Denník N

Daňový systém, ktorý zatiaľ hapruje, dodávajú cez IBM Brhelove firmy

Aktualizované 22:30 – Opoziční politici Sulík a Lipšic tvrdia, že na informačnom systéme daniarov zarábajú firmy oligarchov vládneho Smeru.

Nový informačný systém finančnej správy, ktorý robí v súčasnosti daniarom problémy, má stáť oveľa viac ako 93,6 milióna eur. S takou sumou rátala hlavná zmluva s IBM z roku 2010. Tvrdí to europoslanec a šéf opozičnej SaS Richard Sulík.

„Ale táto zmluva neobsahuje licencie na SAP ani iné licencie, neobsahuje hardvér ani webové portály,“ hovorí Sulík. Keď sa všetky sumy zrátajú, je to podľa Sulíka najmenej 140 miliónov eur, čo je podľa neho päťkrát viac, ako mal stáť pôvodný systém KONS.

Sulík hovorí, že informačný systém KONS, ktorý sa zavádzal v roku 2012, mal stáť 26 miliónov s DPH na základe dodatku číslo dva k zmluve s IBM.

Kým zmluvu s IBM podpísal ešte v roku 2010 vtedajší minister financií Ján Počiatek (Smer), dodatok číslo dva k rovnakej zmluve podpisoval už za Radičovej vlády vtedajší šéf Daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík.

Sulík hovorí, že aj KONS mal problémy, no chyby boli odstrániteľné. Pomáha si závermi riadiaceho výboru spred troch rokov, ktorého sa zúčastnili aj akademici.

Sulík sa teraz pýta, komu vyhovuje, že nový informačný systém bude stáť výrazne viac ako KONS. Hlavným dodávateľom informačného systému je spoločnosť IBM, no tá má niekoľkých subdodávateľov.

Prepojenie na Brhela

Kto sú subdodávatelia IBM pre informačný systém daniarov? „Sú to tri spoločnosti: DWC Slovakia, Sevitech a Anext. Tieto spoločnosti majú spolu základné imanie neprevyšujúce 100-tisíc eur, ale sú subdodávateľmi informačného systému za 100 miliónov eur,“ tvrdí opozičný poslanec Daniel Lipšic (Nova).

Otázka teraz znie, kto za nimi stojí. Aj v tom majú Sulík a Lipšic jasno. Tvrdia, že sú to oligarchovia vládneho Smeru. „Je verejným tajomstvom, že za spoločnosťou Anext stojí aj minister dopravy Ján Počiatek,“ hovorí Lipšic. Odvoláva sa na týždenník Trend, ktorý sa tejto téme venoval v minulom roku.

Lipšic ďalej hovorí, že za DWC Slovakia a Sevitech sú zase pán Miškovský – známy podnikateľ so štátnou firmou Corinex, resp. jeho manželka, a Jozef Brhel a jeho syn. Známy podnikateľ Jozef Brhel sa zvykne spomínať ako jeden z mecenášov vládneho Smeru.

„Pri DWC Slovakia vlastnia pán Brhel a pani Miškovská spolu 75 percent akcií a pri spoločnosti Sevitech vlastní pani Miškovská, pán Jozef Brhel a pán Michal Brhel 80 percent akcií,“ doplnil Lipšic.

Na firmy Sevitech a DWC Slovakia sme sa opýtali aj Brhelovho hovorcu Juraja Puchého. Tvrdí, že v týchto firmách pôsobia synovia Jozefa Brhela ako minoritní akcionári. „Samotná podnikateľská skupina okolo Jozefa Brhela nemá v uvedených spoločnostiach žiadny akcionársky podiel ani manažérsky vplyv,“ tvrdí Puchý.

Podľa týždenníka Týždeň majú v skutočnosti v spoločnosti Sevitech rozdelené akcie v pomere 40 ku 40 rodiny Brhelovcov a Miškovských. „Zvyšných 20 percent vlastnia na polovicu Milan Klučar a Maroš Hedera. Hedera bol pritom v orgánoch firmy Andex, ktorá patrí do podnikateľskej skupiny Jozefa Brhela,“ napísal nedávno Týždeň.

Pokiaľ ide o spoločnosť DWC, rodiny Miškovských a Brhelovcov v nej majú mať rozdelené akcie presne na polovicu v pomere 37,5 ku 37,5 percenta, o ktorých hovoril aj Lipšic.

Ako je to so zákazkou

IBM tvrdí, že interné pravidlá jej neumožňujú zverejňovať obchodných partnerov. „Na projekte daňového informačného systému sa podieľa viacero slovenských aj zahraničných IT a konzultačných firiem, tak ako je bežné aj pri iných veľkých projektoch,“ píše vo svojom stanovisku IBM.

Kto sú subdodávatelia IBM, neprezradil ani šéf finančnej správy František Imrecze.

Oslovili sme aj IT firmy Sevitech, DWC Slovakia a Anext s otázkou, či sa podieľali na dodávke nového informačného systému pre finančnú správu na základe zmluvy s IBM.

„Naša spoločnosť nie je subdodávateľom spoločnosti IBM v zákazke, ktorú spomínate,“ povedal člen predstavenstva DWC Slovakia Peter Axamít. Otázku sme teda spresnili, či je DWC dodávateľom v rámci iného kontraktu, ktorý sa týka informačného systému daniarov: „Aj keby sme boli dodávateľom v nejakom kontrakte pre informačné systémy finančnej správy, referencia a jej forma by musela byť upravená v zmluve. O zverejnení obsahu zmlúv rozhodujú všetky zúčastnené strany v rámci zmluvného vzťahu,“ povedal Axamít.

Spoločnosť Sevitech na otázku, či sú na základe zmluvy s IBM subdodávateľom informačného systému daniarov, uviedla: „Vzhľadom na to, že nie sme dodávateľom Informačného systému finančnej správy podľa Centrálneho registra zmlúv, neprislúcha nám vyjadrovať sa k tejto téme.“

„K týmto otázkam sa vám nebudeme vyjadrovať,“ reagovala zase firma Anext.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie