Denník N

Mliečne kvóty už neplatia. Kto na tom získa?

Intenzívne chovy dobytka Ilustračné foto - TASR
Intenzívne chovy dobytka Ilustračné foto – TASR

Mlieko už budú môcť krajiny produkovať bez obmedzení. Ak ho bude veľa, bude to tlačiť jeho cenu dole, chovatelia na tom môžu stratiť, spotrebitelia získať.

Po vyše troch desaťročiach o polnoci 31. marca prestali v európskych krajinách platiť mliečne kvóty. Zaviedli ich v roku 1984, keď výroba mlieka v štátoch Európskej únie výrazne prevyšovala dopyt.

Kvótami sa produkcia mlieka v jednotlivých štátoch obmedzila. „Išlo o jeden z krokov, ktoré sa prijali na prekonanie štrukturálnych prebytkov,“ vraví Andrej Králik zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Od 1. apríla už mliečne limity nebudú platiť. Koho ich zrušenie najviac ohrozí a kto z neho, naopak, môže ťažiť?

Kto zrušenie mliečnych kvót najviac pocíti?

Chovatelia, tí budú v najzložitejšej situácii. Na jednej strane ich síce už nič nebude obmedzovať pri produkcii mlieka, na druhej strane však budú pod väčším tlakom, aby dodávali spracovateľom mlieko za čo najnižšie ceny.

Slovensko malo v uplynulých rokoch ročnú kvótu na výrobu mlieka vo výške 1 miliardy litrov, no dlhodobo ju napĺňalo len asi zo štyroch pätín. Bolo tak v inej pozícii ako niektoré štáty, ktoré mali, naopak, nadprodukciu mlieka.

Poľnohospodári sa preto boja, že Slovensku hrozí prebytok lacného mlieka zo zahraničia.

„Pri cenách mlieka, ktoré dnes ani zďaleka nepokrývajú našim chovateľom ich výrobné náklady, budu môcť ďalej len ťažko pokračovať v činnosti,“ povedala Jana Holeciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Tá navyše tvrdí, že naši chovatelia nie sú na zrušenie mliečnych kvót pripravení. „Karty im v adaptácii na nové pravidlá zamiešalo aj ruské embargo na potraviny, ktoré platí od augusta 2014 a spôsobilo tlak na ceny mlieka,“ dodala SPPK.

Kto môže zo zrušenia kvót profitovať?

Farmári v krajinách, ktoré už mali prebytok mlieka a kvóty ich obmedzovali. Očakáva sa, že z pohľadu krajín zrušenie týchto limitov pomôže najmä silným agrárnym členským krajinám EÚ, napríklad Nemecku, Holandsku či Francúzsku.

„Tieto krajiny sa na zrušenie kvót dlhodobo a systematicky pripravujú. Túto situáciu využijú a výrazne zvýšia  produkciu, čím vzrastie konkurenčný tlak na slovenských mliekarov,“ vraví šéf Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay.

Po zrušení mliečnych kvót sa navyše môžu dostať do väčšej výhody farmári v krajinách, ktoré už zaviedli, alebo plánujú zaviesť systém vlastných dotačných podpôr producentov či spracovateľov mlieka. V tomto smere podľa poľnohospodárskeho analytika Stanislava Nemca ťahá zatiaľ Slovensko aj Česko za kratší koniec.

Zvýši alebo zníži sa podiel slovenského mlieka u nás?

Skôr sa očakáva, že zrušenie mliečnych kvót povedie k poklesu počtu chovateľov na Slovensku a zredukuje sa aj celkový stav dojníc, ktoré chovajú.

„Mlieko zo Slovenska určite nevymizne, len bude jeho podiel ešte nižší ako v súčasnosti. Zároveň je otázne, do akej miery sa za takýchto podmienok podarí udržať chov dojníc na Slovensku,“ naznačuje Holeciová.

Farmári protestovali v posledný deň platnosti  mliečnych kvót proti ich zrušeniu v Bruseli. Foto - TASR/AP
Farmári protestovali v posledný deň platnosti mliečnych kvót proti ich zrušeniu v Bruseli. Foto – TASR/AP

Klesnú alebo stúpnu ceny v obchodoch?

Na rast cien mlieka a mliečnych výrobkov v predajniach po zrušení mliečnych kvót nevidia analytici dôvod.

Tým, že už krajiny nebudú ničím limitované v produkcii mlieka, je pravdepodobné, že vyrobia mlieka viac ako doteraz. Budú sa snažiť umiestniť ho na domácich trhoch, ale ho aj vyviezť do zahraničia. To by mohlo tlačiť na zníženie cien v predajniach.

Nemec však upozorňuje, že to, ako klesnú ceny, bude závisieť aj od postupu obchodníkov. Tí totiž nie vždy a v plnej miere prenesú pokles cien, za ktoré nakupujú, do cien, za aké predávajú spotrebiteľom.

Rozšíri sa ponuka mliečnych výrobkov v obchodoch?

Poľnohospodári, potravinári aj ministerstvo pôdohospodárstva očakávajú, že to tak bude. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora považuje obohatenie trhu o nové výrobky z mliečneho sortimentu za jednoznačný efekt, ktorý po zrušení mliečnych kvót pocítia spotrebitelia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie