenta Andreja Kisku a jeho brata Jaroslava a zistili, že si skrátila daň z príjmu za rok 2014 o 27-tisíc eur. Firma to uznala, daň doplatila a skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin.

Andrej Kiska bol v decembri 2015 už rok a pol prezidentom, keď sa do jeho firmy Kiska Travel Agency (KTAG) ohlásila daňová kontrola.

Nešlo o kontrolu vratiek DPH, čo je najčastejší dôvod daňovej kontroly na Slovensku – v KTAG prešovskí daniari preverovali správnosť zaplatenej dane z príjmu.

Rok postupne prechádzali jednotlivé náklady firmy, vypovedať nechali viacerých dodávateľov, až napokon v októbri 2016 vydali verdikt, podľa ktorého mala firma Andreja Kisku a jeho brata Jaroslava doplatiť na dani 27-tisíc eur.

V novembri sa stalo ich rozhodnutie právoplatné a firma nanovo vypočítanú daň aj zaplatila. Trestnosť činu teda zo zákona zanikla.

Kiskova firma porušila daňové predpisy tým, že minula časť peňazí na prezidentskú kampaň jej spolumajiteľa, ale účtovala ich, akoby ich použila na svoje podnikanie.

Celkovo šlo o rozdiel v daňovom základe 136-tisíc eur, ktorému zodpovedá spomínané krátenie dane vo výške 27-tisíc eur.

Vyplýva to z podkladov, ktoré prišli do redakcie anonymne mailom. Súčasťou podkladov je uznesenie okresného riaditeľstva PZ v Poprade, protokol daňového úradu v Prešove a list, ktorý zamestnanci finančnej správy údajne zaslali generálnemu prokurátorovi. Policajné aj daňové vyšetrovanie Kiskovej firmy potvrdili Denníku N dva zdroje.

Prezidentov hovorca Roman Krpelan povedal, že prezident sa k tomu vyjadrí v utorok.

Propagovali značku Andrej Kiska

Daňový úrad v Prešove na základe zistení z kontroly v decembri 2016 poslal na políciu trestné oznámenie za skrátenie daní. Zopakoval v ňom, že popradská firma KTAG si údajne neoprávnene účtovala a zahrnula do daňových výdavkov celkovo 136-tisíc eur, čím si znížila daňovú povinnosť o spomínaných približne 27-tisíc eur.

Firma si dala do nákladov napríklad výdavky za tlač letákov, lepenie plagátov, za poradenské a marketingové služby. Správca dane podľa policajného uznesenia pýtal od firmy vysvetlenie a podklady, čoho sa výdavky týkajú. Spor bol aj o dokladovanie nákladov na služobné a pracovné cesty Andreja Kisku a konateľa firmy Eduarda Kučkovského.

Vo všetkých prípadoch dostala Kiskova firma od daniarov priestor sporné veci vysvetliť.

Firma podľa policajného vyšetrovania uviedla, že sporné výdavky boli použité na zviditeľnenie a propagáciu mena Andrej Kiska. Daniari to zobrali na vedomie, ale nevyhodnotili to ako výdavok daňovo uznateľný. Pre firmu to znamenalo, že jej stúpla daňová povinnosť.

„Ak si je niekto vedomý, že výdavky nesúvisia so zdaniteľnými príjmami, mal by to účtovať buď ako nedaňový výdavok, alebo by to mal fakturovať konkrétnej osobe, s ktorou to súvisí,“ povedal daňový poradca Roman Konrád.

Trestný čin sa stal, ale zaplatením sa to podľa zákona končí

Polícia svoje vyšetrovanie ukončila už po dvoch mesiacoch 2. februára tohto roku. V uznesení sa píše, že „trestný čin sa stal a spáchala ho určitá osoba, avšak odstránením škodlivého následku trestnosť trestného činu zanikla“.

Dôvodom bola účinná ľútosť konateľa firmy Eduarda Kučkovského a to, že daň firma napokon doplatila. Vyplýva to z uznesenia policajného riaditeľstva v Poprade, ktoré bolo tiež súčasťou podkladov zaslaných médiám.

Podľa Trestného zákona je skrátenie, neodvedenie alebo nezaplatenie dane a poistného trestným činom. Ten istý zákon však umožňuje účinnú ľútosť až do konca vyšetrovania.

Ak teda podnikateľ zaplatí daň a jej príslušenstvo aj deň po tom, čo sa mohol oboznámiť s výsledkami vyšetrovania, stíhať ho nemožno. To sa v prípade Kiskovej firmy stalo.

Finančná správa sa odmietla k informáciám z anonymného listu a policajného vyšetrovania vyjadrovať. „Finančná správa sa obráti na orgány činné v trestnom konaní, aby prešetrili prípadný únik daňového tajomstva,“ dodala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie