Denník N

Jedna z najvýraznejších zmien za posledné roky: Facebook skryl ľuďom príspevky stránok

Aktualizované: 19.10. o 23:40. Ľudia vidia už len to, čo zdieľajú ich priatelia. Po príspevky od stránok musia ísť do samostatného newsfeedu.

Facebook už od konca septembra na niektorých používateľoch začal testovať nové zobrazenie príspevkov. V stredu a vo štvrtok sa už masovo zmenil mnohým ľuďom na Slovensku.

Na mobile a na počítači už nevidia príspevky tak ako doteraz, ale nájdu tam len to, čo zdieľali ich priatelia. Príspevky stránok – napríklad médií, osobností, politikov, značiek či zábavné stránky – sú presunuté pod samostatnú záložku nazvanú Prieskumník (Explore Feed).

Novinku začal Facebook ľuďom zapínať v stredu večer, dnes už ju má aktívnu veľká časť používateľov zo Slovenska. Hovorca facebooku pre strednú a východnú Európu vo štvrtok večer Denníku N potvrdil, že ide len o test. Ako dlho bude trvať, neupresnil.

Niektorým používateľom Facebook vytvoril nové miesto, kde nájdu príspevky stránok. Na obrázku sú zvýraznené žltou.

Facebook ešte začiatkom októbra pre Denník N povedal, že ide o „krátky test“, ktorý prebieha v šiestich krajinách. „Vždy sa snažíme ľudí spájať s príspevkami, ktoré pre nich majú najväčší význam. Ľudia nám povedali, že chcú mať ľahší spôsob, ako sa dostať k príspevkom od priateľov a príbuzných, takže testujeme dva samostatné newsfeedy, jeden určený na príspevky od priateľov a rodiny, a druhý na príspevky zo stránok,“ informoval vtedy hovorca Facebooku pre strednú a východnú Európu.

Facebookové stránky môžu svoje príspevky dostať do pôvodného newsfeedu len tak, že si zaplatia reklamu. Pre stránky teda môže zmena predstavovať zásadné zníženie ich zásahu.

Explore feed zapína Facebook celosvetovo. Na Západe však funguje inak – tam má ľuďom pomôcť objavovať nový obsah. Príspevky stránok tam zatiaľ ľuďom neskrýva.

Keď na jar a v lete Facebook testoval Explore Feed, bol určený na objavovanie nového obsahu. Dnes v ňom – aspoň na test –
skryl aj príspevky stránok, ktoré ľudia sledujú.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Facebook

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie