Denník N

Ficov exminister rozhodol o cenách energií, elektrina mierne zdražie

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Ľubomír Jahnátek. Foto – TASR
Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Ľubomír Jahnátek. Foto – TASR

Nový šéf ÚRSO Ľubomír Jahnátek prvýkrát rozhodol o cenách energií pre všetkých, tvrdí, že s Ficom ich zvýšenie nekonzultoval.

Elektrina na Slovensku na budúci rok mierne zdražie, oznámil to šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomír Jahnátek. „Nárast ceny elektrickej energie v priemere pre Slovensko v roku 2018 bude 2,71 percenta,“ povedal.

Úrad, ktorý vedie, rozhoduje o cenách energií.

Najviac sa čakalo, koľko budú platiť ľudia a firmy na budúci rok za elektrinu, pretože jej ceny na burze v posledných mesiacoch stúpajú.

Jahnátek: S Ficom som nekomunikoval

„Priemerný nárast za Západoslovenskú, Stredoslovenskú a Východoslovenskú energetiku, a príslušné distribučky, čo je 70 percent celkového trhu s elektrickou energiou, bude v tarife D1 nárast 0,13 eura za mesiac, alebo je to 1,37 percenta, v D2 (bežná domácnosť v paneláku, pozn. red.) je nárast 2,08 percenta, čo je v priemere za tieto tri distribučky 51 centov za mesiac,“ povedal Jahnátek.

Jahnátek má ako šéf ÚRSO zo zákona rozhodovať nezávisle. Ceny energií pritom patria do hlavnej agendy Smeru, Jahnátek bol v minulosti za Smer ministrom hospodárstva aj pôdohospodárstva.

S premiérom Robertom Ficom vraj o cenách nedebatoval. „Čo sa týka premiéra, nekomunikovali sme. (…) Myslím si, že sa dozvie tie údaje až z vašich publikácií, alebo z tejto tlačovky,“ dodal Jahnátek.

Združenie dodávateľov energií (ZDE) komentovalo, že Jahnátek nezapočítal do nových cien všetko, čo mal. Rozhodnutie ide podľa združenia „nielen na úkor dodávateľa, ale v konečnom dôsledku tým môže utrpieť aj bežný spotrebiteľ“.

„V roku 2018 bude ešte viac ako doposiaľ hroziť strata záujmu dodávateľov o segment cenovo regulovaných zákazníkov, čo môže viesť k zníženiu súčasnej konkurencie na trhu,“ povedal Michal Hudec zo ZDE.

Dodávatelia vidia chybu

Jahnátek podľa Hudeca na tlačovej konferencii priznal, že „ak by dodávateľom uplatnil všetky parametre z platnej cenovej vyhlášky (…), koncová cena by stúpla v priemere o 6,68 percenta“.

„Do našich cenových návrhov sme premietli zmeny cien na veľkoobchodnom trhu a tieto zmeny ÚRSO akceptoval,“ okomentoval rozhodnutie úradu Jiří Koudela, riaditeľ predaja Slovakia Energy.

Šéf ÚRSO na tlačovej konferencii vravel, že niektorí dodávatelia mali niekde vyššie nároky. „Ešte aj nejakých 5 percent navyše, (…) ale to sme vyčistili,“ povedal Jahnátek.

Opozičná SaS upozornila, že Jahnátek urobil to, o čom už predtým strana tvrdila, že bude pre rastúcu cenu na burze nutnosť – zvýšil ceny elektriny.

Po starom však ponechal niektoré doplatky, ktoré platíme cez faktúry za elektrinu. K takým patria napríklad doplatky na podporu baníctva na hornej Nitre.

„Na nižšie ceny energií si tak budeme musieť počkať až do obdobia pred parlamentnými voľbami, keď si bude Robert Fico opäť formou vratiek kupovať hlasy voličov,“ myslí si Karol Galek z SaS.

Vyššie budú aj ceny tepla

Jahnátkov úrad tiež rozhodoval o cenách tepla na budúci rok. Tie v priemere porastú o 1 percento, v závislosti od toho, ktorá tepláreň na akej báze teplo vyrába. Konečný účet za teplo bude závisieť aj od počasia, spotreby či od toho, či je dom zateplený.

O nárast cien plynu na budúci rok požiadalo iba niekoľko subjektov, dominantné SPP o nárast cien nežiadalo. V priemere za celé Slovensko tak plyn zdražie o 0,38 percenta.

Nárast žiadali napríklad vo firme Slovakia Energy.

„Rodinný dom vykurovaný plynom so spotrebou 25 megawatthodín za rok v tomto roku zaplatí zhruba 1 054 eur s DPH, budúci rok by mohol zaplatiť pri rovnakej spotrebe okolo 1 072 eur s DPH – teda o 1,7 % viac,“ odhaduje Koudela. Platí to za predpokladu, že regulátor menil iba cenu za plyn ako komoditu a s poplatkami za jeho distribúciu nehýbal.

Podobne aj o nárast cien vodného a stočného na rok 2018 požiadalo iba niekoľko vodární. Priemerné zmeny sú preto kozmetické.

Úrad stanovuje maximálne ceny energií, dodávatelia nemusia byť cenníkovo na ich hranici.

Holjenčík musel odísť pre drahú elektrinu

Jahnátkov predchodca Jozef Holjenčík (nominant Smeru) vo funkcii skončil po škandále s cenami energií. Do debaty o cenách energií sa vtedy zapojila aj vládna SNS, spory ústili do koaličnej krízy.

Podľa poslednej novely regulačného rámca, ktorá platí od júna, do cenových konaní v niektorých prípadoch vstupuje aj ministerstvo hospodárstva alebo ministerstvo životného prostredia. Slovenský regulačný úrad si preto, ale aj pre nové vedenie úradu, všimli už aj v Európskej komisii.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

ÚRSO

Ekonomika

Teraz najčítanejšie