Denník N

Za uvoľnenie dlhovej brzdy nehlasoval ani splnomocnenec pre cesty Janckulík z Mosta

Igor Janckulík. Foto - tasr
Igor Janckulík. Foto – tasr

Uznesenie o potrebe výnimky z dlhovej brdzy síce v parlamente prešlo, no počet hlasov by na zmenu ústavného zákona ani zďaleka nestačil.

Potvrdilo sa, že koalícia nemá dostatočnú podporu na zmenu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti (o dlhovej brzde).

Uznesenie o uvoľnení dlhovej brzdy, ktoré bolo aj akousi skúškou podpory pre míňanie väčších peňazí na stavbu diaľnic, síce v parlamente prešlo, ale počet hlasov by na zmenu ústavného zákona nestačil, na to treba minimálne 90 hlasov.

Za uznesenie hlasovalo 76 poslancov, 61 poslancov bolo proti a traja sa zdržali hlasovania.

Okrem členov koaličných strán hlasovala za uznesenie iba nezaradená poslankyňa Alena Bašistová.

Okrem opozičných poslancov ho nepodporil ani splnomocnenec pre rýchlostné cesty Igor Janckulík z Mosta – Híd, ktorý sa zdržal hlasovania. Zdržali sa aj opoziční poslanci Peter Marček a Rastislav Holúbek, ktorí tradične koalícii pomáhajú.

Iniciátorom uznesenia bol poslanec Smeru, žilinský župan a opätovný kandidát na túto funkciu Juraj Blanár. Predkladal ho spolu s ďalšími koaličnými poslancami vrátane poslancov Mosta.

Jeho súčasťou je aj zoznam viac ako 70 úsekov ciest, ktorých by sa výnimka mohla týkať a vláda by nebola trestaná za to, ak by kvôli tomu rástol dlh.

„Nie je to ideálne riešenie,“ povedal ešte minulý týždeň Janckulík, ktorý sa zdržal hlasovania. Podľa neho dnes v prípade niektorých úsekoch vôbec nie je jasné, či sa začnú vôbec niekedy stavať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Dlhová brzda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie