Denník N

Štát už advokátovi Bžánovi vyplatil 3,8 milióna, nikto nevie garantovať, že nedostane desiatky miliónov

Najznámejší nominant Smeru z posledných čias - odvolaný šéf MH Manažmentu Branislav Bačík, . Foto – TASR
Najznámejší nominant Smeru z posledných čias – odvolaný šéf MH Manažmentu Branislav Bačík, . Foto – TASR

Aktualizované o stanovisko kancelárie Radomíra Bžána – Nominant Smeru Branislav Bačík najprv tvrdil, že žiadne ďalšie milióny advokátovi s väzbami platiť nebude, neskôr už to garantovať nevedel a opakoval, že sa o výške odmeny pre Radomíra Bžána idú dohadovať.

Nominant Smeru a šéf štátnej firmy MH Manažment Branislav Bačík sa v piatok pokúšal vysvetliť, že zmluva, ktorá advokátovi Radomírovi Bžánovi umožňuje vyplatiť odmenu až 64 miliónov eur za zastupovanie v spore o elektráreň v Gabčíkove, je v poriadku. Bačík tvrdil, že žiadne milióny sa už vyplácať nebudú, o pár minút to však už zopakovať nevedel.

Bžán je advokát s väzbami na Smer, ktorý roky ovláda aj Fond národného majetku a jeho nástupnícku organizáciu MH Manažment.

Pre predstavu: suma 64 miliónov za právne poradenstvo vysoko prevyšuje čiastku 45 miliónov, o ktoré prišiel štát pri jednej z najväčších káuz prvej Ficovej vlády, Interblue Group, do ktorej bola namočená SNS. Ak by sa 64 miliónov rozrátalo medzi 5,5 milióna obyvateľov Slovenska, odmena advokátovi vyjde každého obyvateľa na 11,64 eura.

„Počúvajte ma pozorne, čo chcem k tejto záležitosti povedať. Žiadne miliónové odmeny sa advokátskej kancelárii vyplácať nebudú, a už vôbec nie desiatky miliónov, tak ako to prezentujú denníky,“ vyhlásil Bačík.

Keď sa ho Denník N pýtal, či teda Bžánovi za spor vyplatia už iba menej než milión eur, z odpovede sa vykrúcal. „Celková výška odmeny sa bude dojednávať a rokovať o nej, až keď bude doručený rozsudok.“ Tvrdil, že by so Bžánom o znížení jeho 64-miliónovej odmeny rokoval, aj keby kauzu nezverejnili médiá.

Výslednú sumu sa dozviete

Bačík nevedel odpovedať ani na opakované otázky, koľko najviac sú ochotní Bžánovi vyplatiť. Odpovedal iba, že si počkajú na rozhodnutie arbitráže o výške trov konania a až potom budú s advokátom hovoriť. „Výslednú sumu sa dozviete.“

Bývalý poslanec Smeru a šéf Fondu národného majetku Bačík, ktorý so Bžánom zmluvu podpísal, potvrdil, koľko už právnik za spor o elektrárne dostal. Išlo o 3,8 milióna eur.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Túto sumu zverejnil poslanec OĽaNO-Nova Gábor Grendel z faktúr, ktoré Bžán poslal MH Manažmentu. Doteraz však nebolo jasné, či sa celá táto suma týkala iba sporu okolo Gabčíkova. Bačík tiež tvrdí, že tender na výber právnikov bol transparentný, trval takmer osem mesiacov a mohol sa ho zúčastniť ktokoľvek.

Túto skutočnosť spochybnila slovenská pobočka Transparency International, ktorá upozornila najmä na to, že pri kritériách výberu MH Manažment nastavil výšku odmeny ako menej podstatnú zložku.

O odmene vedeli dopredu

Štát by mal Bžánovi vyplatiť až 11 percent z celkovej sumy 700 miliónov eur, ktorú ušetril tým, že podľa výsledku arbitráže nemusí Slovenským elektrárňam vyplatiť odškodné za to, že v roku 2015 prevzal proti ich vôli do svojej správy vodnú elektráreň v Gabčíkove.

Na odmene pre advokáta sa so Bžánom dohodol podpisom zmluvy v marci 2015, štát pritom zmluvu s elektrárňami vypovedal už decembri 2014, takže MH Manažment vedel, že ho čaká spor o stovky miliónov a po prípadnej výhre advokáta čaká obrovská suma, ktorá bude vypočítaná ako podielová odmena.

Ak by článok o zmluvnej odmene 64 miliónov nezverejnil Plus 7 dní, štát by ju mohol právnikovi vyplatiť v podstate bez toho, aby si to niekto všimol. Dodatok k zmluve už kvôli nej podpisovať a zverejňovať ani nemusel a jediným verejne prístupným dôkazom o platbe Bžánovi by mohla byť faktúra MH Manažmentu, ministerstva hospodárstva či ministerstva financií.

Bžán tvrdí, že je o výške odmeny ochotný rokovať.

„Predstavuje približne polovičnú výšku odmeny, ktorá je prípustná podľa vyhlášky o odmenách advokátov, a preto ju nemožno považovať za neadekvátnu. Napriek tomu je naša advokátska kancelária pripravená rokovať o znížení odmeny tak, aby sa dosiahol prijateľný kompromis,“ odpísal právnik.

Advokát má viaceré väzby na Smer a jeho nominantov. Plus 7 dní ho v roku 2010 odfotografoval, ako sa objíma s vtedajším ministrom financií a neskôr aj dopravy Jánom Počiatkom. Jeho syn Pavol Bžán začal za Počiatka pracovať na ministerstve dopravy, ktoré riadil.

Bžánova kancelária robila právne poradenstvo štátnej spoločnosti Javys v čase, keď ju viedol blízky Ficov spolupracovník a neskorší riaditeľ SIS Jána Valko a podpredsedom predstavenstva bol ďalší nominant Smeru, Peter Čižnár. Pluska ho tiež nachytala na oslave krajskej šéfky Smeru Renáty Zmajkovičovej.

Reakcia Bžánovej kancelárie: Budeme sa brániť

Advokátska kancelária Radomíra Bžána v piatok vydala stanovisko, v ktorom píše, že výška jej zmluvnej odmeny ešte nie je jasná a že vyjde z dohody so štátnou firmou MH Manažment a firma zdôrazňuje, že vyhrala štátu obrovský spor za stovky miliónov eur.

Kancelária zároveň varuje, že sa bude brániť aj právnou cestou. K množstvu urážok, laických hodnotení a politicky motivovaným vyjadrení populistických politikov sa odmietame bližšie venovať. Pokiaľ ale bude pokračovať štvavá kampaň voči našej kancelárii, začneme sa dôsledne brániť právnou cestou,“ píše kancelária v stanovisku.

Aj v tomto spore, tak ako v desiatkach a stovkách iných sme už preukázali, že disponujeme dostatkom odborného potenciálu na to, aby sme dokázali efektívne chrániť naše dobré meno a profesionálnu česť,“ hrozí kancelária.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Milióny právnikovi Bžánovi

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie