Denník N

Príspevky stránok zmizli z newsfeedu na niekoľko mesiacov, informoval Facebook

Autor – Filip Struhárik
Autor – Filip Struhárik

Facebook sa pre Slovákov zmenil zrejme na niekoľko najbližších mesiacov, povedal Denníku N Adam Mosseri, ktorý šéfuje vývoju newsfeedu.

Vo štvrtok sa veľkej časti Slovákov prestali zobrazovať príspevky facebookových stránok v newsfeede, presunuli sa na nové miesto nazvané Prieskumník (Explore Feed). Zmena okamžite spôsobila majiteľom stránok výrazné zhoršenie štatistík – dosah niektorých spadol zo dňa na deň až o dve tretiny, interakcií (lajkov, komentárov a zdieľaní) bolo štyrikrát menej.

Doteraz bolo známe, že ide o test, ktorý Facebook spustil v šiestich krajinách – na Slovensku, Srí Lanke, v Srbsku, Bolívii, Guatemale a Kambodži. Začiatkom októbra hovorca Facebooku pre strednú a východnú Európu tvrdil, že ide o „krátky test“.

V pondelok šéf facebookového newsfeedu Adam Mosseri Denníku N potvrdil, že test je len regionálny a neexistuje žiaden plán o jeho globálnom rozšírení. Uviedol tiež, že test môže trvať mesiace, pretože bude dlhšie trvať, kým si ľudia na zmeny zvyknú. Bližšie podrobnosti neuviedol.

Prieskumníka (Explore Feed) zapína Facebook celosvetovo. Na Západe však funguje inak – tam má ľuďom pomôcť objavovať nový obsah. Príspevky stránok, ktoré majú ľudia lajknuté, zostávajú v pôvodnom newsfeede.

 

Štvrtkový prepad interakcií (lajkov, komentárov a zdieľaní) zaznamenalo 60 stránok slovenských médií. Bledou modrou sú dáta za minulý týždeň, tmavou aktuálny týždeň. Zdroj: CrowdTangle

O teste, ktorý prebieha v šiestich krajinách, zahraničné médiá vôbec nevedeli. Upozornil ich na to Denník N. V sobotu zverejnil informácie v angličtine, ktoré neskôr prebrali weby ako Guardian, Mashable či The Next Web.

Keď o zmenách na Facebooku informovali veľké svetové médiá, zareagoval na nezodpovedané otázky aj šéf newsfeedu sídliaci v San Franciscu.

Denník N sa pokúša získať ďalšie informácie o Prieskumníku a ďalšom fungovaní newsfeedu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie