Denník N

Médiá mali o eurofondoch na vedu pravdu, potvrdila kontrola NKÚ aj samotného ministerstva

Bývalý minister Peter Plavčan a súčasná ministerka Martina Lubyová. Foto N – Peter Kováč, Tomáš Benedikovič
Bývalý minister Peter Plavčan a súčasná ministerka Martina Lubyová. Foto N – Peter Kováč, Tomáš Benedikovič

O informácie z kontroly zrušenej aj zachovanej výzvy sa zaujíma aj NAKA. Tri firmy už od zmlúv na eurofondy samy odstúpili.

Kontroly, ktoré preverovali, ako sa v rezorte školstva rozdeľovalo 600 miliónov z eurofondov na vedu a výskum, už majú prvé výsledky. Skupina z ministerstva školstva už má hotovú čiastkovú správu, kde skontrolovali administratívny postup pri vyhodnocovaní žiadostí na dlhodobý a strategický výskum.

V takmer 170-stranovej správe opisuje takmer 40 pochybení, vyše 30 je závažných. Skupina kontrolovala, ako úradníci postupovali vo výzve, ktorá je už dnes zrušená, uvádza ministerstvo.

„Predmetná kontrola sa týka výhradne výzvy na podporu dlhodobého strategického výskumu, ktorá bola zrušená. Ide o čiastkovú správu, ktorá nie je konečná, a kontrola stále pokračuje. K akýmkoľvek zisteniam je preto predčasné sa vyjadrovať,“ odpovedalo na konkrétne otázky ministerstvo školstva.

Čiastkovú správu aj s vyjadreniami Výskumnej agentúry k nálezom má Denník N k dispozícii. O správe informovala ako prvá TV Markíza.

Eurofondy preveruje NAKA

Podobne dopadla aj kontrola NKÚ. „Naše zistenia vo vzťahu k Výskumnej agentúre poukazujú na vážne systémové nedostatky, absenciu vnútornej kontroly a veľkú mieru subjektivizmu v procese prípravy, ako aj realizácie výziev,“ povedala hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úradu Daniela Bolech Dobáková.

O závery z kontroly sa podľa nej zaujíma aj polícia. Ide o druhú výzvu, ktorá bola určená pre podniky. Tá je ešte platná a sú v nej podpísané aj zmluvy. Nedá sa teda tak ľahko zrušiť.

Rozdelenie eurofondov a podozrenia z korupcie prešetruje aj Národná protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Hovorca polície potvrdil, že NAKA „vykonáva trestné konanie, ale vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony nie je v súčasnosti možné poskytnúť k veci bližšie informácie“.

Kontrolný úrad preveruje, ako si ministerstvo plnilo svoje povinnosti vo vzťahu k agentúre. „Kontroly však ešte nie sú ukončené, agentúra pripomienkuje protokol z kontroly, z tohto dôvodu nemôžeme zatiaľ povedať viac,“ povedala Bolech Dobáková. O zisteniach potom bude informovať ministerku.

Niektoré firmy stratili záujem o peniaze z eurofondov v takto problémových výzvach. Ministerstvo školstva Denníku N potvrdilo, že tri firmy, ktoré mali peniaze dostať, vypovedali zmluvu. Na otázku, o ktoré firmy ide, ministerstvo neodpovedalo. „Jeden prijímateľ požiadal o mimoriadne ukončenie zmluvy o nevratnom finančnom príspevku,“ tvrdí ministerstvo.

Túto výzvu pozastavila Európska komisia, zatiaľ sa v nej nič nepreplatilo, a kým ju Komisia neodblokuje, ani sa nepreplatí. Ak budú pochybenia veľmi veľké, Komisia môže rozhodnúť, že tieto zmluvy nepreplatí vôbec. Znamenalo by to, že sa budú projekty platiť z rozpočtu, lebo sú už uzatvorené zmluvy.

„V rámci pozastavenej výzvy na podporu priemyselných výskumno-vývojových centier prebieha viacero kontrol. Až po ich ukončení bude možné prijať kvalifikované rozhodnutie, akým spôsobom postupovať ďalej,“ tvrdí ministerstvo.

Čo našli ministerskí úradníci

Správa ministerstva školstva má takmer 170 strán. V nej úradníci ministerstva školstva vyčítajú Výskumnej agentúre napríklad diskriminačný prístup, keď od neziskových organizácií žiadali doložiť, že majú možnosti robiť výskum, ale od firiem to nežiadali. Za vážne pochybenie označila kontrolná skupina aj to, že agentúra nedodržiavala lehoty a nepozerala sa na to, či sú projekty hospodárne.

Konkrétne to úradníci vyčítajú pri prenájme infraštruktúry komplexného ekosystému siete 5G za 24 miliónov eur v žiadosti spoločnosti SWAN. Agentúra podľa úradníkov mala zistiť, či to je hospodárne a oprávnené, ale neurobili to. Agentúra túto pripomienku neakceptuje. Podľa nich nemohli urobiť prieskum trhu, lebo išlo o jedinečnú a vysoko sofistikovanú položku. A údajne o tom rozhodli odborní hodnotitelia.

Podľa kontroly agentúra nehodnotila hospodárnosť pri väčšine žiadostí. Úradníci v správe napísali, že overovali posúdenie hospodárnosti a zistili, že prieskum trhu mal byť doložený pri 1474 položkách. Z nich nemohol byť vykonaný pri 1436 položkách. Výskumná agentúra túto výčitku neakceptovala a uviedla, že urobila kroky, aby hospodárnosť zabezpečila.

Štátna agentúra sa k nájdeným pochybeniam už vyjadrila, väčšinu z nich neakceptovala. Čiastočne akceptovala napríklad výčitku, že v rámci prieskumu trhu boli použité cenové ponuky od iných firiem, ako boli oslovené. Podľa agentúry šlo o administratívne pochybenie a nie systémovú chybu.

Našli napríklad aj prípady, keď agentúra na odborné hodnotenie prijala žiadosti, ktoré neobsahovali kompletnú dokumentáciu, ale iné žiadosti za to isté vylúčila.

V čiastkovej správe z kontroly sa spomínajú aj okolnosti, ktoré agentúre pri rozdeľovaní peňazí vyčítali novinári a opozícia – napríklad, že nebolo jasné, kto bude robiť výskum, lebo firmy mali málo zamestnancov a nedoložili, že s výskumom mali skúsenosti. Alebo že si výskum do predmetu činnosti zapísali firmy tesne predtým, ako podali žiadosť o peniaze.

Riaditeľ od Plavčana

Správa z kontroly ministerstva školstva vyčíta Výskumnej agentúre viac ako 30 vážnych pochybení. Výskumná agentúra bola tá, ktorá mala rozdelenie financií na starosti. Ona vypisovala výzvy a do ďalšieho hodnotenia mala pustiť len tie žiadosti, ktoré spĺňali administratívne požiadavky.

V súvislosti s rozdeľovaním eurofondov prišiel o miesto šéfa agentúry aj Rastislav Beliansky. Odvolal ho ešte minister Peter Plavčan (nominant SNS) , ktorý sám musel v dôsledku kauzy so 600 miliónmi eur z eurofondov na vedu odísť. Belianskeho nahradil Stanislav Sipko, ktorý na tlačovej konferencii Plavčana obhajoval. Vybral si ho Plavčan.

Na pozícii má byť pol roka, kým sa vo výberovom konaní vyberie riaditeľ. Má byť známy do konca februára budúceho roka. „K jeho ďalšiemu pôsobeniu vo funkcii riaditeľa je v tejto chvíli predčasné sa vyjadrovať. Platí tiež, že vo Výskumnej agentúre prebieha personálny audit a personálne zmeny sa uskutočnia až na základe jeho výsledkov,“ uvádza dnes ministerstvo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Eurofondy v školstve

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie