Denník N

Spoluautor reformy školstva Burjan reaguje na ministerku: My sme svoju prácu urobili

Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto N - Peter Kováč
Ministerka školstva Martina Lubyová. Foto N – Peter Kováč

Aktualizované 16.10. Ministerka školstva Martina Lubyová v parlamente povedala, že reforma Učiace sa Slovensko je nerealizovateľná. So všetkými autormi ukončila spoluprácu.

Reformný dokument Učiace sa Slovensko podľa ministerky školstva Martiny Lubyovej (nominantka SNS) nie je realizovateľný. Povedala to v parlamente na otázku opozičného poslanca Ondreja Dostála (SaS), či má na jej presadenie politickú podporu.

„Učiace sa Slovensko, tak ako je teraz odovzdané, nie je prakticky realizovateľné. Nemá časový plán, nemá rozpočet, nemá prioritizáciu, nemá akčné plány. Niečo, čo je nerealizovateľné, nemôže mať politickú podporu,“ povedala ministerka. Chce preto dokument dopracovať, čo by jej mohlo zabrať niekoľko mesiacov.

„Písali sme ten dokument 17 mesiacov. Ak niekto chcel, aby obsahoval aj niečo iné, prečo to nepovedal pred rokom alebo pred pol rokom?“ reaguje na Lubyovej výroky jeden zo spoluautorov reformy Vladimír Burjan.

Burjan: Také bolo zadanie

Dohoda podľa neho bola, že autori napíšu víziu a koncepčne rozhodnú, kam má školstvo nasledujúce roky smerovať. Potom mali prísť ekonómovia a vypočítať náklady, legislatívci zasa premyslieť, ako sa musia zmeniť zákony a pracovníci ministerstva mali zostaviť akčný plán.

foto N – Tomáš Benedikovič

„My sme svoj diel práce urobili a namiesto toho, aby teraz tie ostatné zložky začali robiť svoje nadväzujúce práce, tak ministerka začala tvrdiť, že to všetko malo byť už v Učiacom sa Slovensku a že je chyba, že to tam nie je, a že tým pádom je dokument nepoužiteľný,“ reaguje Burjan. To, čo hovorí ministerka, je podľa neho v rozpore s tým, aké zadanie dostali. Dokument vznikal v čase, keď ministerstvo viedol Peter Plavčan, ktorého odchod si v auguste pre eurofondový škandál  vyžiadal premiér Robert Fico.

Doplnenie ekonomických dosahov a spísanie prvého akčného plánu, ktorý by určil, aké časti z dokumentu by sa mohli robiť na budúci rok a čo až v nasledujúci, sa podľa Burjana dá spraviť za dva až tri mesiace.

Ďalší autor Ivan Juráš nevie, či ministerka myslela svoje výroky ako kritiku. Chce sa s ňou o tom porozprávať, ak bude mať príležitosť stretnúť sa s ňou. „Neviem, aká emócia tam bola, preto sa k tomu vyjadrovať nechcem,“ dodal. Juráš hovorí, že z dokumentu má vzniknúť realizačný materiál. Odhaduje, že sa to dá  spraviť za šesť týždňov až dva mesiace.

Burjan ani Juráš už nie sú poradcami. Burjan odišiel hneď potom, ako odovzdali dokument, na ministerstve tak nie je od 2. októbra. „O dva dni neskôr dostali aj všetci ostatní poradcovia e-mail, že majú podpísať dohody o ukončení spolupráce, inými slovami, pani ministerka so všetkými ukončila formálnu spoluprácu,“ hovorí Burjan.

Nejednoznačné zadanie

„Ministerka má pravdu v tom, že Učiace sa Slovensko nie je materiál toho typu aký sa bežne predkladá vláde na schválenie. Vláde treba dať taký materiál, ktorý obsahuje požiadavky smerom k rezortom a najmä nároky na rozpočet a je preto písaný iným spôsobom,“ hovorí ďalší spoluautor reformy Juraj Vantuch. Z tohto zmyslu chápe, že chce materiál prepracovať. „Ja by som nepostupoval inak,“ povedal.

Zadanie z ministerstva bolo podľa neho nejednoznačné. Na jednej strane sa požadovalo vytvoriť Národný program, čo v zmysle programového vyhlásenia znamenalo okrem iného nadviazať na Čaplovičovú správu, ale zároveň znela požiadavka na spracovanie cieľovej vízie, teda budúceho stavu v horizonte 10 rokov. „Takýto kontroverzný tlak viedol k nejednotnému nazeraniu na zadanie, čo sa premietlo aj do formátu  finálneho produktu. Žiaľ, sprevádzalo ho aj množstvo koncepčne a vecne kontroverzných  návrhov, ktoré tvorbu  materiálu sťažili a finálny produkt je tým poznačený,“ povedal Vantuch.

SaS: Reforma nebude

Poslanec za SaS Branislav Gröhling vníma vyjadrenia Lubyovej tak, že reforma sa robiť nebude. Ministerka podľa neho vedela, že dokument je vizionársky a akčné a časové plány bude potom pripravovať ministerstvo.

„Dnes je jasné, že reforma sa realizovať nebude a pani ministerka iba hľadá výhovorky. Nechcem špekulovať o tom, kto reformu stopol a či sa prestala páčiť SNS. Isté je, že odborníci niekoľko mesiacov písali dokument vo viere, že idú reformovať školstvo, a teraz podľa pani Lubyovej tvorili vlastne nerealizovateľnú reformu bez rozpočtu či politickej podpory,“ povedal expert SaS na školstvo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie