Denník N

Kmotrík už nakupuje televízory na štadión, z bytov pri ňom zatiaľ predal asi štvrtinu

Robert Fico s majiteľom Slovana Ivanom Kmotríkom v októbri 2017. Foto N – Vladimír Šimíček
Robert Fico s majiteľom Slovana Ivanom Kmotríkom v októbri 2017. Foto N – Vladimír Šimíček

Pri štadióne podnikateľ zatiaľ neplánuje hotel, dáva prednosť stavbe bytov. Ich návratnosť je rýchlejšia, pripomína odborník na reality.

Manažéri podnikateľa Ivana Kmotríka organizujú posledné nákupy pre štátom dotovaný Národný futbalový štadión (NFŠ).

„Vybavenie stavby – audio-, videotechnika, kabeláž a káblové rozvody,“ vymenúva Kmotríkova firma NFŠ vo verejnom vestníku, čo potrebuje. Zatiaľ je to predbežný oznam, ostrá súťaž má prísť ešte tento mesiac.

O málo peňazí pritom pri výbave nepôjde. „To je to najdrahšie na tom. Len IT sieť stojí nejakých 7-8 miliónov, security systém stojí 5-6 miliónov,“ komentoval Kmotrík začiatkom októbra budúcu výbavu štadióna.

Na kontrolu stavby vtedy prišiel aj premiér Robert Fico (Smer).

Ako keď staviate rodinný dom

Investícia do výbavy vyjde celkovo na 25 až 27 miliónov eur.

Hrubá stavba, ktorú má na starosti firma Strabag, bude stáť približne 50 miliónov eur, vravel podnikateľ.

„Tak ako hrubá stavba na dome, (…) postavíte dom za 120- až 130-tisíc eur, ale kým tam nahádžete všetko kúrenie, linky a záclony, (…) tak to je ďalších 100-tisíc,“ priblížil Kmotrík náklady na výbavu.

Foto N – Vladimír Šimíček

Celý štadión tak má stáť 75 miliónov eur, štát naň schválil dotáciu 27,2 milióna eur. Plánuje ho však kúpiť celý, má naň predkupné právo.

Ak toto právo využije, Kmotríkov Slovan bude na štadióne v podnájme.

Stavbu doteraz tendrovali Kmotríkovi manažéri, dizajn si objednal Kmotrík u svojho známeho – architekta Karola Kállaya. Mimo štátneho tendra sa chystá teraz aj nákup výbavy.

Výbavu môžu na rozdiel od stavebných prác montovať aj v zime. Celý štadión by mohol byť podľa Kmotríka hotový v júli, auguste, či v septembri 2018. Premiér Fico to odhadol na tento rok a jeho úrad spomenul ako možnosť aj rok 2019.

Hotel neplánuje, pri štadióne chce byty

Štát upokojuje, že peniaze pôjdu iba na štadión, komerčné aktivity okolo štadióna si má zaplatiť súkromník. Kmotrík v rámci objektu stavia bytovku.

Koľko bytov zatiaľ predal? „To rieši naše developerské oddelenie, myslím si, že predali niečo na úrovni 25 percent, plus-mínus,“ povedal majiteľ Slovana.

Pri vedľajšej hokejovej aréne si postavil hotel Juraj Široký, neskôr do projektu vstúpili ďalší investori.

Kmotrík sa mu v hotelierstve konkurovať nechystá. „Zatiaľ nerátame so žiadnym hotelom, pokúsime sa tam niekde dať pár izieb, aby sme mali pre našich futbalistov, keď prídu, aby mali kde prenocovať prvých pár týždňov, pokiaľ nemajú rodiny, ale o žiadnom hoteli zatiaľ nerozmýšľam,“ povedal Kmotrík. 

Maketa štadióna od ministerstva školstva: vľavo budú kancelárske priestory, vpravo bytovka. 

Byty sa budú predávať dobre

Ján Palenčár z Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska si myslí, že investície do bytov v hlavnom meste sa dnes investorovi vracajú rýchlejšie než tie do hotela.

„Je o ne veľký záujem, vieme, čím je spôsobený – dobrou ekonomickou situáciou, tým, že máme dobré úverové podmienky. Z tohto pohľadu je určite rýchlejšia návratnosť pri výstavbe bytov ako v prípade výstavby a prevádzkovania hotela,“ povedal Pálenčár.

Bežne sa v lokalite Tehelného poľa staršie 2-izbové byty predávajú po 2000 eur na štvorcový meter, za novostavby zvyknú developeri pýtať o 15 až 20 percent viac.

V Kmotríkovom objekte sa napríklad 2-izbový byt s rozlohou 58 štvorcových metrov predáva za 140-tisíc eur. K tomu patrí ešte terasa s výmerou 18 štvorcových metrov, takže celkovo ide o takmer 77 štvorcových metrov.

Štadión predaju bytov nepomôže pre zvýšený pohyb či hluk z koncertov. Komerčná časť bude mať opačný efekt. „V rámci areálu sa budú využívať prevádzky, služby posilňovne, kaviarne,“ naznačil Pálenčár.

Na to sa spolieha aj majiteľ Slovana a teraz aj približne 300 bytov. „To je jedno, či to je banka, pošta, McDonald’s, dôležité je, aby to nejakým spôsobom žilo,“ dodal Kmotrík.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Národný futbalový štadión

Ekonomika, Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie