Denník N

Kto za nás hlasoval a čo rozhodlo pri liekovej agentúre? Podržali nás susedia, neprežili sme lobing skúsenejších

Sídlo Európskej agentúry pre lieky (EMA) v Londýne. Foto – TASR
Sídlo Európskej agentúry pre lieky (EMA) v Londýne. Foto – TASR

Európska lieková agentúra sa nepresťahuje do Bratislavy. O podpore sme nepresvedčili ani nové členské krajiny.

Jedna z najdôležitejších agentúr v Európskej únii nájde nové sídlo v Amsterdame. Bratislava sa v boji o Európsku liekovú agentúru nedostala ani do druhého kola a skončila štvrtá s 15 bodmi. Financial Times nás pred mesiacom označil spolu s Milánom za favoritov. Po tom, čo sú známe výsledky, je otázne, či to bol náš lobing, ktorý napokon k úspechu neviedol, alebo si to diplomati naozaj mysleli.

Denník N hovoril s ľuďmi z ministerstva aj z Bruselu, ktorí sa pod podmienkou zachovania anonymity pokúsili vysvetliť, čo sa v posledných mesiacoch dialo a prečo Slovensko získalo len tak málo bodov, ktoré už nestačili na postup do ďalšieho kola.

Prečo sme nevyhrali

1. Nepresvedčili sme ďalšie krajiny

Hlasovalo sa tak, že každá krajina mala šesť hlasov, jednému kandidátovi mohla dať tri, druhému dva a ďalšiemu jeden bod. Hlasovanie bolo tajné, ale podľa informácií Denníka N získala Bratislava plný počet bodov od Česka a Maďarska. Poľsko nám dalo dva body, keďže kandidovala aj Varšava. Dva body sme získali aj od Chorvátska, po jednom od Estónska a Slovinska.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker očakával zisk 18 bodov, realita bola o tri body chudobnejšia. Pred hlasovaním ohlásil podporu od Chorvátska a Malty. Tí sa však svojej kandidatúry vzdali v prospech Milána. „Vedeli sme, že od nich nedostaneme plný počet bodov,“ povedal. Nakoniec sme od Malty nedostali ani bod.

Podpora sa očakávala aj od nových členských krajín ako Rumunsko a Bulharsko. Tie podľa ministra zdravotníctva podporili Taliansko. Rumunsko nám od začiatku nič nesľubovalo, s Bulharskom sme rokovali a podľa Druckera na začiatku prejavili záujem podporiť nás jedným alebo dvoma bodmi. „Prečo sa vo finále rozhodli podporiť niekoho iného, ťažko hodnotiť,“ hovorí teraz Drucker.

Minister navštívil aj Litvu, Lotyšsko a Estónsko, no bod sme dostali len od Estóncov. Pobaltské krajiny zjavne rozdali body krajinám vo svojom regióne, Kodaň sa s 20 bodmi dostala do druhého kola.

Celkovo tak naša diplomacia nedokázala výraznejšie presvedčiť krajiny mimo nášho regiónu.

2. Neponúkli sme to, čo iní

Minister Drucker v závere kampaní jednotlivých krajín cítil veľký diplomatický a ekonomický tlak starých členských krajín, ktoré sľubovali protihodnoty.

„Bolo veľa šumu, o ktorom sa diskutovalo. Jeden bol, či vieme podporiť viac vojsk do krajín v Pobaltí,“ hovoril Drucker. Napríklad Miláno sľubovalo, že ak by liekovú agentúru získali, tak by do kontingentu NATO poslali viac vojakov.

Minister povedal, že Slovensku za body iné krajiny dávali rôzne ponuky. Napríklad nám za body dávalo prísľuby Taliansko aj Nemecko, povedal Drucker. „Po prvom hlasovaní za mnou prišli všetci a ponúkali rôzne veci. Napríklad že sa v prospech Slovenska vzdajú jednej agentúry a podobne,“ povedal minister.

Slovensko však v ďalších kolách potom, čo sme nepostúpili do druhého kola, nehlasovalo.

3. Východná krajina

Aj keď sa pôvodne zdalo, že to, že sme nová členská krajina a sídlo u nás ešte nemá žiadna agentúra, nám môže pomôcť, nakoniec sa to nepotvrdilo. Lieková agentúra bude sídliť v Amsterdame a banková v Paríži a nie napríklad v Prahe, ktorá sa o ňu aktívne uchádzala.

Nové členské krajiny sa nedostali ani do užšieho výberu a vypadli hneď v prvom kole. A to aj napriek tomu, že všetky členské štáty si schválili regionálne kritériá delenia.

To sa malo týkať nových agentúr, ktoré mali sídliť v krajinách, ktoré agentúry nemajú – Slovensko je jednou z nich. Niektoré západné krajiny tieto dve agentúry nevnímali ako nové, pretože fungujú už dlho a nové sídlo sa vyberalo pre brexit, keďže dnes sídlia v Británii.

Hlasovanie ukázalo, že nové členské krajiny sa navzájom plne nepodporovali, zatiaľ čo staré členské krajiny sa navzájom podržali, hlasovali za seba navzájom a pozbierali aj ďalšie body podľa svojich schopností.

4. Platy sme chceli doplatiť

Problém mali zamestnanci aj pre platy, ktoré sa mali meniť. Drucker potvrdil, že sme ťahali za kratší koniec pre indexáciu platov z peňazí Únie. U nás je to na úrovni 60 percent, rovnako je to v Prahe či vo Varšave. Londýn, kde teraz pracujú, má indexáciu na úrovni 110 percent. Ak by teda v Londýne zarábali pre predstavu 1100 eur, u nás by mali len 600 eur.

Drucker povedal, že chceli platy na prechodné obdobie dotovať. „Boli sme pripravení otvoriť otázku indexácie a stimulovať zamestnancov vlastnými peniazmi.“

5. Zamestnanci boli proti

Negatívne Bratislava vychádzala aj pre reakcie zamestnancov. Proti sa ozvali viacerí. Naše hlavné mesto podľa interného prieskumu agentúry považovali za štvrté najmenej populárne. Agentúra koncom septembra varovala, že ak by sa veľa zamestnancov rozhodlo nepresťahovať s agentúrou, môže to ohroziť jej činnosť.

Interný prieskum rozdelil kandidujúce mestá do štyroch skupín. V tej prvej bolo päť kandidujúcich miest a ak by sa agentúra sťahovala do jedného z nich, ostalo by v nej viac ako 65 percent zamestnancov. Mohla by tak takmer nerušene fungovať, hoci by sa schvaľovanie niektorých liečiv mohlo mierne oneskoriť.

Ak by sa agentúra presťahovala do jedného z miest v najhoršej, štvrtej kategórii, mohla by prísť o 72 až 94 percent zamestnancov.

Zoznam krajín v jednotlivých skupinách agentúra nezverejnila, ale objavil sa na stránke politico.eu. Bratislava podľa neho dopadla ako štvrté najmenej populárne mesto, za ňou sú Varšava, Bukurešť a Sofia. Najlepšie dopadli Amsterdam, Barcelona, Viedeň, Miláno a Kodaň, teda mestá, ktoré médiá tiež spomínali ako favoritov. Do finále sa nedostala len Barcelona, ktorá sa dostala pre spory miestnej vlády s Madridom do horšej pozície.

Bratislave niektorí zamestnanci vyčítali aj to, že nechráni práva LGBT párov. Šéf agentúry Guido Rasi dostal ešte v septembri od LGBT zamestnancov list s obavami, že nová krajina, kde má agentúra sídliť, nebude uznávať ich práva alebo práva ich partnerov. V agentúre pracuje asi 70 LGBT zamestnancov. List podpísalo 250 zamestnancov.

„Dôsledkom by bolo, že LGBT zamestnanci by riskovali, že stratia základné práva spojené s ich manželstvom alebo registrovaným partnerstvom,“ povedal šéf agentúry. List zamestnanci adresovali aj šéfom Európskeho parlamentu, Európskej komisie a Európskej rady.

Minister Drucker potvrdil, že sa na práva LGBT komunity pýtali pri našej kandidatúre.

Naše pozitíva

1. Komunikácia s tradičnými partnermi

Našu kandidatúru podporili krajiny V4. Vďaka stredoeurópskemu regiónu sme tak získali väčšinu bodov.

Do veľkej miery je to aj preto, že ak by Bratislava získala agentúru, profitovali by z toho aj okolité krajiny. Napríklad, ak by neprišli do nášho hlavného mesta všetci zamestnanci agentúry, čo je pravdepodobné, odborníkov na voľné pozície by sme hľadali aj v okolitých krajinách. Rovnako by v okolí Bratislavy – teda v Rakúsku a prípadne v Maďarsku zrejme niektorí zamestnanci agentúry či odborníci hľadali ubytovanie. Do škôl byt tiež zrejme nechodili deti zamestnancov agentúry len na Slovensku.

Aj napriek tomu, že okolité krajiny mohli profitovať z toho, že by bola Európska lieková agentúra u nás, Rakúsko nás nepodporilo. Viedeň kandidovala tiež a nedostali sme od nich ani bod. Pritom je pravdepodobné, že by časť zamestnancov bývala práve v Rakúsku a časť detí by tam chodila do škôl a zaujímavé by to mohlo byť aj pre rakúske farmaceutické firmy.

2. Pripraviť dobrú ponuku

Očakávania, že budeme favoritmi, vznikli aj preto, že Európska komisia našu ponuku hodnotila veľmi dobre. Nezverejnila rebríček ponúk, no ministerstvo zdravotníctva malo aj neverejnú časť hodnotenia a tvrdí, že Bratislava skutočne obstála veľmi dobre.

Hodnotenie komisie však niektoré štáty kritizovali. Napríklad preto, že komisii na dobré dopravné prepojenie Bratislavy stačilo viedenské letisko. To sa niektorým krajinám nepáčilo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Európska agentúra pre lieky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie