Denník N

Polícia zaistila Bžánovi peniaze, ktoré práve dostal od štátu

Branislav Bačík, ktorý podpísal zmluvu s advokátom Radomírom Bžánom. Foto – TASR
Branislav Bačík, ktorý podpísal zmluvu s advokátom Radomírom Bžánom. Foto – TASR

Aktualizované o 14:25 o stanovisko Bžána na konci textu. Prípad miliónových odmien advokátovi s väzbami na Smer rieši NAKA. Nikoho zatiaľ neobvinili.

Kauzu škandalóznej odmeny vo výške 17,6 milióna eur kancelárii advokáta Radomíra Bžána rieši polícia ako porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku. Ide ale len o stíhanie „vo veci“ a nikoho zatiaľ neobvinila. Oznámil to policajný prezident Tibor Gašpar.

Bžána by sa tak prípadné trestné stíhanie týkať nemalo a polícia bude skúmať, či nominanti Smeru vo vedení štátnej akciovky MH Manažment vedome alebo nevedome plytvali peniazmi štátu.

Zmluvu s Bžánom podpísal ešte ako šéf Fondu národného majetku šéf predstavenstva MH Manažmentu Branislav Bačík, ktorý je bývalým poslancom Smeru. V predstavenstve firmy boli aj ďalší nominanti Ficovej strany Juraj Gedra a Rudolf Šamaj.

Polícia sa podľa Gašpara začala prípadom zaoberať sama, dostala ale aj podnet fyzickej osoby, ktorú nemenoval.

S peniazmi sa nemôže hýbať

NAKA kvôli trestnému stíhaniu zaistila peniaze, ktoré dostala Bžánova kancelária od štátu. Dokedy budú peniaze zadržiavať, Gašpar povedať nevedel. MH Manažment zatiaľ právnikovi vyplatil 4,9 milióna eur a mal by mu dať ďalších 12,6 milióna. Druhá transakcia by mala prebehnúť v týchto dňoch.

Štát mal totiž Bžánovi zaplatiť zvyšných 12,6 milióna eur do dneška. Inak by zanikla platnosť dohody o znížení odmeny zo 77 na celkových 17,6 milióna. Takmer päť miliónov už MH Manažment právnikovi vyplatila ako jeho tarifnú odmenu.

Ministerstvo hospodárstva zároveň podalo na súd návrh na predbežné opatrenie, ktoré by malo zabezpečiť, že právnická kancelária Radomíra Bžána nebude môcť disponovať peniazmi od MH Manažmentu za spor o Gabčíkovo. Chce, aby jeho účet súd zmrazil do doby, než o oprávnenosti odmeny pre neho rozhodne súd.

Podľa ministra Petra Žigu Bžán odmietol aby išli peniaze od štátu do notárskej zábezpeky a ten by ich uvoľnil až keď o žalobe rozhodol súd. Odmietol aj predĺženie lehoty splatnosti 12,6 milióna i ďalšie rokovania o znížení celkovej odmeny.

Radomír Bžán po škandále tlačovku nezvolal, vyhlásenia posiela emailom. Toto je logo jeho kancelárie. N – Tomáš Benedikovič

Trovy nemáme, platíme sami

Všetky peniaze mali ísť od štátu a Žiga hovorí, že takúto sumu mal ako rezervu pripravenú priamo MH Manažment. Ministerstvo hospodárstva pôvodne dúfalo, že 12,6 milióna eur dostane od Slovenských elektrární ako náhrady trov za arbitrážny spor o vodnú elektráreň v Gabčíkove. Rozhodcovia vo Viedni, kde spor prebiehal, ale štátu nepriznali žiadne trovy. Ako súd pri predbežnom opatrení rozhodne zatiaľ nie je jasné.

„My sme šli vlastnou iniciatívou,“ odvetil Gašpar na otázku, či políciu o zaistenie peňazí advokáta Bžána požiadal minister hospodárstva Peter Žiga. S ministerstvom však spolupracujú.

Polícia podľa Gašpara preveruje aj ďalšie zmluvy MH Manažmentu na právne služby. Za kauzu Port Service, ktorej aktérom je exminister za Smer Pavol Pavlis, vyplatili advokátskej kancelárii Dvorecký & Partneri osem miliónov a tiež išlo o podielovú odmenu.

Štvavá kampaň

Bžán reagoval tlačovou správou. S políciou vraj plne spolupracujú, zadržanie odmeny však komentovať nebudú. „Nie sme si vedomí žiadneho nezákonného postupu z našej strany, rovnako tak ako zo strany FNM, respektíve MH Manažment,“ píše jeho kancelária. To, že štát nedostal ani euro ako náhradu súdnych trov, je podľa právnika dôsledkom štvavej kampane. „Je zrejmé, že rozhodcovský súd bol pod vplyvom dôsledkov štvavej kampane, pretože jeho verdikt o nulových priznaných súdnych trovách je ojedinelý. Na toto riziko sme bez úspechu upozorňovali počas celej kauzy.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie