Denník N

Pellegrini vláde odporučí, aby dala J&T Real Estate aj HB Reavis výnimky pre ich stavby

Pokračovanie Eurovea II aj s vežou nad 160 metrov. Vizualizácia – J&T Real Estate
Pokračovanie Eurovea II aj s vežou nad 160 metrov. Vizualizácia – J&T Real Estate

Podľa podpredsedu vlády ministri o osvedčení pre veľkých developerov rozhodnú do polovice decembra.

Podpredseda vlády Peter Pellegrini dáva jasne najavo, že je za to, aby developeri J&T Real Estate a HB Reavis získali štatút významnej investície pre svoje projekty v Bratislave.

„Musíte mať odvahu a povedať, čo si myslíte. Ja osobne si myslím, že by to Bratislave pomohlo a želám si, aby Bratislava rozkvitala. Poďme do toho a urobme to, ale tak, aby boli dodržané všetky parametre,“ povedal Pellegrini na HN Clube Hospodárskych novín.

Potvrdil, že už sú v závere posudzovania žiadostí a do Vianoc by malo byť jasné, či developeri štatút získajú. „Dúfam, že rozhodnutie padne do polovice decembra, to je posledný termín.“

Pellegrini hovorí, že ak investori splnia podmienky a podľa neho to vyzerá tak, že ich aj splnia, vláde odporučí, aby im štatút schválila.

Pridáva aj pár svojich argumentov: Hlavné mesto sa musí rozvíjať skokovo, inak nemôže súperiť s Viedňou a Budapešťou, v Bratislave nevieme urobiť ani kongres pre 1500 ľudí a takmer sme nemali čo ponúknuť liekovej agentúre. Hovorí tiež, že takýmto rozhodnutím by sa zamedzil priestor na potenciálnu korupciu.

„Mám obavu, že hystéria, ktorá sa okolo toho spustila, môže zneistiť členov vlády tak, že by sa vláda mohla rozhodnúť aj opačne,“ povedal Pellegrini.

Investori žiadajú výnimky pre viaceré stavby, ktoré prepoja obe strany Dunaja a majú sa na ne minúť postupne spolu zrejme dve miliardy eur. Pellegrini hovorí, že dve miliardy je vážna vec, ktorá môže zmeniť obraz Bratislavy.

J&T Real Estate si pýta osvedčenie pre projekt Spojenej Bratislavy, čo sa prezentuje najmä ako projekt Eurovea 2, Nové Lido na petržalskej strane a nová električková trať, no okrem toho je to napríklad aj pokračovanie vežiakov Panorama City a HB Reavis pre projekt Stanica Nivy, teda pre autobusovú stanicu, ale aj lanovku a pár ďalších projektov.

A čo mesto?

Pellegrini hovorí, že mu nie je jedno, čo si o osvedčení myslia poslanci mesta, ale zákon vláde neprikazuje, aby sa na to pýtala samosprávy. Pripúšťa, že do budúcnosti treba zákon prekopať, lebo pôvodne mal byť na výstavbu diaľnic a závodov.

„Zo slušnosti, keďže je to investícia na pôde hlavného mesta, obrátil som sa na pána primátora, aby povedal, čo si o tom myslí.“

Bratislave má byť podľa neho venované celé jedno rokovanie vlády, na ktoré príde aj primátor, aj starostovia mestských častí.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal hovorí, že keby Bratislava mala peniaze a tie správne kompetencie hlavného mesta, takáto situácia nenastane. Vraví tiež, že je to vláda, ktorá si zobrala túto kompetenciu aj zodpovednosť a že mesto ani primátor nevedia zaručiť tento proces. Nechce, aby sa mesto dostalo do podobnej situácie ako pri hlavnej stanici, ktorá nie je doteraz zrekonštruovaná.

„Samozrejme, vítame investície, pretože Bratislava nemá na to zdroje. Ale bianko šeky vydávať nemôže. Mám povedať teraz áno na základe žiadosti, ktorá má pár strán? Ale kto zaručí, že sa bude zachovávať verejný záujem, kto zaručí participáciu Bratislavčanov, kto toto všetko zoberie na seba?“ pýtal sa bratislavský primátor na HN Clube.

Mestské časti so štatútom nesúhlasia

Pellegrini hovorí, že má aj stanoviská starostov mestských častí aj župy. „Samozrejme, evidujem aj aktivity mestských poslancov alebo mestských častí, ale nemali by mať pre rozhodovanie zásadný vplyv,“ povedal.

Petržalka, Ružinov a aj Staré Mesto povedali, že so štatútom významnej investície nesúhlasia. Projekty podľa nich neprešli dôkladnou odbornou oponentúrou a pripomienkovaním z hľadiska urbanizmu, dopravy architektúry a životného prostredia.

Nesrovnal zároveň podpísal uznesenie mestského zastupiteľstva, v ktorom mu poslanci prikazujú, aby bez ich súhlasu nepodporil požiadavky developerov žiadajúcich o výnimky cez takzvaný štatút významnej investície.

Ktoré projekty zahŕňajú žiadosti o významnú investíciu:

J&T Real Estate: Je to časť projektov v Lide, električka v Lide a vetva Košická, pokračovanie a rozšírenie Eurovey, projekty pracovne volané Triangel 1 a Triangel 2 (jeden je priamo pri Eurovei vedľa Národného divadla, druhý je pri styku Eurovey so Šafárikovým námestím, dnes je tam parkovisko). Ďalej je to projekt Klingerka 2, pokračovanie Panorama offices – ďalšia budova. Súčasťou žiadosti nie je River park 2.

HB Reavis: Ide o projekt Stanica Nivy – Smart City. Spolu ide o šesť území a nadzemnú elektrickú dráhu. Súčasťou projektu je nová autobusová stanica, dva parkovacie domy – jeden na Nivách, druhý pri ekonomickej univerzite, ďalej v žiadosti sú aj pozemky bývalého podniku Ryba (má tam byť multifunkčná budova), pozemok na rohu Košickej a Mlynských nív, aj tretina Lida na petržalskej strane. Všade tam majú vzniknúť nové projekty. Súčasťou žiadosti nie je Twin City Tower. Zdroj: spoločnosti

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Developeri v Bratislave

Peter Pellegrini

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie