Denník N

Čerpačky sa chystajú využiť sviatky, keď sú potraviny zatvorené

Na čerpacích staniciach platíme menej ako vlani. FOTO - TASR
Na čerpacích staniciach platíme menej ako vlani. FOTO – TASR

Čerpačka Shell testovala na výročie Nežnej revolúcie na jednej zo staníc predaj Bambina. Slovnaft uvažuje rozšíriť ponuku potravín na budúci rok. Môžu za to sviatky, ale aj trend zo Západu.

Od júna tohto roku nesmú byť bežné obchody počas štátnych sviatkov otvorené. Zákaz maloobchodného predaja, ktorý odhlasovali parlamentní poslanci, neplatí pre prevádzky obsluhované samotným majiteľom či pre čerpacie stanice. Tie môžu pre sviatky postupne obohatiť ponuku.

Drobný test uskutočnila na Deň boja za slobodu a demokraciu na jednej zo svojich bratislavských čerpacích staníc Shellka. Ponúkla na nej Bambino či plátkový syr.

„Robili sme test, počas štátnych sviatkov, ako na to zákazníci budú reagovať,“ povedal hovorca čerpačiek Shell Petr Šindler. Výsledky zatiaľ nemajú.

„Vyhodnocujeme to a zvažujeme, čo s tým,“ vraví Šindler.

Inde je to bežné, u nás sviatky zmenu urýchlia

Experiment so širšou ponukou na bratislavskej čerpačke bol popri stratégii Shell čosi navyše.

Hovorca Shellky Petr Šindler vysvetľuje, že na niektorých staniciach už dávnejšie ponúkajú širšiu ponuku potravinových produktov, napríklad maslo. Rozširovanie portfólia aj v oblasti potravín je podľa jeho slov celkový trend v biznise s pohonnými látkami. Do budúcnosti sa očakáva, že zisky z predaja pohonných látok a iného tovaru sa vyrovnajú.

Foto – N

Analytik obchodu Ľubomír Drahovský si myslí, že na Slovensko prichádza trend širšej ponuky na čerpačkách zo Západu. Zákaz predávať počas štátnych sviatkov je o dôvod viac, prečo sa môžu čerpačky začať meniť.

„V západnom svete je celkom bežné, že vo väčšine krajín sa cez sviatky nepredáva, a čerpacie stanice z toho profitujú. Bolo by mylné predpokladať, že k nám to nepríde,“ vraví Drahovský.

Čerpačky môžu podľa jeho slov zo širšej ponuky celkovo profitovať.

„Tých sviatkov bude veľa, a môže im to zdvihnúť tržby a zlepšiť návštevnosť. Keď už ľudia zastavia na čerpacej stanici, dá sa predpokladať, že určité percento z nich aj natankuje,“ povedal Drahovský.

O zmene uvažujú aj inde

Sieť čerpačiek Slovnaft vysvetľuje, že svoj koncept výrazne zmenila už minulý rok. Na stovke čerpacích staníc začala ponúkať vybraný sortiment základných potravín.

„Napríklad mäsové konzervy, zaváraniny, džemy či syry. Rozšírenie ponuky o produkty od malých regionálnych producentov je súčasťou stratégie zmeny tradičných čerpacích staníc na servisné stanice s väčšou ponukou tovarov a služieb,“ vysvetľuje Ladislav Procházka z komunikačného tímu Slovnaftu.

Zákaz predaja cez sviatky do plánov zakomponujú tiež.

„Od zavedenia zákazu maloobchodného predaja počas štátnych sviatkov eviduje Slovnaft vo svojej sieti čerpacích staníc zvýšený záujem zákazníkov o nepalivový sortiment, najmä nealkoholické a alkoholické nápoje, a rovnako aj tabakové výrobky. V budúcnosti uvažujeme o rozšírení predaja potravinového sortimentu na vybraných čerpacích staniciach,“ povedal Procházka.

Na budúci rok sa benzínky môžu zmeniť viac

Po väčšom predaji klasických potravín sa obzerajú aj v menšej sieti Real-K. Zatiaľ je podľa nich skoro rozširovať ponuku o tovary typu pečivo či syry, rozšíriť ponuku o viac bežných potravín chcú na budúci rok.

„O nejaký rok to plánujeme rozširovať týmto smerom,“ povedal Roland Horváth, vedúci oddelenia čerpacích staníc Real-K.

Drahovský si myslí, že zmena na čerpacích staniciach prichádza postupne, ale na budúci rok očakáva, že potravinový sortiment základnej potreby nebude na benzínkach nezvyčajný.

Ďalšie siete, ktoré sme oslovili, zmeny v sortimente v kontexte štátnych sviatkov nechystajú.

Vo veľkoobchode Metro si napríklad všimli, že počet zákazníkov počas sviatkov medziročne klesol. Metro je otvorené, pretože na veľkoobchod sa zákaz predaja nevzťahuje.

„Počas sviatkov medziročne klesol počet zákazníkov aj tržieb. Celkové týždenné tržby v týždňoch, v ktorých sa nachádzal sviatok, však takmer vždy stúpli, čiže samotný pokles tržieb počas jedného dňa nemal až taký zásadný vplyv na celkové tržby počas týždňa,“ povedal hovorca Metra Martin Krajčovič.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie