Denník N

Štát tvrdí, že nežiada nové kolaudácie pre jasle, VÚC by ich nemali pýtať

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Samosprávne kraje nemajú právo podľa ministerstva žiadať nové kolaudačné rozhodnutie, ak sa nemení účel a funkčnosť zariadenia pre najmenšie deti.

Samosprávne kraje by nemali žiadať od prevádzkovateľov súkromných jaslí, ktorí sa chcú zaregistrovať podľa zákona o sociálnych službách, nové kolaudačné potvrdenia. Potvrdilo to ministerstvo práce a sociálnych vecí, v takomto duchu napísalo aj usmernenie pre VÚC, ktoré im zaslalo.

Aliancia súkromných jaslí a škôlok pred niekoľkými dňami upozornila, že VÚC žiadajú pre registráciu od prevádzkovateľov zariadení pre deti do troch rokov takzvanú rekolaudáciu.

Odôvodňovali to tým, že na dokumente, ktorý je súčasťou podkladov k registrácii, musí byť formulácia, že zariadenie je určené na poskytovanie sociálnych služieb, pretože v pôvodnom dokumente o kolaudácii bola iná formulácia.

Aj pre túto nejasnosť sa dodnes nepodarilo zaregistrovať ani súkromným jasliam, ktoré sa už začali usilovať o registráciu v jarných mesiacoch. To, že sa im to za pol roka nepodarilo, nie je v poriadku ani podľa štátneho tajomníka ministerstva práce Braňa Ondruša (Smer), uviedol to cez víkend v diskusnej relácii TA3.

Hovorca ministerstva práce Michal Stuška pre Denník N upresnil, že podľa stanoviska ministerstva dopravy a výstavby, ak už bolo v minulosti vydané právoplatné kolaudačné rozhodnutie na účel, ktorým je starostlivosť o deti napríklad 0–6 rokov či detské jasle, ide o výkon prevádzkovej činnosti podobného druhu. Táto prevádzková činnosť starostlivosti o deti teda zodpovedá poskytovaniu sociálnej služby v zariadení starostlivosti o deti do 3 rokov veku.

„Presný názov ‚zariadenie starostlivosti o deti do 3 rokov dieťaťa‘ podľa zákona o sociálnych službách v kolaudačnom  rozhodnutí nie je opodstatnené žiadať, nakoľko cieľová skupina aj činnosť, ktorá sa v týchto priestoroch vykonáva, zodpovedá činnosti starostlivosti o deti. Tiež nepôjde o zmenu vo funkčnom využití priestorov,“ doplnil Stuška.

To isté počas rozpravy v parlamente k novele zákona o sociálnych službách zopakoval aj Jozef Burian zo Smeru. Povedal, že ak sa nemení účel poskytovanej služby, nie je dôvod kolaudačné rozhodnutie nanovo žiadať.

Žiadať rozhodnutie stavebného úradu o zmene v užívaní stavby by mali úrady len vtedy, ak by sa menila funkcia zariadenia či dispozičné riešenie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Jasle a škôlky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie