Denník N

Pravá ruka Plavčana Kováčik končí na ministerstve školstva

Ministerka Martina Lubyová a Vladimír Kováčik, ktorý bol pravou rukou Plavčana. Foto – ministerstvo školstva, Denník N
Ministerka Martina Lubyová a Vladimír Kováčik, ktorý bol pravou rukou Plavčana. Foto – ministerstvo školstva, Denník N

Vladimír Kováčik bol riaditeľom kancelárie bývalého ministra Petra Plavčana, od októbra už v zamestnaneckom pomere na ministerstve nemá byť.

Vladimír Kováčik bol pravou rukou dnes už bývalého ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS). Viedol jeho kanceláriu, verejnosti bol neznámy, v kuloároch sa však o ňom hovorilo ako o človeku, ktorý má na starosti eurofondy a ministerstvo z pozadia riadi.

S príchodom novej ministerky Martiny Lubyovej však vo funkcii končí.

„Pán Vladimír Kováčik končí štátnozamestnanecký pomer na ministerstve školstva 30. septembra 2017,“ potvrdilo Denníku N ministerstvo školstva.

Kam odchádza, ministerstvo nepovedalo.

Priviedol ho Čaplovič

Kováčika na ministerstvo školstva priviedol ešte minister Dušan Čaplovič (Smer) počas druhej vlády Roberta Fica, urobil z neho vtedy štátneho tajomníka. Podľa portálu postoj.sk ho na ministerstvo vyslal Smer „na konci éry Dušana Čaploviča, aby riadil záležitosti okolo eurofondov“.

Po príchode Plavčana sa Kováčik stal vedúcim jeho kancelárie. Aj keď bol pôvodne dosadený za Smer, neskôr podľa informácií Trendu prešiel na stranu SNS.

„Komu by sa zdalo, že sa Smer cez neho poistil, aby mal u Plavčana svojho informátora, je na omyle. Podľa zdroja z úradu vlády bolo vedenie Ficovej strany zaskočené, keď krátko po voľbách Kováčik prebehol k SNS,“ napísal Trend.

Nová ministerka Lubyová po nástupe do funkcie vyslala signál, že eurofondová kauza bola zle odkomunikovaná. Nechcela povedať, či budú za kauzu s eurofondmi za 600 miliónov potrestaní konkrétni ľudia.

„Ak by som mala vyvodiť personálnu zodpovednosť, asi by som musela prepustiť celú republiku aj spolu s Komisiou,“ odpovedala Lubyová.

„Tí, ktorí nastavovali pravidlá, ich mohli nastaviť lepšie, tí, ktorí ich porušovali, ich nemali porušovať. Tí, ktorí to komunikovali, sa mali pozrieť na to, o čom konkrétne hovoríme, a tí, čo si to prečítali a zablokovali, asi nemali všetko zablokovať.“

Teraz Kováčik, o ktorom sa hovorilo ako o človeku, ktorý mal na ministerstve na starosti eurofondy, odchádza. Ministerstvo tvrdí, že skončil na vlastnú žiadosť dohodou.

Okrem neho skončil vo funkcii aj Rastislav Beliansky, ktorý bol šéfom Výskumnej agentúry, čo vypisovala sporné výzvy. Ešte pred svojím odchodom ho odvolal Plavčan.

Našiel za neho aj náhradu – Stanislava Sipka, ktorý má agentúru viesť pol roka, kým sa nevypíše výberové konanie. Sipko pomáhal Plavčanovi na tlačovej konferencii, keď vtedy ešte ako minister obhajoval prerozdeľovanie eurofondov.

Na pochybné prerozdelenie eurofondov upozornili rektori veľkých výskumných univerzít. Z balíka 300 miliónov eur, ktorý mal ísť na dlhodobý a strategický výskum, nedostali žiadne zdroje.

Ich rozhorčený list sa dostal do médií. Odvtedy sa zistili pochybenia pri hodnotení, výbere hodnotiteľov a našli sa chyby aj v druhej výzve pre podniky za 300 miliónov eur.

Výzvu, ktorú rektori napadli, ministerka už zrušila. Pre problémy s prerozdelením zrejme prídeme o zhruba 30 miliónov eur, lebo ich nestihneme vyčerpať.

Nová ministerka hasí problémy

Kováčik z ministerstva odchádza, ale Plavčan, ktorý musel odísť z funkcie ministra pre kauzu prerozdelenia 600 miliónov eurofondov, na ministerstve stále pôsobí. Nová ministerka hovorí, že jej radí pri preberaní ministerstva.

Podľa portálu Aktuality.sk Plavčan na ministerstve ostane do konca roka, potvrdila to Lubyová.

Po tom, čo Lubyová nastúpila na ministerstvo, rieši problémy po svojom predchodcovi. Absolvovala už cestu do Bruselu, kde rokovala o tom, aby nám po kauze s prerozdelením uvoľnili peniaze. Po návrate predstavila viaceré nové pravidlá pri prerozdelení eurofondov, aby bol proces prehľadnejší.

Za dva týždne, čo je Lubyová vo funkcii, našla aj peniaze na celoplošné testovanie piatakov. Na to Plavčan peniaze nepripravil a hrozilo, že sa nebudú piataci testovať celoslovensky, ale len na malej vzorke, a to v školách, ktoré majú dobré pripojenie, lebo testy sa mali robiť elektronicky.

Nakoniec ministerka 160-tisíc eur našla. Teraz rieši aj nedostatok učebníc, podľa nej chýba zhruba polovica učebníc. V pondelok by mala mať už na stole aj reformu Učiace sa Slovensko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie