Denník N

Širokého škrtanie dlhov zatiaľ bankári a britská schránka neposunuli ďalej

Foto - TASR
Foto – TASR

Opravené 17.03 – Podarí sa Váhostavu naplniť svoje plány a zbaviť sa 85 percent dlhov voči drobným stavbárom? Rozhodnú o tom najmä veľké banky. Rozhodnutie o tom, či posunú Širokého škrtanie ďalej, oddialili. Najviac však o 15 dní.

Stavebný gigant Juraja Širokého chce vymazať veľkú časť svojich dlhov. Plánuje, že stavbárom, ktorí preňho na dobré slovo pomáhali stavať diaľnice, za ktoré Váhostav peniaze zinkasoval, vyplatí iba 15 percent z odvedenej práce. Oni sami pritom už z vystavených faktúr odviedli 20-percentnú DPH.

Zato bankári by mali vidieť všetkých 100 percent svojich úverov. Majú ich totiž zabezpečené tak, ako to bankári štandardne robia.

Práve títo bankári majú teraz v rukách aj osud bežných stavbárov. Ocitli sa totiž v takzvanom veriteľskom výbore piatich firiem, od ktorých závisí, kto koľko z odvedenej práce napokon uvidí. Iba také škrtanie dlhov, aké Váhostavu odobrí ČSOB, Slovenská sporiteľňa a Tatra banka, spoločne so schránkovou firmou Lomark a nedávno očisteným Doprastavom, sa môže posunúť na záverečné hlasovanie všetkých veriteľov Širokého firmy.

Veľkí rozhodujú o malých

Zatiaľ o osude stoviek stavbárov nerozhodli. Podľa informácií Denníka N chcú ešte od Váhostavu, aby svoje predstavy prepracoval. Firma na to teraz bude mať dodatočných 15 dní.

Zákony to dovoľujú a aj sa to v praxi používa. Vidieť sme to mohli vtedy, keď sa dlhov zbavoval Doprastav s nejasným vlastníckym pozadím. Napokon dostatočne silný súhlas veriteľov získal. Výnimkou bola vtedy VÚB, ktorá sa hlasovania zdržala.

Očakávať, že by voči škrtaciemu plánu mal výhrady Doprastav, sa dá len ťažko. Keď sa „ozdravoval“ on, v jeho veriteľskom výbore mu asistoval Váhostav.

Ten má teraz medzi vybranými veriteľmi aj spoločnosť Lomark. Sídli u nás, matku má vo Veľkej Británii. Patrí medzi tie firmy, ktorých majiteľov pozná Juraj Široký, a presvedčil ich, aby krvácajúcej firme poskytli úvery aj napriek tomu, že stála na pokraji krachu. Presvedčil ich aj o tom, aby peniaze dali, a ani si ich nepoistili tak, ako to robia banky.

Blízke schránkové firmy

Ak by sa ukázalo, že takéto schránky sú blízke Jurajovi Širokému až tak, že vlastne požičal sám sebe, nikdy by sa podľa konkurzných pravidiel Lomark nemohol dostať medzi kľúčových hráčov pri odpise dlhu.

Ako sa na nadchádzajúce hlasovanie pozerajú banky, nezvyknú komentovať. Tak v konkurze, ako aj pri odpise dlhov by pritom banky mali dostať naspäť všetko. Naopak, podporou plánov Juraja Širokého dávajú všanc svoje meno.

Váhostav však tvrdí, že konkurz reštrukturalizácia je pre drobných stavbárov výhodnejšou alternatívou. Veriteľom sa má vrátiť viac peňazí preto, že na rozdiel od konkurzu firma nepadne, ale bude ďalej pracovať na diaľniciach.

Zato konkurz by pre Váhostav znamenal aspoň na čas dištanc od štátnych zákaziek.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza Váhostav

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie