Denník N

Penta otvorila novú nemocnicu v Michalovciach: Stála 34 miliónov, pacienti dostanú náramky (+foto)

Otvorili novú nemocnicu v Michalovciach. Foto – Svet zdravia
Otvorili novú nemocnicu v Michalovciach. Foto – Svet zdravia

Nová nemocnica stála 34 miliónov eur a stavali ju dva a pol roka. Fungovať začne v druhej polovici decembra.

V Michalovciach otvorili novú nemocnicu. Prvá všeobecná nemocnica, ktorú na Slovensku postavil súkromný investor, patrí do siete Svet zdravia, vlastníkom je Penta.

Stála 34 miliónov eur a pre verejnosť sa naplno otvorí v druhej polovici decembra. Stavali ju dva a pol roka.

Dnes sú ešte pacienti v starej budove nemocnice, sťahovať sa začnú 5. decembra, v nových priestoroch by mali byť do Vianoc. „V druhej polovici januára budúceho roka by už nemocnica mala fungovať v plnohodnotnom prevádzkovom režime. Na budúci rok sa následne plánuje spustenie procesu výstavby nového pavilónu polikliniky,“ tvrdí Svet zdravia.

Ich zámerom je, aby sa nemocnica v Michalovciach stala nadregionálnym centrom pre akútnu medicínu pre celé východné Slovensko. Za starostlivosť v nemocnici sa nebude doplácať, hradená bude cez zdravotné poistenie.

„Otvorenie novej nemocnice je dôkazom, že súkromné investície sú pre zlepšenie slovenského zdravotníctva nevyhnutné,“ tvrdí partner Penty Eduard Maták.

Ide len o druhú nanovo vystavanú nemocnicu, ktorá u nás po revolúcii vznikla. Prvá – svätého Michala v Bratislave – patrí pod ministerstvo vnútra, stála vyše 50 miliónov a otvorili ju pred dvomi rokmi.

Náramky a centrálne rozdelenie liekov

V nemocnici v Michalovciach budú mať napríklad nový systém identifikácie pacientov. Po prijatí dostane každý náramok s čiarovým kódom, ktorý zaručí jeho jednoznačné označenie a identifikáciu.

„Ak napríklad lekár bude potrebovať zistiť totožnosť pacienta postihnutého demenciou, stačí, aby priložil čítačku k náramku, a okamžite bude vedieť, o koho ide. Čiarový kód bude tiež slúžiť na identifikáciu pacienta pri podávaní liekov, čo vylúči ich zámenu. Na náramku je aj tlačidlo na privolanie sestry,“ vysvetľuje Svet zdravia.

V Michalovciach zavedú aj nový systém dávkovania liekov. Podľa hovorcu siete nemocníc Tomáša Kráľa bude michalovská nemocnica prvá v stredoeurópskom regióne, ktorá bude využívať centrálnu prípravovňu liekov.

Ako to bude fungovať? Lekári predpíšu lieky elektronicky cez nemocničný informačný systém. Na základe toho robotický automat pripraví pre pacienta na určený čas balíček s predpísanými dávkami liekov a označí ho jedinečným čiarovým kódom.

Sestra na oddelení zodpovedná za podávanie liekov sa po prebratí balíčka najprv identifikuje prostredníctvom ID karty a následne čítačkou čiarového kódu overí totožnosť pacienta i to, či práve jemu patrí balíček s liekmi. Ak sa budú zhodovať údaje na balíčku aj náramku pacienta, môže mu ich podať.

Nemocničný informačný systém bude zároveň zaznamenávať, či boli lieky podané pacientovi v predpísanom čase.

CT aj plávajúce lôžka

Nemocnica má prízemie a tri nadzemné poschodia s vnútornými átriami, celkovo je v nej 339 plávajúcich lôžok a 75 jednolôžkových izieb. V izbách budú polohovateľné postele, wifi, televízia, toaleta a sprcha. „Súčasťou jednolôžkových izieb je rozťahovacia pohovka, na ktorej môžu prespať príbuzní pacienta alebo sprevádzajúce osoby,“ píše Svet zdravia.

Nemocnica ponúkne za príplatok aj nadštandardné izby s doplnkovými službami (napríklad výber z viacerých druhov jedál). Tie budú mať v porovnaní s bežnými izbami väčší televízor s rozšírenou ponukou programov, rýchlovarnú kanvicu, mikrovlnku a elektrickú polohovaciu posteľ.

Plávajúce lôžka znamenajú, že oddelenia nebudú stavebne oddelené. Hranice medzi nimi sú len virtuálne, a tak sa môžu posúvať podľa aktuálnej potreby. Ak by napríklad susedili chirurgia a urológia a nemocnica by potrebovala viac lôžok na urológii, len by virtuálne presunula postele z chirurgie na urológiu bez toho, aby musela postele naozaj presúvať.

Ide o všeobecnú nemocnicu so špičkovým vybavením. Bude v nej urgentný príjem novej generácie, CT prístroj aj magnetická rezonancia, oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti. Nemocnica má osem operačných sál, štyri pôrodné izby a pôrodnú zákrokovú sálu.

V budove je podlahové kúrenie a chladenie, pre pacientov, zamestnancov a návštevy má nemocnica 170 parkovacích miest.

Viac lekárov

V novej budove bude pracovať 139 lekárov, čo je o desať percent viac ako doteraz. Nemocnica sa zameria na akútne prípady v odboroch, ako je chirurgia, onkologická chirurgia, urológia, onkologická urológia, gynekológia, onkologická gynekológia, traumatológia a ortopédia.

„Veľký priestor bude nemocnica venovať aj pediatrii a internistickým disciplínam s dôrazom na neurológiu vrátane liečby cievnych mozgových príhod, pneumológii a urgentnej medicíne. Bude pôsobiť taktiež ako onkologické centrum pre východné Slovensko a rozsahom poskytovanej zdravotnej starostlivosti sa bude približovať ku koncovým nemocniciam,“ tvrdí Svet zdravia.

Ako vyzerá nemocnica

Nemocnica novej generácie – kontrolný deň 23. október 2017

Zdroj – Svet zdravia

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie