Denník N

Advokát Bžán zarábal milióny na štáte aj pred odmenou za Gabčíkovo, Žigovi hrozia odvolávaním

O zrušení HM Manažmentu rozhodnú šéfovia Smeru. Foto – TASR
O zrušení HM Manažmentu rozhodnú šéfovia Smeru. Foto – TASR

Opozícia vyzýva ministra hospodárstva Petra Žigu, aby za vysokú odmenu pre advokáta odvolal nominanta Smeru Branislava Bačíka, ktorý s advokátom Radomírom Bžánom zmluvu podpísal.

Advokát s kontaktmi na ľudí zo Smeru Radomír Bžán zrejme dostával obrovské čiastky za spor o gabčíkovskú elektráreň aj okrem odmeny 64 miliónov eur, ktorú by mu mal vyplatiť štát.

Poslanec OĽaNO-Nova Gábor Grendel spočítal hodnotu faktúr, ktoré zverejnila štátna firma MH Manažment pod kontrolou nominantov Smeru za posledný rok a pol. Bžánovej kancelárii štátna firma údajne vyplatila takmer 3,8 milióna eur.

Či išlo len o peniaze za spor o Gabčíkovo, z údajov, ktoré firma zverejnila na webe, nie je jasné. Zo zmluvy medzi Bžánom a MH Manažmentom vyplýva, že mu firma mohla vyplácať peniaze aj pred ukončením sporu na základe hodinovej mzdy, cestovných nákladov, či iného typu odmien.

Obrat advokáta s Gabčíkovom výrazne stúpol

Z údajov o obrate eseročky Radomíra Bžána vyplýva, že zákazky na MH Manažmente zrejme tvorili zásadnú časť jej hospodárenia. Zmluvu s Fondom národného majetku a jeho nástupníkom MH Manažment podpísal vo februári 2015. Niekoľko rokov predtým sa podľa údajov webu finstat.sk jeho ročný obrat pohyboval medzi 780-tisíc a 1,5 milióna eurami. V roku 2015 to už bolo 4,9 milióna a v roku 2016 3,2 milióna eur.

Bžánova advokátska kancelária má podľa webu Slovenskej advokátskej komory len jedného koncipienta. Nemá ani vlastnú webovú stránku.

Právnika Bžána Plus 7 dní v roku 2010 odfotografoval v objatí s vtedajším exministrom financií Jánom Počiatkom, advokát sa ukázal v minulosti aj na oslave krajskej šéfky Smeru Renáty Zmajkovičovej. Advokát tiež novinárovi Tomovi Nicholsonovi povedal, že v dome, ktorý vlastní, niekoľko rokov býval v podnájme súčasný generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

„Nie je mi zrejmé, aký súvis majú vaše otázky s predmetnou vecou, preto nevidím dôvod na ne odpovedať a prispievať tak k vašim schizofrenickým pokusom zaťahovať ma do predmetnej veci,“ odpísal Čižnár na otázky k Bžánovi.

Milan Kaplan, poslanecký asistent Miroslava Sopka z OĽaNO, zasa na blogu upozornil, že Bžánova kancelária od mesta Michalovce dostala za zastupovanie pred súdom na miestne pomery obrovskú odmenu, 480-tisíc eur. Mesto riadi primátor za Smer Viliam Zahorčák, zmluvu uzatvorili v roku 2014.

Štát sa teraz snaží s Bžánom dohodnúť na znížení podielovej odmeny, ktorá by mala byť podľa Plus 7 dní 64 miliónov eur. Denníku N približne takúto sumu potvrdil aj sám Bžán. „Odmena, ktorá má byť vyplatená advokátskej kancelárii, predstavuje približne polovičnú výšku odmeny, ktorá je prípustná podľa vyhlášky o odmenách advokátov, a preto ju nemožno považovať za neadekvátnu,“ odpísal Bžán. Presnú sumu tak zatiaľ nepotvrdil.

Zmluva s advokátom, ktorú podpísal šéf FNM a teraz aj MH Manažmentu Branislav Bačík, by mohla Bžánovi teoreticky zaistiť až 20 percent zo sumy, o ktorú sa štát súdil so Slovenskými elektrárňami za prevzatie správy elektrárne v Gabčíkove. Súdil sa o 588 miliónov eur, MH Manažment však Denníku N napísal, že spornou čiastkou bolo až 700-miliónov. Advokátska kancelária tak mohla žiadať ako odmenu až 140 miliónov.

Zmluvu s advokátom Bžánom podpísal Branislav Bačík. Foto – TASR

Žiga zodpovednosť necíti

„V žiadnom prípade necítim zodpovednosť za túto zmluvu, ktorá bola podpísaná v roku 2015, keď som pôsobil na úplne inom úrade,“ hovoril v stredu minister hospodárstva Peter Žiga (Smer). V roku 2015 bol Žiga ministrom životného prostredia a FNM bol formálne nezávislou inštitúciou, ktorú viedli nominanti Smeru. Dnes je však Žiga nad Bačíkom a jeho ministerstvo hospodárstva je 100-percentným majiteľom akciovky MH Manažment. Títo ľudia riadia aj MH Manažment.

„Vyzval som vedenie MH Manažmentu, bývalého FNM, aby rokovalo s právnou kanceláriou o znížení tejto sumy,“ tvrdil Žiga, ktorý sa na túto tému rozprával aj s premiérom Robertom Ficom.

Akú sumu by mali Bžánovi vyplatiť, sa Žiga neodvažuje odhadnúť. „Malo by dôjsť k výraznému zníženiu tejto sumy,“ vravel minister len.

Odvolajte Bačíka, alebo budeme odvolávať Žigu

Opozícia vyzýva Žigu na okamžité odvolanie Bačíka, a pokiaľ to neurobí do piatka, OĽaNO chce začať zbierať podpisy potrebné na odvolávanie ministra.

„Vláda stratila akékoľvek zábrany. Kde sa kradlo po miliónoch, teraz sa kradne po desiatkach miliónov eur,“ vravel poslanec OĽaNO Jozef Viskupič. Tvrdil, že si u renomovaných právnikov zistili, koľko hodín by potrebovali na spor podobný tomu o elektráreň v Gabčíkove. Zistil, že by išlo o nanajvýš 500 hodín právnických služieb a keby ich rozpočítal na Bžánovu 64-miliónovú odmenu, každá hodina by stála 128-tisíc eur.

SaS vyzvala generálnu prokuratúru, aby prípad posúdila z trestnoprávnej stránky. Mohla by napríklad preverovať, či štátny manažér Bačík neporušil povinnosti správcu cudzieho majetku vysokou odmenou. Povinnosti by mohol štátny manažér Bačík porušiť aj tým, že si vybral advokáta poisteného na trojmiliónovú možnú škodu v súdnom spore na arbitráž v hodnote 700 miliónov.

O príliš vysokej čiastke pre Bžána hovorila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „Áno, toto je prehnané, neviem, ako boli nastavené zmluvné podmienky, pravdepodobne veľmi veľkoryso.“

„Gabčíkovo je veľká vec, napriek tomu si myslím, že tá suma je gigantická, necháme pracovať ministra hospodárstva,“ vravel zasa minister vnútra Robert Kaliňák. S Bžánom sa vraj nepozná. Sám však ako advokát fakturoval v minulosti sumy, ktoré presahovali 20 percent z čiastky, ktorú pre nich vysúdil.

Advokáti by odmeny od štátu obmedzili

Denník N sa pýtal na názor na odmenu aj šéfa Slovenskej komory advokátov a bývalého ministra spravodlivosti za Smer Tomáša Boreca. Advokátska komora zaňho odpovedala, že sa už v minulosti viackrát témou tarifnej odmeny advokátov za služby poskytnuté štátu zaoberali.

„Naše návrhy už v minulosti smerovali ku konkrétnym podnetom na zmenu zákona o verejnom obstarávaní a určení výšky tarifnej odmeny tak, aby štát od začiatku vedel, koľko bude za služby advokáta platiť. Táto téma je natoľko vážna, že ju opätovne predkladáme na rokovanie Predsedníctva Slovenskej advokátskej komory.“

Šéf SNS Andrej Danko, ktorý je tiež povolaním advokát, na otázky neodpovedal. Podpredseda SNS Anton Hrnko vraví, že si advokáti zvyčajne zvyknú pýtať tri či štyri percentá z vysúdenej čiastky, proti čomu vraj nič nemá. V prípade Bžána však by malo ísť o 11 percent. „Neviem, na aký to bolo zložitý spor,“ povedal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Milióny právnikovi Bžánovi

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie