Denník N

Nemocnica v Brezne pýtala od pacientky s americkým poistením za CT desaťkrát viac

Prístroje často nemocnice nakupujú netransparentne. Foto N – Tomáš Benedikovič
Prístroje často nemocnice nakupujú netransparentne. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kristína pracuje v USA, kde platí poistenie. Keď mala na Slovensku úraz, nemocnica jej poslala faktúru na 2600 eur. Za to, že prišla mimo ordinačných hodín, si žiadala nemocnica stopercentný príplatok. Po jej odvolaní plánuje ceny zmeniť.

Kristíne, ktorá žije v Spojených štátoch amerických, sa v polovici septembra počas návštevy Slovensku stala nehoda – spadla z koňa. V noci prišla do nemocnice v Brezne, kde ju ošetrili. Urobili jej veľa rôznych výkonov, išla aj na CT hrudníka a brucha. V nemocnici si ju chceli nechať, na vlastnú žiadosť ráno odišla.

Nemala nič zlomené, len bola poudieraná, mala pár pomliaždenín. „Nechali si ma tam pár hodín na pozorovanie, ráno som sa vypýtala sama preč,“ hovorí Kristína.

Keďže pracuje a žije v USA, platí tam aj zdravotné poistenie. Na Slovensku teda poistená nie je, nemala ani žiadne komerčné pripoistenie, napríklad úrazové. Domov jej tak prišla z nemocnice faktúra.

Nemocnici v Brezne mala zaplatiť 2639,20 eura. Kristína si pochvaľuje starostlivosť, ktorá podľa nej bola na výbornej úrovni, aj personál mal odborný a profesionálny prístup. Ale suma ju nepríjemne zaskočila.

CT za 2000

Kristína nechcela zverejniť svoje celé meno, jej údaje aj faktúru, ktorú jej nemocnica vystavila, má redakcia k dispozícii. „Naozaj mi nenapadlo, že by som platila tak veľa. Aj moji kolegovia, tiež pracujúci v USA, bežne chodia na vyšetrenia na Slovensko, keď sú doma, aj s deťmi, a nikomu sa nič podobné nestalo,“ hovorí.

Na faktúre je osem položiek, napríklad za vystavenie faktúry si nemocnica žiada 6,50 eura, za prepúšťaciu správu 16 eur.

Najvyššia položka je za CT vyšetrenie. Nemocnica v Brezne vyčíslila CT vyšetrenie brucha a hrudníka na 1185 eur. Za to, že prišla Kristína v noci, teda mimo ordinačných hodín, má za všetky výkony zaplatiť stopercentnú prirážku. CT vyšetrenie jej tak vyčíslili celkovo na 2370 eur.

Kristína dnes hovorí, že ju v nemocnici neinformovali o cene ani o prirážke. Ak by vedela, že si vypýtajú 2300 eur, na CT by nešla. V nemocnici si cenník nevšimla.

Koľko stojí CT vyšetrenie

Nemocnica v Brezne, ktorá je nezisková organizácia zriadená ministerstvom zdravotníctva, si od Kristíny vyžiadala 1185 eur za CT vyšetrenie brucha a hrudníka.

Najväčšia štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa za CT vyšetrenie hrudníka a brucha štandardne platí nemocnici v Brezne podľa vlastného vyjadrenia 148,10 eur. Aj keby šlo o najzložitejší prípad –  CT oblasti hrudníka, brucha a panvy (v jednom sedení), bolo by to len 222,16 eura.

Okrem toho poisťovňa zaplatí aj kontrastnú látku, čo je od 12,83 do 34,25 eura za 50 mililitrov.

Najmenšia poisťovňa Union platí za CT vyšetrenie od 100 do 300 eur. „Ak sa však robí doplnkové vyšetrenie napríklad kontrastnou látkou, môže cena narastať,“ povedala revízna lekárka Union ZP Ingrid Dúbravová.

Ide teda o neporovnateľne nižšie sumy, ako si od Kristíny žiada teraz nemocnica. Štátna poisťovňa tvrdí, že neplatí inú sumu, ak došlo k vyšetreniu mimo ordinačných hodín. „Ceny počas a mimo ordinačných hodín sú uhrádzané v rovnakej výške,“ tvrdí poisťovňa. Pri samoplatcoch si nemocnica naúčtuje o 100 percent vyššiu sumu.

A ako je to možné? Nemocnica si totiž cenník pre samoplatcov smie nastaviť sama. Ministerstvo zdravotníctva, pod ktoré nemocnica v Brezne patrí, tvrdí, že si vyžiadalo detailnejšie informácie. Minister Tomáš Drucker (nominant Smeru) hovorí, že ceny, ktoré si nemocnica pýta od samoplatcu, by mali „zodpovedať cenám na Slovensku, nesmú byť diskriminačné“. Ak bol rozdiel v cenách, ktoré platila poisťovňa a koľko si pýtali od samoplatkyne, taký veľký, nie je to podľa Druckera v poriadku.

„Podľa zatiaľ zistených aktuálnych informácií je prípad v Nemocnici Brezno, n.o., v stave prešetrovania vzhľadom na to, že pacientka sa voči fakturovanej sume odvolala,“ povedala hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Nemocnica si podľa nej preplatenie vyžiadala podľa platného cenníka, ktorý je na webe a má byť aj dostupný v priestoroch nemocnice. V cenníku na webe je však suma za CT vyšetrenie uvedená iná – 1080 eur. Nie 1185.

Cenník nemocnice v Brezne

Práve na tento cenník sa odvoláva aj nemocnica. Nemocnica odvolanie voči faktúre rieši. „Vzhľadom na uvedené, kým danú vec riadne nevyšetríme, nechceme vám zasielať informácie, ktoré nemáme ešte riadne zistené,“ napísal v odpovedi  nemocničný právnik Karol Vojtko.

Ako nemocnica na túto sumu prišla?  Výkony zdravotnej starostlivosti sú ocenené stanoveným počtom bodov,  ktoré vyjadrujú ich náročnosť, zahŕňajú všetky náklady spojené s ich realizáciu, teda mzdy, energie… Personál, ktorý je v službe, je platený osobitnou sadzbou, vyššou ako v riadnom pracovnom čase, tvrdí nemocnica.

„Vzhľadom na to, že pri CT vyšetreniach bol v SR stanovený vysoký počet bodov, štandardný výpočet ceny pri CT vyšetreniach určil cenu CT vyšetrení vo vyšších sumách, čo namietala v odvolaní aj pacientka. Nebol tým však porušený nijaký právny či interný predpis,“ napísal právnik nemocnice.

Ceny zrejme upravia

Po podnete Kristíny svoju cenu upravia: „Vzhľadom na podnet pacientky, keďže v minulosti sa obdobným prípadom vedenie našej nemocnice nezaoberalo, však cenu CT vyšetrení pre samoplatcov nastavíme viac trhovo a nebudeme pri nich používať výpočet ceny zdravotných výkonov ako násobok ceny za bod a počtu bodov. Pri iných vyšetreniach je však takýto výpočet ceny vhodný a aj trhový,“ napísal právnik.

Pacientke nemocnica podľa neho poskytla kvalitnú a odbornú zdravotnú starostlivosť, ich fakturantky postupovali pri stanovení ceny štandardne, „avšak za stanovenie vysokého počtu bodov CT vyšetrení nemôžeme. Môžeme však cenník pri CT vyšetreniach upraviť tak, že pri nich stanovíme pevnú cenu, čo aj pravdepodobne v krátkej dobe spravíme,“ napísal právnik.

Kristína hovorí, že si cenník v nemocnici nevšimla a nik ju na cenu za CT vyšetrenie neupozornil. Voči faktúre sa odvolala a pred týždňom napísala riaditeľovi list, kde žiada, aby sa na faktúru pozrel. Zatiaľ jej neodpovedal. Kristína považuje sumu „za nedorozumenie“.

CT vyšetrenie u Kristíny však podľa nemocnice bolo potrebné, aby sa vylúčilo vnútorné krvácanie. „O tom, že si bude musieť pacientka zaplatiť za poskytnutú zdravotnú starostlivosť sama, bola našimi zdravotníckymi pracovníkmi riadne vyrozumená. Úhradu aj prisľúbila,“ tvrdí právnik nemocnice.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie