Denník N

Ako sa rozhoduje o zdravotníctve? Opozícii dali na poslednú chvíľu viac ako 50 strán pozmeňujúcich návrhov

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto – TASR
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto – TASR

Opozícia kritizuje koaličných poslancov za to, že prerábajú návrh zmien v zdravotníctve, a na protest časť poslancov odišla z rokovania. Ide napríklad aj o platby pacientov za to, že sa objednajú k lekárovi po ordinačných hodinách.

Parlamentný výbor pre zdravotníctvo práve rokuje o zákone, ktorý má zaviesť aj doplnkové ordinačné hodiny. Koalícia pri tomto rokovaní ukazuje, v akom chaose vznikajú aj dôležité zmeny v zdravotníctve.

Ide napríklad aj o to, že ak si pacient vyberie, že by chcel byť ošetrený mimo ordinačných hodín, za vyšetrenie by platil. Lieky a laboratórne vyšetrenia by zaplatila už poisťovňa.

Rokovanie meškalo 45 minút a koaliční poslanci naň priniesli viac ako 50 strán pozmeňujúcich návrhov. Minulý týždeň, keď už raz o týchto zmenách poslanci rokovali, ich stretnutie prerušili – práve preto, aby si mohli pozmeňujúci návrh preštudovať. Teraz však priniesli ďalšie prerobené návrhy.

„Rokovanie tohto výboru je fraška,“ povedala poslankyňa SaS Jana Cigániková.

Zákony najskôr poslanci preberajú na výboroch, kde by mali sedieť poslanci, ktorí téme rozumejú. Potom idú na hlasovanie do celého 150-členného poslaneckého zboru už s pripomienkami z výborov.

Už nie 50, ale 30 eur

Napríklad za ošetrenie už nemajú pacienti mimo ordinačných hodín platiť podľa najnovších zmien do 50 eur, ale najviac 30 eur. Lekár má objednaného pacienta prijať nie do 15, ale do 20 dní.

Koaliční poslanci na výbore tvrdia, že predložili rovnaký návrh ako minulý týždeň. Zmeny sú pritom výrazné.

Minister zdravotníctva Drucker povedal, že on navrhol, aby sa strop znížil, lebo je to ťažko komunikovateľné.

Opoziční poslanci preto žiadali, aby výbor opäť prerušili a aby minister zdravotníctva Tomáš Drucker zákon stiahol a zapracoval pozmeňujúce návrhy. Koaliční poslanci to zamietli.

„Keď dostaneme takéto množstvo pozmeňujúcich návrhov, tak si to nestihneme ani prečítať,“ povedala Jana Cigániková z SaS. Už predtým koaličných poslancov požiadali, aby takto nepredkladali pozmeňujúce návrhy a aby dali poslancom čas, aby si to stihli preštudovať. „Ak má zákon tak veľa zmien, tak asi nie je dobrý,“ povedala Cigániková.

Časť opozície z rokovania odišla a koaliční poslanci rokovali ďalej.

Tibor Bastrnák z Mosta-Híd, ktorý predložil návrh na doplnkové hodiny, sa bráni, že tieto návrhy mali poslanci opozície k dispozícii a v jeho návrhu sú len tri zmeny. „Ich zaujíma len to, aby stáli pred kamerami,“ povedal koaličný poslanec.

Medzi novými zmenami je napríklad aj zmena sumy, ktorú maximálne budú pacienti platiť, a aj to, do akého času bude musieť lekár pacienta na doplnkové hodiny objednať.

„Takto sa to robilo aj v minulosti,“ komentoval priebeh výboru Štefan Zelník zo SNS, ktorý výbor viedol. Opakoval, že návrhy mali opoziční poslanci k dispozícii. To, že sa zmenili, napríklad že miesto maximálnej úhrady 50 eur má byť 30 eur, alebo že sa menil čas, dokedy musel lekár objednať platiaceho pacienta, uznal, ale na takéto zmeny podľa neho poslanci nepotrebujú veľa času a filozofia návrhu sa nezmenila.

Opozícia: Ukazujú nám, že nás nepotrebujú

Zo strany koaličných poslancov ide podľa Mareka Krajčího (OĽaNO) o pokrytectvo. „Minulý týždeň sme dostali týždeň na prípravu, aby sme si zmeny naštudovali. A dnes sme trištvrte hodiny čakali, aby pozmeňujúce návrhy na kolene dorobili, vytlačili a doniesli nám ich kompletne zmenené,“ povedal Krajčí. Takto sa pozmeňujúce zmeny nedajú vôbec naštudovať a nedá sa tak robiť ani poslanecká činnosť.

Koalícia a minister zdravotníctva sa podľa Jozefa Mihála (Spolu) hanbia za svoje návrhy, inak by postupovali klasickým postupom – do parlamentu by už prišiel jeden veľký návrh ako celok, ktorý by prešiel pripomienkovým konaním odborných skupín a vládou.

Mihál na rokovaní výboru ostal.

Raši chce zobrať firmám výhodu pre tých, čo zarábajú najmenej

Zákon, ktorý sa má prerokovať, prináša veľmi veľa zmien a je to dôležitý zákon. „Nikdy nebolo toľko pozmeňujúcich návrhov,“ povedala Zuzana Šebová zo Sme rodina. Koaliční poslanci takto podľa nej ukazujú, že ich na schválenie akýchkoľvek zmien nepotrebujú.

Jedným z  pozmeňujúcich návrhov je aj zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky. Nižšie zdravotné odvody pre ľudí s najnižšími príjmami zaviedla druhá vláda Roberta Fica pred dvomi rokmi, aby tak pomohli slabšie zarábajúcim zvýšiť ich reálny príjem a aby sa firmám oplatilo vytvoriť miesta pre ľudí s nižším príjmom.

Teraz to poslanec Smeru Richard Raši navrhol zrušiť pre firmy. To by znamenalo, že firmy už nebudú mať takú motiváciu zamestnávať ľudí s nízkymi platmi. Toto opatrenie zabezpečilo, že zamestnávatelia platili za slabo zarábajúcich nižšie zdravotné odvody. Im klesli mzdové náklady a zamestnancom sa zvýšil čistý príjem.

Ak prejde tento návrh, náklady firiem sa zvýšia o sto miliónov eur – vyše 30 miliónov bude na preddavkoch v roku 2018 a 72 miliónov bude príjem pre poisťovne v roku 2019 na ročnom zúčtovaní, píše sa v návrhu, ktorý je v parlamente.

Pre firmy by to znamenalo, že náklady s vyššou minimálnou mzdou by vyskočili na 88 eur mesačne na zamestnanca.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie