Denník N

Dankov človek Machala žiada priamy vplyv na eurofondy, ministerka sa svojej kompetencie odmietla vzdať

Ministerka Martina Lubyová a jej vysoký úradník Lukáš Machala. Foto – Denník N, TASR
Ministerka Martina Lubyová a jej vysoký úradník Lukáš Machala. Foto – Denník N, TASR

Ministerka školstva odmietla podpísať návrh, aby bývalý poradca šéfa SNS riadil eurofondy, pre ktoré museli vymeniť ministra.

Je tomu mesiac, odkedy vláda schválila, že generálnym tajomníkom služobného úradu na ministerstve školstva sa stane Lukáš Machala – poradca predsedu SNS Andreja Danka a šíriteľ konšpiračných teórií. Ministerka Martina Lubyová, ktorú SNS nominovala, Machalu obhajovala, že v jeho funkcii má na starosti len personálne otázky a administratívu.

Teraz to však vyzerá tak, že SNS naplánovala pre Machalu kompetencií omnoho viac. Ministerstvo momentálne mení organizačnú štruktúru a po novom sa teda rozhoduje, za čo budú zodpovedať jednotliví členovia najvyššieho vedenia. Nové rozdelenie úloh sa má týkať aj ministerky Lubyovej a najvyššie postaveného úradníka Machalu.

Machala chce eurofondy, Lubyová mu ich nechce dať

Jeden z návrhov, ktorý k zmene organizácie prišiel ministerke na stôl, je to, aby eurofondy a rozpočet mal na starosti práve Machala. Denníku N tento návrh potvrdili dva od seba nezávislé zdroje priamo z ministerstva školstva. Návrh mal pripraviť priamo Machala. Sekcia financovania a rozpočtu a sekcia štrukturálnych fondov EÚ dnes patria priamo pod ministerku Lubyovú. Podľa informácií Denníka N ministerka chce, aby to tak aj zostalo.

Musela by teda Machalov návrh odmietnuť.

Ministerstvo školstva v oficiálnej odpovedi priamo neodpovedalo, či takýto návrh ministerka dostala. Nepotvrdili to, ale ani nevyvrátili. „Tvorí sa nová organizačná štruktúra, ktorá súvisí s optimalizáciou nastavení funkčných procesov na ministerstve školstva,“ napísal Lubyovej tlačový odbor.

Na otázky, kto navrhol zmenu, podľa ktorej by eurofondy a rozpočet mali prejsť pod Machalu, ministerstvo napísalo, že „k ďalším konkrétnym otázkam sa budeme vedieť vyjadriť až po ukončení procesu tvorby a nastavenia novej organizačnej štruktúry“.

Na otázky o tom, prečo chce riadiť eurofondy a financie ministerstva, neodpovedal ani Machala. Na telefonát aj SMS odpovedal, že sa máme obrátiť na tlačové oddelenie.

Obhajovala ho nízkymi kompetenciami

Keď sa Machala stal vysokým úradníkom na ministerstve, Lubyová to obhajovala tým, že má na starosti len personalistiku a administratívu. Na post ho dosadila podľa nej SNS. „Myslím, že na tieto posty sa bežne používa takáto prax,“ povedala ministerka pred mesiacom po rokovaní vlády, ktorá rozhodla o Machalovej funkcii.

V rozhovore pre Aktuality.sk povedala, že dostala návrh spolupracovať s Machalom a akceptovala ho, ale Danko sa s ňou o tom rozprával. „To nie je, že som si vybrala alebo priniesla kamarátku zo strednej školy,“ povedala Lubyová. Otázka však podľa nej nestála tak, že keď zamestná Machalu, nechá ju SNS robiť reformy. „Takýto obchod som neuzatvorila,“ povedala v Aktualitách.

Po rokovaní vlády pred mesiacom povedala, že si nemyslí, že ju Danko chce cez Machalu ovládať. Machala v minulosti šíril klamlivé správy, napríklad že ilumináti pripravujú 3. svetovú vojnu a jediný, kto môže zachrániť svet, je Vladimir Putin. Ministerka pred mesiacom povedala, že si nemyslí, že by ilumináti chceli ovládnuť svet.

Hovorila, že Machala nie je jej poradca, ale bude mať na starosti administratívu. „Ak by to bol poradca, tak by som to riešila,“ povedala. O tom, že šíril klamlivé správy, nevedela. Nemá to podľa nej súvis s tým, aké má kompetencie.

Ak by ho neprijala na základe osobných názorov, ktoré prezentuje na facebooku, „zabŕdala“ by do diskriminácie. „Keď vás prijímajú do zamestnania a niekto vám niečo nájde na facebooku a povie, že kvôli tomuto vás nevezmem, môže vás úspešne žalovať,“ povedala Lubyová pre Aktuality.sk.

Danko v rádiu Expres označil svojho poradcu za kompetentného a vzdelaného človeka. „To, že niekto niečo lajkne na facebooku, ak by som podľa toho mal hodnotiť niektorých opozičných lídrov, tak by nemohli byť ani v parlamente,“ komentoval predseda SNS Machalovo správanie na sociálnej sieti.

Mení ľudí

Zmena štruktúry nie je jediná, ktorú ministerka od svojho nástupu urobila. Vymenila aj niekoľko dôležitých ľudí. Jedným z nich bol Vladimír Kováčik. Ten bol pravou rukou dnes už bývalého ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS). Plavčan musel odísť práve pre kauzu prerozdeľovania eurofondov.

Špecialista na eurofondy Kováčik viedol Plavčanovu kanceláriu, verejnosti bol neznámy, v kuloároch sa však o ňom hovorilo ako o človeku, ktorý ministerstvo z pozadia riadi.

Ministerstvo tvrdí, že Kováčik skončil na vlastnú žiadosť dohodou.

Na školstve skončil aj šéf eurofondov Juraj Gmiterko. Ten má podľa ministerstva tiež odísť dohodou na vlastnú žiadosť a výpovedná lehota mu plynie do konca roka.

Gmiterko viedol sekciu štrukturálnych fondov na ministerstve aj v čase, keď prepukol škandál s prerozdeľovaním 600 miliónov na vedu a výskum. Prerozdelenie týchto peňazí kontroluje komisia ministerstva. Tá podľa tlačového odboru stále nemá výsledky, lebo kontrola nie je ukončená.

Ministerstvo jednu výzvu za 300 miliónov eur na dlhodobý a strategický výskum zrušilo, druhá pre podniky je stále platná. Európska komisia nám pozastavila čerpanie týchto peňazí a preto, že nestihneme peniaze vyčerpať, nám prepadne vyše 30 miliónov eur.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie