Denník N

Štát rozdelí vyše 27 miliónov na CT či röntgeny, porovnávanie cien ešte neurobil

Foto - Tasr
Foto – Tasr

Po kauze predraženého CT minister zdravotníctva Čislák sľúbil, že urobia porovnávanie, ktoré ukáže, či sú ceny, za ktoré nemocnice nakupujú, vysoké alebo nie. Zatiaľ ho neurobili.

Ministerstvo zdravotníctva dá na nákup prístrojov a techniky viac ako 27 miliónov z eurofondov. O peniaze sa môžu uchádzať nemocnice, ale aj polikliniky počas mája.

Nákupy musia prebehnúť do konca roka. Teda v čase, keď štát nevie povedať, či ceny, za ktoré budú nemocnice či polikliniky nakupovať, sú vysoké alebo nie.

Nemá totiž ešte porovnávanie cien, ktoré minister zdravotníctva Viliam Čislák sľúbil koncom minulého roka po kauze predraženého CT-čka v piešťanskej nemocnici. Vtedy povedal, že bude porovnávať ceny a služby, a tak ukáže, za koľko by mali nemocnice nakupovať.

To však pre prístroje zatiaľ neurobil. „Porovnanie cien CT a RTG prístrojov bude urobené v priebehu nasledujúcich mesiacov,“ povedala hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. Dodala, že je to časovo aj technicky náročný projekt.

Ministerstvo by podľa analytičky slovenskej pobočky Transparency International Zuzany Dančíkovej malo urýchlene začať porovnávať ceny, ktoré Čislák sľúbil v decembri. „Nákupy CT-čiek boli v minulosti opakovane predražené,“ hovorí.

Ak ministerstvo zverejní štandardné technické požiadavky a ceny, verejnosť bude môcť posúdiť, či nákupy boli výhodné alebo predražené, dodáva. Otázkou podľa nej je, či má štát dávať peniaze na prístroje.

„Chýba stratégia, ktorá by preukázala, že nemocnice najviac potrebujú práve zdravotnícku techniku a ide o najlepšie možné využitie týchto prostriedkov,“ dodala.

Ministerstvo hovorí, že peniaze pôjdu nielen na prístroje, ale aj informačné a komunikačné technológie a stavebné práce. „Vyplýva to z definície oprávnených výdavkov Operačného programu zdravotníctvo,“ dodáva ministerstvo.

Eurofondy

1. výzva  pre všeobecné a špecializované nemocnice

  • Celkovo je na výzvu takmer 18 miliónov eur.
  • Na jednu žiadosť môžu získať 4 milióny eur.
  • Žiadosti treba predložiť do 22. mája.

2. výzva pre polikliniky a zdravotné strediská

  • Celkovo je na výzvu takmer 9,5 milióna eur.
  • Na jednu žiadosť môžu získať 2 milióny eur.
  • Žiadosti treba predložiť do 11. mája.

Záujem je

Peniaze na prístroje však nie sú pre všetkých. Dostať ich môžu len nemocnice v Nitrianskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji. Ostatné kraje už peniaze podľa ministerstva vyčerpali.

Najviac môžu nemocnice dostať 4 milióny, zaplatiť musia 5 percent z vlastných zdrojov. Podmienkou je, že to treba stihnúť do konca roka.

„Projekty, ktoré budú schválené, musia byť zrealizované do konca roka 2015, kedy končí oprávnenosť výdavkov Operačného programu zdravotníctva,“ hovorí Čižmáriková.

Niektoré nemocnice už začali s tendrami na techniku. Nezisková organizácia Nemocnica na okraji mesta v Partizánskom by chcela nakúpiť röntgen, CT aj ultrasonograf (sono). Nemocnica patrí do siete Svet zdravia, ktorú vlastní Penta.

Dnes tieto prístroje v nemocnici majú, sú však zastarané. Röntgen je z roku 1993, CT z roku 2007.

Nové prístroje chce nemocnica nakúpiť za takmer 700-tisíc eur. Okrem toho by chcela peniaze aj na vybavenie operačných sál za vše 300-tisíc eur.

„Získanie príspevku by významne urýchlilo obnovu a rozvoj nemocnice,“ povedal hovorca siete Tomáš Král.

Iné nemocnice v sieti Svet zdravia zatiaľ o príspevok nepožiadali, ak by bola taká možnosť, Král to nevylučuje.

O peniaze z eurofondov má záujem aj Medicínske centrum v Nitre, chce kúpiť magnetickú rezonanciu za takmer milión eur. Poliklinika Wesper v Prešove plánuje CT za takmer 400-tisíc eur. Obe patria do ProCare, ktorú vlastní Penta.

„Nakoľko ide o pomerne náročné investície, manažment oboch zariadení sa rozhodol obstarať predmetné technológie formou verejného obstarávania tak, aby si nezablokoval možnosť uchádzať sa o podporu z prostriedkov eurofondov, prípadne  iných fondov a grantov,“ hovorí šéf ProCare Viktor Földes.

Či budú chcieť získať eurofondy aj v iných ich zariadeniach ešte nevedia.

Aj štátne nemocnice by chceli dostať na prístroje peniaze z Únie. „Máme záujem zapojiť sa. Pripravujeme zoznam prístrojovej techniky, ktorú by sme mohli nakúpiť,“ napísala Fakultná nemocnica v Žiline. Obstarávanie ešte nezačali.

Rovnako aj jedna z našich najväčších nemocníc – Univerzitná nemocnica v Bratislave, teraz pripravuje podklady pre verejné obstarávanie. Chce nakúpiť prístrojovú techniku na operačnú zdravotnú starostlivosť.

V Piešťanoch CT nemajú

Najznámejšie CT, ktoré objednala piešťanská nemocnica, nakoniec nedoviezli. Po kauze predraženého prístroja za 1,6 milióna eur firma Medical Group nemocnici prístroj nedodala. Obe strany odstúpili od zmluvy.

Pre kauzu skončili ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, predseda parlamentu Pavol Paška aj podpredsedníčka Národnej rady Renáta Zmajkovičová vo svojich funkciách.

Dnes funguje v nemocnici staré CT. To je podľa lekára Alana Suchánka, ktorý na kauzu upozorňoval a je aj členom správnej rady, poruchové a nedostatočné. Staré CT má nemocnica od roku 2003 a ani vtedy nešlo o nový prístroj.

Nedajú sa na ňom robiť viaceré špecializované vyšetrenia, je málo výkonné a aj žiarenie je podľa neho neporovnateľne väčšie ako novších prístrojov. „Je to veľký problém, nemáme na nový prístroj peniaze, ale životne ho potrebujeme,“ hovorí Suchánek.

Odborník: Na CT zistíte zrazeninu aj nádor

Peter Bluska je odborník v odvetví rádiológie. Vysvetľuje, prečo je CT prístroj dôležitý a kedy sa využíva.

IMG_ (1)Na čo je dobrý CT prístroj?

Slúži na zobrazovaciu diagnostiku rôznych ochorení, od zápalov, nádorov, traumy, kolikových bolestí až po cievne zmeny. Na zobrazenie týchto ochorení používame röntgenové žiarenie, ktoré vytvára akoby rezy človeka. Čiže vidíme vnútro pacienta.

Máme röntgen, ultrazvuk, CT aj magnetickú rezonanciu. Na čo slúžia?

Vždy sa postupuje od menej záťažových vyšetrení pre pacienta, nech už sa to týka pichania či zavádzania alebo podávania niečoho do pacienta, alebo aj od lacnejších metód. Takže sa začína od tých lacnejších a menej bolestivých, čo je ultrazvuk a röntgen. Na ultrazvuku nemáme žiadne ionizačné žiarenie, nebolí a je pomerne lacné. Ten by mal byť štandard všade. Rovnako aj röntgen, kde je však už žiarenie, ktoré je však minimálne oproti CT. CT má najviac žiarenia a na to ide pacient až vtedy, keď sa inými spôsobmi nedá dostatočne určiť diagnóza. Pri magnetickej rezonancii nie je preukázané žiadne škodlivé žiarenie, ale je to drahšia metóda ako CT a je menej dostupná, lebo je menej prístrojov a vyšetrenie trvá dlhšie. Na CT je pacient naskenovaný za pár sekúnd, magnetická rezonancia trvá aj 15 až 20 minút. Aj to zvyšuje cenu vyšetrenia.

Koľko tieto vyšetrenia stoja?

Oproti CT, ktoré stojí zhruba 100 eur a magnetická rezonancia, ktorá okolo 150 – 200 eur, je to pri sone a klasickom röntgene rádovo desatina z tejto ceny.

O koľko je žiarenie CT silnejšie ako röntgenu?

Je to približne stokrát väčšie žiarenie, ale záleží od orgánu, ktorý sa ožaruje. A aj od kvality. Teraz sa výrobcovia predbiehajú, ktorý urobí citlivejšie detektory, aby stačilo použiť menej žiarenia.

Akí pacienti chodia na CT a akí na magnetickú rezonanciu?

Vo väčšine prípadov CT predchádza rezonancii. Napríklad pri nádoroch. Ak nájdeme v tele nejaké ložisko, tak väčšinou sa pomocou CT dá určiť, či je to zhubný alebo nezhubný nádor. Ak sú však diagnostické rozpaky, tak sa pacient pošle na magnetickú rezonanciu, ktorá to môže rozhodnúť, lebo je v mnoho prípadoch špecifickejšia. Je malá skupina ochorení, keď pacient ide rovno na magnetickú rezonanciu ako je skleróza multiplex. Tam nemá CT podstatný význam. Ale aj pri poraneniach svalovo-šľachového aparátu, napríklad kolena či ramena, nasleduje po klasickej röntgenovej snímke často priamo magnetická rezonancia.

Na akom princípe funguje magnetická rezonancia?

Pacient leží v extrémne silnom magnetickom poli a vysielajú sa do neho rádiofrekvenčné impulzy. Tie rozkmitajú protóny vodíkov a tie potom vydávajú energiu, ktorú zachytávame. A podľa toho v akom tkanive sa protón nachádza, tak nám dá špecifický čas vyžarovanej energie. Podľa toho vieme povedať, či je tkanivo normálne alebo zmenené. Výsledok je obrazovo podobný ako pri CT. Teda máme rôzne roviny skenov, ako keby sme pacienta mali rozrezaného v rovine, v ktorej potrebujeme a vidíme dovnútra.

Je dôležité, aby nemocnica mala CT a magnetickú rezonanciu?

CT by mala mať každá nemocnica a magnetickú rezonanciu koncové nemocnice. CT je nutnosť, bez toho nemôže sanitka priviezť vážnejší stav do nemocnice.

Aké sú typické prípady, na ktoré sa využíva CT?

Na CT môžeme zobraziť takmer všetko, čo je hmatateľné. Je to väčšina ochorení. Nedajú sa na ňom zobraziť laboratórne parametre, napríklad, že niekto má zvýšený bilirubín. Na CT sa tiež posielajú napríklad pacienti po nehode, či už automobilovej alebo ťažšom úraze, najmä ak má niekto viacnásobné poranenia.

Zjednodušene sa dá na CT identifikovať všetko od krvnej zrazeniny až po nádor?

Áno.

Aké orgány sa najčastejšie vyšetrujú na CT?

Prakticky s výnimkou mužských pohlavných orgánov sa vyšetruje celé telo. Ale najčastejšie sa používa na vyšetrenie hlavy, krku, hrudníka, brucha a panvy. Končatiny sa vyšetrujú častejšie na röntgene a mäkké časti, ktoré na ňom nie sú dobre vidieť sa hodnotia na magnetickej rezonancii. Sono sa používa na mäkké tkanivá, cez ktoré prejde ultrazvukové vlnenie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie