Denník N

Škrtanie dlhov Váhostavu postráži neskúsená 25-ročná správkyňa

Recept manažérov Juraja Širokého na mazanie dlhov stavebného gigantu v mnohom pripomína scenár Doprastavu. V oboch prípadoch ide o nepreplatené faktúry pomocníkom na stavbách diaľnic.

O pár týždňov budete zrejme môcť v bratislavskom Národnom tenisovom centre stretnúť okrem mladých športovcov aj veriteľov Váhostavu Juraja Širokého. Mali by rozhodnúť o tom, či všetci menší dodávatelia zinkasujú len 15 percent z peňazí, ktoré mali dostať za práce, čo odviedli pre stavebný gigant.

Národné tenisové centrum je už tradičné miesto, kde sa škrtajú dlhy veľkých stavebných firiem. Váhostav tam už jedno veriteľské stretnutie organizoval, ale vtedy ešte nešlo o finálne hlasovanie. Veriteľov tam však zvykli pri škrtaní dlhov volať aj manažéri Doprastavu.

[poll id=“63″]

Pod dohľadom  mladej správkyne

Na hlasovanie veriteľov Váhostavu by mala veriteľov pozvať správkyňa ozdravenia stavebného gigantu Petra Gabrišová. Na reštrukturalizáciu si ju najali manažéri Váhostavu aj napriek tomu, že má len 25 rokov a chýbajú jej dostatočné skúsenosti.

Licenciu na správcovanie získala začiatkom júla minulého roku, teda len dva mesiace pred začiatkom reštrukturalizácie Váhostavu. Stavebná firma totiž oznámila, že musí vymazať väčšinu dlhov, inak zbankrotuje, v septembri roku 2014.

Pri mene mladej správkyne, ktorá dozrie na škrtanie dlhov Váhostavu, sa tiež spomína Doprastav. Procesom mazania dlhov ho totiž previedla firma Bankruptcy & Recovery Service. Na webe má uvedené to isté telefónne číslo ako spoločnosť Ecker – Kán & partners.

Aliancia Fair-play na svojom blogu upozornila, že istá Petra Gabrišová pracuje ako koncipientka pre jedného z advokátov kancelárie Ecker – Kán & partners – Ľuboša Nováka. „Hlavná postava kancelárie – Vladimír Kán – spolu s ďalším právnikom firmy Máriom Castiglionem sú spoločníkmi firmy Bankruptcy & Recovery Service, ktorá zabezpečovala reštrukturalizáciu Doprastavu,“ napísala na blogu Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play.

Správkyni sme sa dovolali, no tvrdila, že sa nemôže vyjadrovať. Keď sme volali na spoločné telefónne číslo spomínaných právnických firiem, povedali nám, že Gabrišová pre nich nepracuje, a odkázali nás na jej kanceláriu na Zelenej ulici.

Budovu, v ktorej sídli, vlastní firma W & P. Podľa Aliancie Fair-play táto firma v minulosti spadala do portfólia firmy Willing, ktorá je blízka Miroslavovi Výbohovi. Ten sa spomína často ako jeden zo skutočných vlastníkov Doprastavu, no sám to odmieta.

Takto poslanci Smeru ignorujú drobných stavbárov, ktorým Váhostav dlhuje sto miliónov

Ak nik nezasiahne, nič sa nezmení

Už o pár týždňov by sa mala mladá správkyňa ukázať na schôdzi veriteľov Váhostavu. Mihnú sa tu zrejme aj tí istí pracovníci SBS, ktorí sa pohybovali v Národnom tenisovom centre, nech už dlhy mazal Doprastav, alebo Váhostav. Ochranku vraj neobjednáva tenisové centrum.

Výkonný šéf Váhostavu Ivan Kimlička už na januárovom stretnutí veriteľov tejto stavebnej spoločnosti hovoril, že bežní dodávatelia by mali dostať niečo vyše 10 percent z odpracovaných peňazí. Správkyňa v tom čase veriteľov v pléne upokojovala, že odpis dlhov je pre nich stále lepším riešením, než keby firma išla do konkurzu.

Ak do plánov Váhostavu už nič nezasiahne, nemajú prečo nevyjsť. Odpis dlhov by mohla zvrátiť ešte napríklad polícia, ktorá vo veci vedie trestné stíhanie.

Pri rozhodovaní o tom, kto koľko peňazí napokon ešte uvidí, sú silné banky. Svoje úvery majú poistené a tak či onak uvidia naspäť prinajmenšom veľkú časť svojich peňazí.

Veľkou bariérou, pre ktorú môžu hlasy drobných veriteľov prepadnúť, môžu byť schránkové firmy z Belize či Cypru. Tie mali Váhostavu požičať milióny eur bez toho, aby si pýtali na úvery poistky, aké si pýtajú banky. Na takéto úvery podľa Váhostavu dokázal prehovoriť akcionár firmy svojich známych.

Tým, že ich úvery sú bez poistky, ocitli sa v rovnakej skupine ako bežní drobní stavbári. Spoločne s nimi budú hlasovať o tom, či súhlasia s tým, že uvidia napokon len 15 percent z toho, čo Váhostavu požičali.

Ak by sa pritom ukázalo, že cez zahraničie požičal Široký peniaze sám sebe, nemohli by do rozhodovania o škrtaní dlhov tieto firmy zasahovať a na svojom konte by zďaleka neuvideli 15 percent peňazí.

Váhostav tiež môže presvedčiť kľúčových dodávateľov, aby mu odsúhlasili 15 percent na odpis výmenou za prísľub práce do budúcna. Keby totiž išiel tento stavebný gigant do konkurzu, musel by na účasť v štátnych tendroch a na štátne zákazky aspoň na čas zabudnúť.

V pláne pritom príliš nepočíta s modelom, v ktorom by krach znamenal predaj celej firmy, čiže aj štátnych zákaziek, ktorých má Váhostav v rôznych konzorciách za stámilióny.

Bude mimoriadna schôdza

Nespokojnosť drobných dodávateľov stavebných prác Váhostavu, ktorí majú prísť o väčšinu svojich peňazí, už vyvolala aj záujem strany Smer. Šéf parlamentu Peter Pellegrini totiž zvolal na budúci týždeň mimoriadnu parlamentnú schôdzu, ktorá sa má venovať práve problémom spojeným s Váhostavom.

Urobil to po tom, ako rovnakú iniciatívu avizovala opozícia. „Zvolanie mimoriadnej schôdze zo strany predsedu parlamentu je len reakciou na iniciatívu parlamentných klubov Most-Híd a KDH, ktoré avizovali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze ešte pred Veľkou nocou,“ reagoval šéf strany Most-Híd Béla Bugár.

Poslancom za Smer pripomenul, že doposiaľ neboli ochotní podporiť ani jeden návrh, ktorý opozícia vypracovala na ochranu malých podnikateľov.

Keď sme sa poslancov za Smer pýtali, čo hovoria na Váhostav a prečo nevidno zmeny na ochranu takých, ako sú jeho veritelia, niektorí odkazovali na vládu, iní mlčali. Naše zákony totiž umožňujú mazanie dlhov vo veľkej miere prispôsobovať predstavám dlžníka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kauza Váhostav

Problémy Doprastavu

Ekonomika

Teraz najčítanejšie