Denník N

Kto bude mať nárok na 13. a 14. plat a kedy

Andrej Danko. Foto N – Vladimír Šimíček
Andrej Danko. Foto N – Vladimír Šimíček

Zvýhodnená odmena bude najviac vo výške 500 eur.

Predseda SNS Andrej Danko so svojou štátnou tajomníčkou na ministerstve financií Danou Meager povedali prvé presnejšie informácie o tom, komu, kedy a v akej výške môže firma vyplatiť zvýhodnený 13. a 14. plat.

Firmy nebudú vyplácať zamestnancom platy navyše povinne, budú dobrovoľné. Zamestnanci tak nebudú mať na tieto platy nárok zo zákona. No ak sa ich firma rozhodne vyplatiť, budú čiastočne oslobodené od odvodov.

Návrh zákona chce SNS predložiť do parlamentu až na januárovú schôdzu. Andrej Danko povedal, že ministerstvo financií odhaduje vďaka týmto novinkám výpadok daní a odvodov v prvom roku na približne 20 miliónov eur.

Podmienky pre 13. plat

Firma môže zamestnancovi prvýkrát vyplatiť zvýhodnený 13. plat za mesiac máj 2018. Zamestnancovi príde teda odmena na účet v júni. Do výšky 500 eur (vrátane) sa z odmeny nebudú platiť zdravotné odvody a toto oslobodenie platí tak pre zamestnanca, ako aj pre jeho zamestnávateľa.

Podmienkou čiastočného odvodového zvýhodnenia je, aby zamestnanec pracoval vo firme v kuse aspoň 24 mesiacov. Prvýkrát sa to bude zisťovať k 30. aprílu 2018. Ak teda vo firme odpracoval aspoň dva roky, môže dostať za máj zvýhodnenú odmenu.

Keď sa firma rozhodne vyplatiť zamestnancovi 13. plat za máj 2019, z tejto odmeny – do výšky 500 eur vrátane – sa nebudú platiť zdravotné odvody a ani daň z príjmu fyzických osôb. Od sociálnych odvodov 13. plat oslobodený nebude.

Podmienky pre 14. plat

Zvýhodnený 14. plat, rovnako do výšky najviac 500 eur, môže firma prvýkrát vyplatiť zamestnancovi za november 2018. Musia byť však splnené dve podmienky – firma mu v rovnakom roku vyplatila aj 13. plat a zamestnanec vo firme odpracoval najmenej 48 mesiacov (za sebou).

Či zamestnanec pracuje vo firme aspoň štyri roky, sa bude zisťovať k 31. októbru. Ak áno, môže dostať zvýhodnenú vianočnú odmenu najviac vo výške 500 eur, z ktorej sa nebudú platiť zdravotné odvody ani daň z príjmov.

Keď mu firma vyplatí 14. plat za november 2019, nebudú sa z neho platiť ani sociálne odvody. V tejto chvíli nie je jasné, či 14. plat bude oslobodený od celých sociálnych odvodov, alebo od ich časti. Z príkladu, ktorý uviedol Danko, vyplýva, že platí to druhé.

Danko povedal, že ak firma za november 2019 vyplatí zamestnancovi 14. plat vo výške 500 eur, zamestnanec dostane na účet zhruba 480 eur a náklady firmy budú 520 eur. To by znamenalo, že by sa zo 14. platu platil naďalej odvod do garančného a rezervného fondu alebo možno odvod na invalidné poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Jasné to bude až vtedy, keď SNS alebo ministerstvo financií predložia konkrétny návrh zákona.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie