Denník N

Kiska môže svoje slová dokázať zverejnením zmluvy, ktorú mal so svojou firmou

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Protokoly z daňových kontrol nemôže zverejniť ani prezident, pretože daňové tajomstvo sa týka aj kontrolovaného.

Prečo popradská firma KTAG, ktorú vlastní prezident Andrej Kiska, hradila náklady na jeho prezidentskú kampaň v prvých mesiacoch roka 2014, by pomohla objasniť zmluva, ktorú s firmou uzavrel.

Prezident potvrdil, že daňová kontrola v popradskej firme prebehla, rovnako to, že mala nedoplatok na dani 27-tisíc eur pre nesprávne účtované náklady. Firma si dala do nákladov napríklad výdavky za tlač letákov, lepenie plagátov, za poradenské a marketingové služby.

Kontrola v jeho firme sa začala v apríli 2014, keď firme vznikol nárok na odpočet DPH. Daňový úrad kontroloval vratky DPH súvisiace s tými istými nákladmi, neuznal ich, a preto ich firme nevyplatil. Neskôr kontrolóri preverili aj priznanú daň zo ziskov firmy. Nedoplatok práve súvisel s hradením nákladov na časť prezidentskej kampane.

Čo by mal Kiska ukázať

Dôležité je teraz vedieť, či mal Kiska s firmou pre kampaň zmluvu a či jej reálne platil. Tým by sa ukázalo, či  výdavky firmy spojené s kampaňou boli kryté peniazmi od toho, kto si kampaň objednal.

Kiska povedal, že takú zmluvu podpísal. Denník N si od prezidenta zmluvu medzi ním a jeho spoločnosťou vyžiadal.

„Spoločnosť KTAG účtovala na základe zmlúv s právnickými a fyzickými osobami, medzi týmito osobami som bol aj ja. Pokladal som pred samotnou kampaňou za dobré, aby ma zastupovala spoločnosť, ktorá má právne a účtovné oddelenie. S bratom sme mali dohodu, že akékoľvek náklady spoločnosť uhradí,“ povedal.

Kiska ako jedna zo zmluvných strán by zmluvu mohol zverejniť, ak by aj bola v zmluve klauzula o obchodnom tajomstve, pretože Kiska je spolumajiteľ firmy.

Zverejnená zmluva, prípadne aj uhradené faktúry by pomohli objasniť, prečo daňový úrad nesúhlasil s niektorými daňovými nákladmi.

Celý protokol zverejniť nemožno

To by mohlo byť zrejmé aj z protokolu o vykonanej daňovej kontrole, ten nie je možné legálne zverejniť. „Protokol o daňovej kontrole ako celok určite nie je možné zverejniť, obsahuje daňové tajomstvo. Je to akákoľvek informácia získaná v daňovom konaní alebo v súvislosti s daňovým konaním,“ hovorí advokát Patrik Benčík, ktorý sa špecializuje na daňové kauzy.

Z protokolu možno zverejniť čiastkové informácie, napríklad začiatok a koniec daňovej kontroly.

Z protokolu je minimálne jasný súpis predložených dokladov. „Malo by tam byť stručne opísané, aký bol priebeh kontroly, čo kto predložil, namietal, teda celý priebeh kontroly. Malo by tam byť sumárne zachytené, čo sa udialo. Následne v rozhodnutí by malo byť uvedené, ako postupovali, na základe ktorých dokladov rozhodli, čo všetko zvážili,“ povedal daňový poradca Roman Konrád.

Viacerým redakciám prišli ešte v pondelok od anonymu podklady súvisiace s prípadom, ich súčasťou je uznesenie okresného riaditeľstva PZ v Poprade, list, ktorý zamestnanci finančnej správy údajne zaslali generálnemu prokurátorovi, a časť protokolu daňového úradu v Prešove. Keďže protokol nie je zjavne celý, nie je zrejmé, či je tam celý zoznam predložených dokladov.

Vieme tiež, že Kiska dal firme pôžičku, tým by to mohlo byť vyrovnané, nepoznáme však detaily, či naozaj došlo k započítaniu platieb.

Firma podľa policajného vyšetrovania uviedla, že sporné výdavky boli použité na zviditeľnenie a propagáciu mena Andrej Kiska. Daniari to zobrali na vedomie, ale nevyhodnotili to ako výdavok daňovo uznateľný. Spor bol aj o dokladovanie nákladov na služobné a pracovné cesty Andreja Kisku a konateľa firmy Eduarda Kučkovského.

Polícia svoje vyšetrovanie ukončila už po dvoch mesiacoch 2. februára tohto roku. V uznesení sa píše, že „trestný čin sa stal a spáchala ho určitá osoba, avšak odstránením škodlivého následku trestnosť trestného činu zanikla“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie