Denník N

Ľudia zo Smeru: Širokého nepoznáme, ani sa naňho nepýtame

Iba oficiálne, ideálne na stavbách a hokeji. Foto - TASR
Iba oficiálne, ideálne na stavbách a hokeji. Foto – TASR

Maďarič, Kažimír ani Pavlis sa vraj so Širokým nestretávajú. Galis hovorí, že to sú blbosti, Brixi nemá o ňom vedomosť. Flašíková Beňová si spomína, ako sa v začiatkoch Smeru poznal s jej manželom Fedorom Flašíkom.

Čo mám ja s Jurajom Širokým? Robert Fico sa to s vážnou tvárou pýtal minulý týždeň, keď polícia začala vyšetrovať Váhostav. Podobne o Širokom, považovanom za mecenáša Smeru, teraz hovoria aj jeho poslanci a ministri.

Tvrdia, že Juraja Širokého nepoznajú, a ak áno, videli ho raz, prípadne dvakrát a už vôbec sa naňho šéfov strany nepýtajú.

„Ja o žiadnom vzťahu neviem,“ vraví Marek Maďarič, podpredseda Smeru a minister kultúry. Sám s ním vraj nijako nekomunikuje, nemôže však hovoriť za každého člena Smeru.

„Neviem o takom vzťahu,“ hovorí o Smere a Širokom aj ďalší podpredseda strany a minister financií Peter Kažimír.

Flašíková Beňová: Široký? Teraz už nemám prehľad

Europoslankyňa Smeru Monika Flašíková Beňová vraví, že k súčasnému vplyvu Širokého nevie povedať nič, pretože nie je v predsedníctve ani vo vedení strany. „Toto neviem odhadnúť.“

Flašíková Beňová bola jednou zo zakladateľov strany. V tom čase sa podľa nej Široký poznal s jej neskorším manželom Fedorom Flašíkom. „Nepomenovala by som to, že mal vplyv na Smer,“ povedala k začiatkom strany. Keďže na hokej nechodí, Juraja Širokého nevídala. Nevidela ho nikdy ani v centrále strany.

„Vladimír Poór a Juraj Široký neboli sponzormi strany Smer a nie sú nimi ani v súčasnosti,“ odkazoval Robert Fico pred piatimi rokmi novinárom, ktorí o Širokom písali ako o mecenášovi strany.

Fico: Diplomati vo WikiLeaks nemali pravdu

Široký peniaze Smeru oficiálne nikdy nedal a Fico popieral aj vyjadrenia amerických diplomatov, ktorí o bývalom šéfovi a dôstojníkovi ŠtB písali ako o sponzorovi aj v dokumentoch zverejnených na WikiLeaks. „Vy ste ten zoznam vytvorili, diplomati len vychádzali z verejných zdrojov,“ odkázal Fico novinárom.

 Čo o Širokom píšu Wikileaks

wikileak1 wikileak2

Širokého meno sa teraz v súvislosti so Smerom a štátnymi zákazkami spomína opäť – pretože štát umožnil Váhostavu škrtnúť väčšinu dlhov a ukázali sa aj jeho prepojenia na záchranku Falck, ktorej sa darí za druhej Ficovej vlády.

Galis: To sú blbosti. Brixi: Nemám vedomosť

Minister hospodárstva a dlhoročný člen Smeru Pavol Pavlis hovorí, že Juraja Širokého videl možno raz „na nejakej oficiálnej akcii“, a dodáva, že medzi stranou a podnikateľom nie je žiaden vzťah.

„Také sa tam nerozpráva vôbec, to sú blbosti,“ vraví k téme Široký poslanec Smeru Dušan Galis. Na otázku, či sa aspoň naňho v Smere niekoho pýtal, odvetil: „Nie, nepýtal som sa. Mňa také veci nezaujímajú. Mňa zaujíma šport a som veľmi rád, že Slovensko vyhralo s Čechmi – to ma zaujíma.“

Bývalý minister obrany, teraz poslanec a trenčiansky župan Jaroslav Baška hovorí, že Širokého ani nepozná. „Stretol som sa s ním asi len raz v živote – na odovzdávaní cien športovca roka.“ Aký má vplyv na Smer? „Myslím, že žiadny.“

Poslanec Otto Brixi si myslí, že sa vplyv Juraja Širokého na slovenskú politiku preceňuje. „Videl som ho dvakrát v živote pri organizácii majstrovstiev sveta v hokeji, za ktoré som bol v Košiciach zodpovedný. O pánovi Širokom nemám absolútne žiadnu ľudskú ani profesionálnu vedomosť okrem informácií, ktoré sú mi zdieľané v rámci mienkotvorených a nemienkotvorných médií.“ Otto Brixi sa svojich šéfov v strane na jeho vplyv na Smer nepýtal. „Nepýtal som sa, lebo ja som prišiel do politiky a aj medzi služobne starších kolegov v prvom rade pracovať.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza Váhostav

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie