Denník N

Mrazené rybie prsty Iglo prepadli v testoch už druhýkrát, vo Viedni sú iné ako u nás (+zoznam výrobkov)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aj druhé preverovanie výrobkov kúpených na Slovensku a v Rakúsku potvrdilo, že pod rovnakou značkou sa často ukrýva rozdielne zloženie.

Aj druhá fáza testovania výrobkov kúpených na Slovensku a v Rakúsku potvrdila, že na slovenský trh sa dostávajú značkové potraviny s iným zložením ako na rakúsky. Z 33 výrobkov, ktoré nakúpila inšpekcia vo Viedni, v Senci a Bratislave, našli v polovici výrobkov výrazné rozdiely.

Konkrétne – pri 16 výrobkoch inšpekcia zistila výrazné rozdiely ovplyvňujúce kvalitu, v 11 výrobkoch menšie rozdiely. Len 6 výrobkov malo rovnaké zloženie pre oba trhy.

„Výrobky dopadli ešte horšie ako v prvej fáze,“ povedal šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš.

V šunke opäť zistili rozdiel v obsahu mäsa, pre náš trh ho bolo vo výrobkoch menej, no bol v nich vyšší obsah soli. Podobne ako v prvom testovaní sa nižší obsah rybieho mäsa opäť objavil v mrazených rybích prstoch Iglo.

Jeden od nás bol kvalitnejší

Len jeden z 33 testovaných výrobkov kúpený na Slovensku bol lepšej kvality ako v Rakúsku. Jadrá kešu orechov značky Alesto dodané do slovenských predajní boli kvalitnejšie ako tie z Viedne – boli bez cudzích pachov a príchutí, kým v tých rakúskych testy potvrdili mierne cudzí pach a cudziu príchuť. No podľa testov v balíčku zo Slovenska bol vyšší podiel poškodených jadier ako v tých z Rakúska.

Žiadny významný rozdiel testy nepotvrdili medzi šiestimi výrobkami na našom a rakúskom trhu. Boli medzi nimi hlbokozmrazené rybie prsty z aljašskej tresky, smotanový puding s príchuťou vanilky, Mozarella značky Clever, jadrá vlašských orechov Alesto, Red Bull a prírodný polotvrdý syr z Cypru Halloumi.

Oveľa viac výrobkov skončilo s odlišnosťami v zložení.

Test ukázal, že Fanta pre slovenský trh má iné zloženie ako tá pre Rakúsko. V nápoji pre rakúsky trh je cukor, kým u nás fruktózo-glukózový sirup, v našej Fante výrobca použil menej pomarančovej šťavy z koncentrátu ako v rakúskej.

No kým vo Fante a v predošlom teste aj v Coca-Cole laboratórne testy potvrdili odlišnosti, Red Bull je podľa nich na slovenskom aj rakúskom trhu rovnaký.

V mrazenej pizze Ristorante Dr.Oetker zistila inšpekcia pre náš trh menší obsah oblohy ako v Rakúsku. Ten však jej výrobca prezentoval už aj na obale, pretože na obale pre náš trh je len 5 koliesok syra Mozzarella, kým v rakúskom 7 koliesok. v Rakúskom balení boli podľa inšpekcie kolieska paradajok, kým v tom pre náš trh kúsky paradajok.

Foto N – Tomáš Benedikovič

V strúhanom syre Ementál zistila inšpekcia pre náš trh zemiakový škrob, ktorý však vo výrobku určenom pre rakúsky trh nebol.

Ktoré výrobky mali výrazne odlišné zloženie:

  • Berger morčacia šunka, plátky
  • Berger welness, šunka bravčová
  • Brie, francúzsky plnotučný syr s bielou plesňou na povrchu
  • Kotányi, čierne korenie celé
  • Dr. Oetker Ristorante, Pizza Mozzarella
  • Fanta Pomaranč
  • 15 rybích prstov Iglo 420 gramov
  • Brusnice sušené
  • Merci čokolády
  • Cereálie Nesquik
  • Mikado paprika sladká mletá
  • Dulano slanina krájaná
  • Slávky jedlé v paradajkovej omáčke Billa
  • Sušené paradajky Bila
  • Syr ementál plnotučný, strúhaný
  • Zeleninová zmes s maslom, mrazená

Hoci na kritiku dvojakej kvality už reagoval výrobca maslových sušienok Bahlsen, ktorý mal iné zloženie pre rôzne krajiny a rozhodol sa ho zjednotiť, ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná nemá informácie, že by jeho kroky nasledovali ďalší producenti. Tvrdí, že sa skôr snažia presviedčať, že inšpekcie zle testujú, ak vychádzajú odlišnosti.

Druhé testovanie prišlo niekoľko mesiacov po tom, ako ŠVPS zverejnila výsledky prvých testov. Tie robila ešte začiatkom tohto roku a ich závery prezentovala v polovici februára tohto roku.

Potraviny na prvé testovanie kúpila v Bratislave a v prihraničných rakúskych mestách Hainburg a Kittsee. Po preskúmaní 22 potravinových výrobkov nadnárodných koncernov v laboratóriách zistila, že len 9 výrobkov predávaných v dvoch krajinách malo identické zloženie aj charakteristiku.

Pri zvyšnej viac ako polovici vybraných potravín zistili inšpektori v zložení aj kvalite väčšie či menšie rozdiely.

Kde zistili v prvých testoch väčšie rozdiely, ktoré ovplyvňujú kvalitu:

  • Puding so smotanou a vanilkovou arómou/Puding Vanille mit Sahne: rozdiely v zložení, vo všetkých výživových údajoch.
  • 10 rybích prstov hlbokozmrazených/Iglo 10 Fischstäbchen: rozdiely v označení aj v zistenom množstve rybacieho mäsa.
  • Clever pomaranč sýtená limonáda s arómou, so sladidlami/Clever orange light zuckerreduziert: rozdiely vo farbe a chuti, v zložení.
  • Manner Wien original neapolitaner: rozdiely v chuti náplne.
  • Coca-Cola: rozdiely v zložení, a to rozdiely – cukor/izoglukóza, v chuti.
  • Earl Gray – čierny čaj: rozdiely v balení, u nás v papierovom, v Rakúsku v alumíniovom vrecku, vo vzhľade lístkov po zaliatí vodou, vo vôni a chuti.
  • Mozzarella prírodný nezrejúci, mäkký plnotučný syr v náleve/Mozzarella: rozdiely v textúre, nižšia priemerná hmotnosť pevného podielu u nás.
  • Mozzarella mäkký syr v slanom náleve/Mozzarella Lovilio: rozdiely v textúre, rakúsky výrobok bol kompaktnejší, mal bielu farbu, nižšia priemerná hodnota pevného podielu u nás.
  • Emmentaler, plnotučný syr v celku/Ementaler: rozdiely vo vzhľade.
  • Škorica mletá/Zimt gemahlen: rozdiely v zmyslových vlastnostiach – vo vzhľade, vôni, chuti, u nás vyššia vlhkosť, nižšie hodnoty éterických olejov, popola a kumarínov.

Testovanie bude pokračovať

S podobnými výsledkami ako u nás skončilo aj porovnanie značkových výrobkov v Česku. Tam však doň zaradili nielen potraviny, ale aj prací prášok či aviváž, výrobky nakúpili v piatich krajinách EÚ.

Z českých výsledkov vyplynulo, že v inej kvalite ako pre nemecký trh sa na český trh dostala väčšina z 21 preverených výrobkov. Iba tri produkty, ktorých kvalitu a zloženie test preveril, boli úplne zhodné na všetkých piatich trhoch, teda v Česku, na Slovensku, v Nemecku, Rakúsku aj v Maďarsku. 13 produktov bolo značne odlišných v kvalite a zložení, ďalších päť mierne odlišných.

Ani druhým slovenským testovaním sa však preverovanie značkových potravín v štátoch EÚ nekončí. Podľa Bruselu by mali totiž ešte nasledovať testy, ktoré urobia krajiny podľa zjednotenej metodiky tak, aby inšpekcie vo všetkých štátoch porovnávali výroby rovnakým spôsobom a aby ich výsledky neboli producentmi spochybniteľné.

Eurokomisárka pre ochranu spotrebiteľov a spravodlivosť Věra Jourová pred týždňom v Bruseli povedala, že Európska komisia investuje milión eur do prípravy spoločnej metodiky testovania potravín v krajinách EÚ, aby mala jednoznačné a porovnateľné údaje o tom, či a ktoré značkové výrobky majú odlišnú kvalitu v rôznych štátoch Únie.  Spoločnú metodiku testovania chce predstaviť Jourová na samite o dvojakej kvalite, ktorý bude 13. októbra v Bratislave.

Potom by malo nasledovať samotné testovanie na úrovni členských štátov EÚ, na ktoré vyčlení Komisia peniaze z tohto alebo budúcoročného rozpočtu. Podľa Jourovej by na testy mal ísť milión eur.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie