Denník N

Náš veľvyslanec v Budapešti reaguje na Danka: Nechápem výroky, že lobujem za transportéry

Rastislav Káčer (vpravo) mal spory aj s Andrejom Dankom. Foto - TASR
Rastislav Káčer (vpravo) mal spory aj s Andrejom Dankom. Foto – TASR

Andrej Danko vysvetľuje kauzu okolo transportérov ako sprisahanie, do ktorého sú namočení aj veľvyslanec v Maďarsku či úradník ministerstva obrany.

Predseda SNS a šéf parlamentu Andrej Danko prišiel s vlastným vysvetlením kauzy okolo nákupu transportérov. Vidí za ňou sprisahanie zahraničných zbrojoviek, ktorým pomáhajú vplyvní domáci lobisti.

Danko v RTVS povedal, že do tejto skupinky patrí aj veľvyslanec v Maďarsku Rastislav Káčer alebo úradník ministerstva obrany Marian Majer, ktorý pracuje na sekcii štátneho tajomníka Róberta Ondrejcsáka (nominant Mosta-Hídu).

„Veľa lobistom, ktorí mali podohadované rôzne veci, sa nepáčia naše rozhodnutia na ministerstve obrany,“ hovoril v nedeľnej relácii O 5 minút dvanásť.

Káčer i Majer sa v pondelok proti jeho slovám ohradili. Veľvyslanec v Budapešti povedal, že nerozumie, na základe čoho ho Danko spája s vojenskými nákupmi.

„Nikdy som sa tejto téme nevenoval. K armádnym zákazkám sa nevyjadrujem, za nikoho nelobujem a žiadne aktivity v tejto veci nevyvíjam. Mám úplne iné úlohy,“ reagoval Káčer pre Denník N.

Danko: Dajte od toho ruky preč

Prípad, keď by druhý najvyšší ústavný činiteľ obviňoval veľvyslanca vlastného štátu z pochybných aktivít, je neobvyklý aj na slovenské pomery.

Káčer je nielen diplomat, ale zároveň bol aj dlhoročným šéfom think-tanku, ktorý organizuje bratislavskú bezpečnostnú konferenciu Globsec. Po vymenovaní za veľvyslanca zostal čestným predsedom Globsecu.

Práve túto spojitosť mu Danko opakovane predhadzuje. Už minulý víkend v televízii TA3 vyzval Káčera i Globsec, aby sa prestali angažovať vo vojenských obchodoch. „Ja dnes verejne poviem, nech pán Káčer a jeho Globsec dajú ruky preč od prezbrojovania armády, lebo sú tu organizácie, ktoré sú roky napojené na rôznych výrobcov zbraní,“ vyhlásil Danko.

Káčer sa už začal radiť s právnikmi, ako na to reagovať. „Som v určitom postavení, preto nemôžem niektoré veci komentovať. Zároveň však musím chrániť svoje meno i značku Globsecu pred ohováraním,“ dodal Káčer.

Premiér Robert Fico na Globsecu s Rastislavom Káčerom v roku 2012. Foto – TASR

Štátny tajomník sa zastal podriadeného

Podobným spôsobom sa ohradil aj Majer, ktorý tiež v minulosti pôsobil v Káčerovej organizácii. „Chcem všetkých tých, ktorí (Dankovi) tie slová vkladajú do úst, ubezpečiť, že pri pokračovaní v tomto trende ako občan zvážim iné možnosti ochrany svojho mena,“ napísal Majer na Facebooku.

Podporu mu vyjadril aj štátny tajomník Ondrejcsák, ktorý má v poslednom čase napäté vzťahy s Dankovými ľuďmi na ministerstve. Majer podľa Ondrejcsáka odvádza „profesionálnu prácu“ pre rezort obrany.

„Ani ja tým výrokom moc nerozumiem. Pán Majer je riaditeľom mojej kancelárie a venuje sa agende, ktorú máme na starosti. S vojenskými nákupmi nemá nič spoločné,“ povedal Ondrejcsák.

Jeho sekcia sa venuje predovšetkým zahraničným vzťahom s NATO a Európskou úniou, podieľala sa aj na príprave nových strategických dokumentov.

Ondrejcsák sa už pre transportéry dostal do sporu s Dankovým človekom na ministerstve, generálnym tajomníkom služobného úradu ministerstva Jánom Hoľkom. Hoľko povedal, že aj Ondrejcsák bol zapojený do rozhodovania o transportéroch, čo štátny tajomník nazval klamstvom.

„Bolo mi povedané, že transportéry nie sú mojou agendou,“ povedal Ondrejcsák.

Za členov „skupinky“, ktorá sa údajne spojila so zbrojármi, označuje Danko aj úradníka Mariana Majera (vpravo). Majer pred tým pôsobil v bezpečnostných think-tankoch spolu s analytikom Jaroslavom Naďom. Aj toho Danko označuje za zaplateného lobistu. Foto –  TASR

Besná pomsta?

Obviňovaním vybraných ľudí z lobingu sa Danko snaží reagovať na pochybnosti, ktoré sa objavili okolo strategického obchodu, za ktorý zodpovedá práve SNS.

Médiá, analytici aj opozícia vyčítajú ministerstvu, že nákup za 400 miliónov chystalo v tichosti a že bez súťaže vybralo fínske transportéry Patria.

Denník N tiež upozornil na to, že Dankovi nominanti počítali so zapojením fabriky Way Industries v Krupine, kde sa náhle zmenili majitelia. Ako jej akcionári dnes vystupujú neznámy zubár z Prahy a príbuzný vplyvného člena SNS Jaroslava Regeca, ktorí by vďaka tomu mohli na zákazke zarobiť.

Danko presne nepovedal, ako sa veľvyslanec Káčer či úradník Majer majú angažovať v tomto nákupe. Jeho konštrukcia sa dá tušiť len z náznakov.

Danko poukazuje na to, že Globsec má za partnerov zahraničné zbrojovky, ktoré môžu mať záujem o obchody s ministerstvom obrany. A keď jeho ministerstvo vybralo Fínov, ktorí zároveň sľubujú zapojiť slovenský priemysel, konkurenti údajne rozpútali kampaň v médiách. „Celé mi to pripadá ako besná pomsta týchto ľudí,“ hovorí Danko.

Do skupinky údajných škodcov zaradil aj bývalého úradníka ministerstva Jaroslava Naďa, ktorý tiež pôsobil s Majerom v nevládnych think-tankoch. Ako analytik dnes verejne kritizuje aktivity Dankových nominantov, vrátane ich počínania pri nákupe transportérov.

Obľúbený Globsec

Konštrukciu s Globsecom Danko použil už začiatkom októbra pri téme stíhačiek. Ministerstvo obrany bolo vtedy kritizované za to, že odložilo rozhodnutie o tom, či Slovensko nahradí ruské lietadlá MiG-29 švédskymi strojmi Gripen.

Danko to vysvetľoval tým, že odmieta podľahnúť lobingu Švédov, ktorí sa snažia presadzovať cez sponzorovanie Globsecu.

„Odmietam, aby boli profanované (zrejme myslel preferované – pozn. red.) akékoľvek lietadlá nejakého štátu za to, že tu sponzorujú samity ako Globsec,“ povedal Danko v rádiu Expres.

Káčer naopak poukazuje na to, že Globsec, ktorý už od roku 2005 organizujú v Bratislave, sa nevenuje vojenským obchodom, ale strategickým otázkam v oblasti bezpečnosti.

„Debatuje sa tu o rôznych bezpečnostných hrozbách, ako je napríklad terorizmus, kybernetické útoky, energetická bezpečnosť či hybridné vojny. Organizátori neriešia, či Slovensko má kupovať fínske transportéry, alebo nemecké,“ hovorí Káčer.

Maďarský premiér Viktor Orbán a slovenský premiér Fico na Globsecu 2014. Foto – TASR

Zbrojovky, banky i BMW

To, že Globsec má za partnerov aj zbrojovky, je vraj prirodzené, pretože podnikajú v oblasti bezpečnosti. Takéto partnerstvo je podľa Káčera bežné aj v zahraničí.

„Prestížne konferencie v Mníchove, v Bruseli či v Halifaxe majú tiež medzi korporátnymi partnermi aj zbrojné firmy. Rovnako však majú za partnerov aj štátne inštitúcie či rôzne nadácie,“ povedal Káčer.

Globsec má medzi partnermi okrem Saabu napríklad aj amerického výrobcu Lockheed Martin, britsko-americkú zbrojovku BAE Systems, ale napríklad najväčšiu slovenskú zbrojovku MSM, ktorá ovláda fabriky na Považí a v Martine.

„Keby ministerstvo obranu každú z týchto firiem vylúčilo zo svojich projektov, tak by za chvíľku nemalo od koho nakupovať,“ poznamenal Káčer.

S Globsecom však spájajú svoju značku aj firmy z úplne iných odvetví – medzi partnermi je spomenutý napríklad tiež Google, Microsoft, BMW, Slovenská sporiteľňa či Tatra Banka.

Inštitút Globsec neorganizuje len bezpečnostnú konferenciu, ale napríklad aj biznisovo orientovaný Tatra Summit. „Spájať Globsec len so zbrojármi je jednoducho nezmysel,“ hovorí Káčer.

Diplomacia: Globsec je náš partner

Na podujatiach Globsecu pravidelne vystupuje aj premiér Robert Fico, členom ich „poradného výboru“ je oficiálne aj minister zahraničia Miroslav Lajčák. Jeho ministerstvo vyjadrilo aj v pondelok Globsecu podporu.

„Organizácia Globsec je dlhodobo naším významným partnerom v otázkach bezpečnostnej politiky a obhajoby zahraničnopolitických záujmov Slovenska. Dôkazom je aj pravidelná účasť najvyšších politických predstaviteľov z celého sveta na konferencii, ktorá si za roky svojej existencie získala významnú reputáciu jedného z najdôležitejších podujatí v strednej Európe,“ napísal hovorca ministerstva Peter Susko.

K obvineniam na adresu veľvyslanca Káčera sa ministerstvo priamo nevyjadrilo. Vo všeobecnosti iba napísalo, že veľvyslanci sa zo zákona nesmú zúčastňovať na komerčných aktivitách vrátane lobingu v prospech konkrétnych firiem. „A podľa našich informácií tak ani nerobia,“ dodalo ministerstvo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie