Denník N

Vládni poslanci zablokovali výbor o transportéroch, minister opäť pred otázkami utekal

Pre obštrukcie neprešiel návrh, ktorým opoziční poslanci chceli zaviazať ministerstvo obrany, aby predložilo zoznam firiem, ktoré sa môžu podieľať na obchodoch s transportérmi.

Zatiaľ čo ministerstvo obrany zdôrazňuje, že nákup transportérov za stovky miliónov prebieha štandardne, reakcie ministra i jeho spojencov v parlamente akoby dokazovali opak.

Minister Peter Gajdoš (nominant SNS) prišiel v utorok vysvetľovať okolnosti zákazky na parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť.

Bolo to týždeň po tom, ako vláda odsúhlasila ďalšie pokračovanie nákupov, a deň po tom, čo Denník N upozornil, že fabriku Way Industries, ktorá sa môže na nich podieľať, vlastní rodina vplyvného člena SNS Jaroslava Regeca.

Video: Minister na otázky k Way Industries reaguje ústupom
Autor: Vladimír Šnídl

 

Rokovanie výboru prebiehalo v utajenom režime, novinári mohli len čakať za dverami na výsledok. Opoziční poslanci chceli na ňom schváliť návrh, aby im Gajdoš poskytol informácie o firmách, ktoré by mohli byť do tohto strategického projektu zahrnuté.

„Táto správa bude obsahovať zoznam slovenských podnikov, ktoré pri tejto štátnej zákazke prichádzajú do úvahy, a tiež informácie o ich právnej forme a vlastníctve,“ písalo sa v návrhu.

Koaliční poslanci však znemožnili hlasovanie o tomto návrhu tým, že jeden po druhom začali výbor opúšťať.

Napríklad poslanec a trenčiansky župan Jaroslav Baška (Smer-SD) pri odchode len stručne povedal, že jemu doterajšie vysvetlenie stačilo.

Podpredseda výboru Peter Šuca (Smer-SD) sa vyhovoril, že má naliehavé rodinné povinnosti a predseda výboru Anton Hrnko z SNS svoj odchod nekomentoval vôbec.

Poslanec: To som nezažil

V miestnosti napokon zostali len piati opoziční poslanci vrátane Mariana Kotlebu. Následkom toho nebol výbor uznášaniaschopný.

„Za šesť rokov, čo som v parlamente, som takúto situáciu ešte nezažil,“ komentoval to poslanec za OĽaNO Richard Vašečka.

Na rokovaní výboru tak došlo ku kurióznej situácii. V čase, keď tu minister hovoril o nákupoch vozidiel za 1,2 miliardy – vôbec najväčších obchodoch, ktoré na tomto výbore kedy preberali – nebol prítomný ani jeho predseda.

„Zostali sme na výbore s ministrom sami. V podstate to pokračovalo ako neformálna debata opozičných politikov s ním,“ dodal ďalší člen výboru Ľubomír Galko z SaS.

Minister Gajdoš uteká…

Ministra Gajdoša na výbore sprevádzal generál Daniel Zmeko, ktorý je riaditeľom pre vyzbrojovanie. Podľa opozičných poslancov obaja poskytli odpovede na viaceré otázky ohľadom nákupu, k samotnej firme Way Industries a jej vlastníkom sa príliš nevyjadrovali.

Denník N sa na Way Industries spýtal Gajdoša po skončení výboru, minister bez slova odkráčal. Počas jeho ústupu sme sa ho skúšali pýtať, či stále počíta so zapojením tejto firmy alebo či vedel, že ju vlastní rodina vplyvného člena SNS. Gajdoš aj tieto otázky prešiel mlčaním.

Minister obrany podobným spôsobom pred novinármi uteká často. Naposledy minulý týždeň odmietal odpovedať na otázky po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý si ho zavolal pre pochybnosti okolo transportérov.

… úradník Hoľko sa nepamätá

Zvlášť mlčanlivé je ministerstvo pri firme Way Industries. Táto strojárska fabrika v Krupine bola niekoľko rokov spojená s finančnou skupinou Slavia Capital, ktorá má personálne väzby na SNS.

V lete však Slavia oznámila, že svoj podiel už pred časom predala. Dnes sú oficiálnymi vlastníkmi strojární pražský zubár René Foltán a inžinier zo Sniny Jozef Marinič, ktorý je príbuzným Jaroslava Regeca z SNS.

Ani jeden z nich nepatrí medzi známe mená v slovenskom zbrojárstve. Obaja zároveň taja, ako sa dostali k svojmu majetkovému podielu vo fabrike, ktorá zamestnáva viac než 200 ľudí.

V strojárňach Way Industries sa dnes vyrábajú hlavne nakladače Locust. Na báze nakladačov vyvinuli v 90. rokoch aj známe odmínovacie vozidlá Božena, ktorých tu doteraz vyrobili skoro 200. Foto – TASR

Denník N sa už v polovici októbra spýtal ministerstva, či počíta so zapojením fabriky Way Industries do projektu transportérov. Hovorkyňa Danka Capáková vtedy len stručne odpísala, že materiál, v ktorom navrhujú ďalší postup, je utajený.

Keď tento materiál minulú stredu schválila vláda, Denník N sa na Way Industries spýtal znova na tlačovej konferencii na ministerstve obrany. Hovorkyňa ju radšej ukončila.

O deň neskôr dostal otázku na Way Industries v rozhlase vysoký úradník ministerstva Jan Hoľko, ktorý sa v obchode angažuje. Moderátor rádia Expres Branislav Závodský sa ho spýtal, či ministerstvo navrhlo Way Industries vláde ako jedného zo subdodávateľov.

Hoľko reagoval tvrdením, že sa na to už nepamätá. „Neviem z hlavy povedať, či je to v našom materiáli. Je to možné,“ odpovedal Hoľko.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie