Denník N

Fico o župných voľbách: Nechceme sa zobudiť do hnedého či zeleného rána

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podpredseda Smeru Juraj Blanár, ktorý len tesne vedie v prieskume v Žilinskej župe, na konferenciu strany neprišiel.

Župné voľby budú o dva týždne a Smer stále nepovedal, ktorého kandidáta podporí v Bratislavskom kraji. Aj keď sa premiér Robert Fico vyjadroval na konferencii strany v Nitre k župným voľbám, dokonca ich nazval najdôležitejšou udalosťou roka, k Bratislavskému kraju sa nevyjadril.

Premiér varoval pred extrémizmom. „Chcem, aby sme sa narodili do červeného rána, a nie do hnedého či zeleného,“ povedal v narážke na kandidátov Kotlebovej strany. Podľa Fica hrozia zmeny v parlamentoch žúp.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Fico: Zachovali sme sa štátnicky

Proti Kotlebovi podporil v Banskobystrickom kraji Smer Jána Luntera. Fico zdôraznil, že sa zachovali štátnicky. „V Banskej Bystrici sme dali prednosť potlačeniu extrémizmu pred straníckymi záujmami,“ tvrdí Smer. Podľa posledného prieskumu agentúry AKO pre TA3 by Luntera volilo viac ako 50 percent ľudí, čo je zatiaľ jeho najlepší výsledok. Podporili ho všetky demokratické strany.

Takéto čísla získal po tom, ako sa kandidatúry v jeho prospech vzdali Martin Klus z SaS a nezávislý Stanislav Mičev. Súčasný župan a predseda krajne pravicovej Ľudovej strany Naše Slovensko Marian Kotleba má podporu 22 percent ľudí.

Fico povedal, že „experiment“ v Banskej Bystrici nebol pre kraj dobrý, prišiel podľa neho napríklad o 20 miliónov z eurofondov. „Aj v Nemecku extrémna pravica v 30. rokoch vyhrala legitímne voľby, ale ako potom naložili s týmto legitímnym víťazstvom, je druhá vec,“ povedal Fico.

Fico v Nitre kritizoval opozíciu, že sa tak ako pri Lunterovi nezachovala v Nitre, kde kandiduje za Kotlebu Milan Uhrík. Podľa prieskumu AKO je Uhrík štvrtý. Aj predseda SNS Andrej Danko vyzval kandidáta opozície, herca Jána Grešša, aby sa vzdal kandidatúry a podporil kandidáta koalície a súčasného župana Milana Belicu.

Smer si chce udržať svoje postavenie v župách. Podľa posledného prieskumu agentúry AKO s tým môže mať problém podpredseda Smeru Juraj Blanár, ktorý obhajuje svoj post. Blanár má len veľmi tesný náskok nad opozičnou kandidátkou Erikou Jurinovou. Na konferenciu neprišiel.

„Nenechajme sa učičíkať prieskumami verejnej mienky,“ povedal Fico.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Splnený Dzurindov sen

Smer na konferencii predstavil, čo chce robiť. V Nitre nepredstavila strana žiadne nové veci, premiér len veľmi nejasne otvoril tému stropu veku odchodu do dôchodku.

Plánuje naďalej zvyšovať minimálnu mzdu, ktorá má dosiahnuť do konca vlády, teda do roku 2020, 500 eur. Premiér povedal, že by sa mali zvýšiť mzdy aj vo verejnom sektore, nepovedal však, kedy a na akú úroveň. Za to, že zvyšovanie minimálnej mzdy sa dotýka súkromného sektora a nie verejného, Smer dlhodobo kritizuje poslanec Miroslav Beblavý. Tabuľky platov vo verejnom sektore sú nižšie, ako je minimálna mzda.

„Už dlhodobo platí to, že veľká časť zamestnancov verejnej správy má tabuľkový plat pod úrovňou minimálnej mzdy a má skutočný plat pod úrovňou toho, čo im dáva Zákonník práce, teda nad minimálny mzdový nárok. Štát dlhodobo nedodržiava sám to, čo pre všetkých zamestnancov súkromnej sféry musia dodržať zamestnávatelia,“ povedal pred týždňom Beblavý.

Fico sa však chváli, že minimálna mzda stúpla na dvojnásobok. Podľa premiéra tak Smer napĺňa sen Mikuláša Dzurindu o zdvojnásobení platov. „Sme tu na to, aby sme plnili sny iných, ale aj o tom je niekedy politika,“ dodal.

Smer chce zvýšenie príplatkov za prácu v noci a cez víkend. 240-tisíc ľudí pracuje podľa premiéra v noci, pravici a novinárom odkázal, aby sa išli „o 3. hodine ráno postaviť k pásu“.

Fico otvoril aj otázku stropu na vek odchodu do dôchodku. „Koľko chceme nechať niektoré kategórie ľudí trápiť sa v robote? Koľko rokov má mať žena za šijacím strojom, aby sme ju pustili na dôchodok? 75?“ pýtal sa na konferencii. Aký by mal byť strop a koho by sa mal dotknúť, premiér konkrétne nepovedal.

Vek odchodu do dôchodku je podľa neho ťažká téma a je pripravený začať diskutovať s opozíciou o ústavnoprávnom zastropovaní veku odchodu do dôchodku.

„Ak by títo ľudia nemakali ako mulice, tak páni Mečiar a Dzurinda by nemali čo privatizovať,“ povedal Fico.

Budúci týždeň chcú podpredseda vlády Peter Pellegrini a minister hospodárstva Peter Žiga predstaviť nový zákon, ktorý má znížiť byrokraciu.

Úradom zakáže žiadať dokumenty, ako sú výpisy z obchodného registra, registra trestov či výpis zo živnostenského úradu. „My ako štát ich máme a nemáme ich čo pýtať od ľudí. Ľudia nemajú byť poštári,“ povedal Pellegrini.

Foto N – Tomáš Benedikovič

„Chráňme našich ľudí, kde to je opodstatnené“

Jednou z tém konferencie Smeru bol aj boj s korupciou. Premiér je za „vyvodzovanie prísnej politickej zodpovednosti voči verejným činiteľom, ktorí porušujú zákony“, čo podľa neho robili v minulej aj v tejto vláde.

„Určite tu korupciu máme, je to v každej krajine. Tu sa však za korupciu považuje všetko,“ povedal Fico. „Chráňme našich ľudí, kde to je opodstatnené,“ povedal. Tam, kde pochybili, by mali „rezať hlavy“.

„Plne podporujeme orgány činné v trestnom konaní pri stíhaní ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti verejných činiteľov,“ tvrdí Smer. Premiér to hovorí na konferencii v Nitre, kde sedí za rečníckym stolom aj Robert Kaliňák, kritizovaný za kauzu Bašternák.

„Musíme ukázať, že to s bojom proti korupcii myslíme vážne,“ hovorí premiér, ktorý stále býva v komplexe Bonaparte.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie