Denník N

Miliónový advokát Bžán pozná veľa ľudí v Smere aj Ficovho bývalého šéfa SIS

Branislav Bačík, ktorý podpísal zmluvu s advokátom Radomírom Bžánom. Foto – TASR
Branislav Bačík, ktorý podpísal zmluvu s advokátom Radomírom Bžánom. Foto – TASR

Nominanti Smeru museli vedieť, že v prípade úspechu na arbitráži budú musieť advokátovi s kontaktmi na Smer vyplatiť viac ako 60 miliónov aj ďalšie faktúry. Transparency International upozornilo, že Bžán sa k zastupovaniu Fondu národného majetku dostal v zle nastavenej súťaži pre advokátske kancelárie.

Advokát Radomír Bžán, ktorý má od štátu dostať za advokátsku prácu v spore o gabčíkovskú elektráreň odmenu v desiatkach miliónov eur, sa k štátnym zákazkám dostával už počas prvej vlády Roberta Fica (2006-2010). Výška odmeny, ktorú si môže nárokovať, sa pohybuje v rozmedzí 64 až 70 miliónov eur.

Honoráre od štátu Bžánova právnická kancelária zbierala už v štátnej akciovke Javys, ktorú medzi rokmi 2007 a 2010 viedol nominant Smeru a neskorší riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Ján Valko. Ten je považovaný za človeka blízkeho Robertovi Ficovi.

Podpredsedom predstavenstva Javysu bol v tom čase ďalší nominant Smeru a brat generálneho prokurátora Peter Čižnár, ktorý vedie Javys ako nominant Smeru aj teraz. Do roku 2010 sa zmluvy na internete nezverejňovali, takže nie je jasné, čo a za koľko robil Bžán pre Javys.

Týždenník Plus 7 dní už pripomenul, že Bžána v roku 2010 odfotografovali, ako sa objíma s vtedajším ministrom financií a dopravy Jánom Počiatkom. Syn Radomíra Bžána v čase, keď bol Počiatek ministrom dopravy, pracoval ako šéf odboru programovania a monitorovania programov dopravnej infraštruktúry a na ministerstve pracuje aj teraz.

Advokáta Bžána týždenník Plus 7 dní videl aj na oslave krajskej šéfky Smeru v Trnave Renáty Zmajkovičovej a generálny prokurátor Jaromír Čižnár si niekoľko rokov prenajímal byt v dome, ktorý Bžán vlastní. Čižnár spájanie s Bžánom označil za „schizofrenický pokus zaťahovať ho do predmetnej veci.“

O sume pre Bžána vedeli dopredu

Okrem prepojení na Smer je zaujímavé, ako sa advokát k možnosti získať od štátu desiatky miliónov dostal. Štátny Fond národného majetku (FNM) a jeho nástupnícka organizácia MH Manažment totiž vedeli, že advokátska kancelária Radomíra Bžána dostane za víťazstvo miliónovú odmenu, a predsa s ním do prípadu išli.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenská pobočka Transparency International upozornila, že Bžánovu kanceláriu vybrali v súťaži so zle nastavenými pravidlami.

Nominanti Smeru okolo bývalého poslanca tejto strany Branislava Bačíka vedeli, koľko si Bžán vypýta od septembra 2014, keď sa jeho kancelária zúčastnila na tendri na poskytovatenie právnych služieb pre FNM.

V súťaži ponúkol len 45-percentnú zľavu z podielovej odmeny, ktorú určuje vyhláška o advokácii na 20 percent. V praxi to znamenalo 11 percent z vysúdenej sumy. V súťaži boli ďalšie tri právnické firmy a tie ponúkli väčšiu zľavu, teda menšiu podielovú odmenu – išlo o 49 až 51 percent.

Prípad dali najdrahšiemu

Za kritériá výberu FNM určil zo 70 percent možných bodov celkovú cenu. Iba päť percent z bodov získal uchádzač za veľkosť podielovej odmeny. Bžánova kancelária teda z celkového hodnotenia najvyššou podielovou odmenou spomedzi štyroch uchádzačov veľa nestratila.

Fond nakoniec podpísal rámcové zmluvy s tromi zo štyroch uchádzačov vrátane Bžána. Keď sa rozbehol spor so Slovenskými elektrárňami – od začiatku bolo zrejmé, že pôjde o milióny eur – vybral si dnes už neexistujúci Fond z trojice kancelárií tú s najvyššou podielovou odmenou.

MH Manažment, ktorý má teraz za fond platiť advokátovi odmenu vo výške desiatok miliónov, tvrdí, že zmluvu s Bžánom uzatvorili v čase, „kedy naša spoločnosť nepredpokladala, že vôbec niekedy bude čeliť žalobe spoločnosti Slovenské elektrárne v celkovej výške cca 700-miliónov eur“.

Takto premiér Robert Fico preberal pod kontrolu štátu turbíny vodnej elektrárne Gabčíkovo. Foto – Tasr

Zmluvu s Bžánom pritom uzavreli až v marci 2015 a štát vypovedal zmluvu elektrárňam v decembri 2014. Už vtedy bolo jasné, že vec mieri na arbitráž.

Čo je morálne v poriadku?

Čo na odmenu 64 miliónov eur hovorí Bžán? „Predstavuje približne polovičnú výšku odmeny, ktorá je prípustná podľa vyhlášky o odmenách advokátov, a preto ju nemožno považovať za neadekvátnu. Napriek tomu je naša advokátska kancelária pripravená rokovať o znížení odmeny tak, aby sa dosiahol prijateľný kompromis,“ odpísal právnik.

Na otázku, či je táto suma morálne v poriadku, odvetil: „Áno, je to v poriadku, pretože je to v súlade s advokátskou tarifou, ktorá takúto odmenu dovoľuje. Naopak, ja sa Vás pýtam, či je morálne v poriadku, že spoločnosť Slovenské elektrárne zažalovala spoločnosť MH Manažment a Slovenskú republiku o odškodnenie v takej astronomickej výške? Ak by spor spoločnosť MH Manažment alebo štát prehral, bolo by to morálne v poriadku?“

Za zníženie odmeny sa prvýkrát vo štvrtok vyslovil aj premiér Robert Fico, ktorého nominant Bačík zmluvu s Bžánom podpísal. „Je to vec zodpovedných inštitúcií. Chcem tiež pripomenúť, že my sme viedli súboj na život a na smrť, pokiaľ išlo o Gabčíkovo, a my sme ho vyhrali.“

Podľa predsedu SNS Andreja Danka odmena za záchranu hodnoty majetku má byť adekvátna. „Ak sa bavíme o záchrane zhruba 800 miliónov a o vyhratí sporu, treba nastaviť odmenu pomerne k tomu. O týchto veciach bežia rokovania.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Milióny právnikovi Bžánovi

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie