Denník N

Martinus kúpil svojho konkurenta Gorila.sk, jeho kaviarne nepreberie

Šéf Martinus.sk Michal Meško. Foto – N
Šéf Martinus.sk Michal Meško. Foto – N

Stránka internetového kníhkupectva Gorila.sk sa zrejme nezmení, aj keď už bude patriť pod Martinus.sk.

Online kníhkupectvo Martinus.sk kúpilo svojho konkurenta Gorila.sk a Arara.cz. Denníku N to potvrdil šéf kníhkupectva Michal Meško.

Zmena majiteľa e-shopu už je aj oficiálne uvedená na stránke Gorila.sk.

Gorila je druhým najväčším online predajcom kníh na Slovensku po Martinuse. „Web Gorila.sk bude naďalej prevádzkovaný ako samostatná značka,“ povedal Meško.

Česká Arara.cz bude zlúčená s webom Martinus.cz.

Prevzatie by už nemalo podliehať ďalšiemu schvaľovaniu.

Koľko Gorila.sk stála, Meško nechce komentovať. Sumu nebudú zverejňovať, rovnako ani detaily transakcie.

Podľa šéfa Martinus.sk sa ešte usporadúvajú veci, ale od 15. septembra už je majiteľom Gorily Martinus. Tak by to malo byť zapísané aj v obchodnom registri.

Martinus kúpil len online predajňu Gorila.sk, nie jeho kaviarňové prevádzky. Gorila má päť podnikov v centre Bratislavy. Tie Martinus, ktorý tiež prevádzkuje kníhkupectvá kombinované s kaviarňami, neprevezme.

„Vzájomne sa stretli predstavy toho, že majitelia Gorily sa chcú venovať najmä gastronómii, kým pre nás je zaujímavé rozšíriť portfólio titulov a tiež obsluhovať širšiu skupinu čitateľov,“ povedal Meško.

Ján Laš z kníhkupectva Gorila.sk potvrdil, že sa chcú viac venovať gastronómii. Viac sa k predaju e-shopu vyjadrovať nechcel.

Martinus mal vlani podľa údajov na stránke Finstat.sk zisk vyše 115-tisíc eur. To je o takmer polovicu menej ako v roku 2015.

Tržby spoločnosti naopak vlani medziročne vzrástli o sedem percent – vlani dosiahli 8,4 milióna eur. Od januára do konca marca tohto roka mal Martinus tržby 1,8 milióna eur a zisk takmer 8500 eur.

Michal Meško je členom redakčnej rady Denníka N.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie