Denník N

Kažimír neuspel v súboji o šéfa euroskupiny – prečo ho kolegovia nechceli?

Mário Centeno, portugalský minister financií, sa stal novým šéfom euroskupiny. Foto – TASR/AP
Mário Centeno, portugalský minister financií, sa stal novým šéfom euroskupiny. Foto – TASR/AP

Ministri financií si zvolili za nového šéfa euroskupiny Portugalčana Mária Centena, Kažimír to vzdal po prvom kole.

Novým pánom eura, teda šéfom takzvanej euroskupiny, sa stal Portugalčan Mário Centeno. Ministri financií krajín eurozóny mu dali najviac hlasov v druhom kole v súboji s luxemburským kolegom.

Slovenský minister Peter Kažimír neuspel a po debakli o získanie sídla Európskej agentúry pre lieky ide o ďalší neúspech vlády Roberta Fica v štruktúrach EÚ. Okrem neho ešte kandidoval luxemburský minister Pierre Gramegna a lotyšská ministerka Dana Reizniece-Ozolová, ktorá podobne ako Kažimír odstúpila zo súboja po prvom kole.

V druhom kole už jasne zvíťazil Centeno nad liberálom Gramegnom.

Prečo nezvolili Kažimíra

Kažimír mal podľa bruselského servera Politico slabú pozíciu aj vo vlastnej frakcii socialistov – považovali ho za príliš tvrdého voči Grékom a niekedy podľa kritikov rýchlejšie rozprával, ako premýšľal.

„Hoci, mu to nevyšlo, na jeho kandidatúru sa dá pozerať ako zaslúžený pokus presadiť sa medzi špičkami v EÚ,“ myslí si slovenský analytik Milan Nič, ktorý pracuje v berlínskom think tanku Nemecký výbor pre zahraničné vzťahy. „Ešte pár mesiacov predtým dostal Kažimír niekoľko povzbudení a signálov, že na to má. Chvíľu mu trvalo, kým sa na to odhodlal, a nakoniec mu chýbal jeden stupienok, aby sa mu to podarilo,“ povedal Nič pre Denník N.

Portugalčan Centeno mal Harvard, možno lepšiu angličtinu, slušné renomé a hlavne silnú podporu socialistov.

To, že bol považovaný za jasného favorita potvrdil svojím prerieknutím sa ešte pred hlasovaním doterajší šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, keď v rozhovore s novinármi povedal, že ho nahradí Mário Centeno. A potom ich poprosil, aby to nezverejnili. „Povedal som Mário Centeno? Prosím, necitujte ma.“

„Je to ako na prvom rande so starým priateľom, a nie je jasné, či dostanete bozk alebo zostanete priateľmi,“ napísal ešte pred voľbou Kažimír na Twitteri a naznačil, že to nebude brať tragicky.

Proti Kažimírovi podľa Niča hralo hlavne to, že počas gréckej krízy vystupoval ako jastrab a veľmi konfrontačne. „V Grécku sa stal nenávidenou osobou, a kriticky sa naňho začali pozerať aj ďalšie krajiny juhu,“ hovorí Nič, ktorý predpokladá, že aj tentoraz bude slovenská vláda na neúspech reagovať populisticky, ako sa to dialo po nedávnej prehre v snahe získať sídlo Európskej agentúry pre lieky. Tá sa nakoniec presťahuje do Amsterdamu, a Bratislava sa nedostala ani do druhého kola volieb.

Premiér Robert Fico vtedy zaútočil na EÚ, že má dvojaký meter voči nováčikom a krajinám Východu. „Veľkí hráči si urobili s malými hráčmi, čo chceli. Je to úplne jasné, sú to veci, ktoré budú naďalej Európsku úniu rozdeľovať,“ povedal Fico.

Pocit ohrdnutosti podľa Niča však nie je vôbec namieste.

„Vytvoril sa dojem, že Únia Slovensku niečo dlží, ale tak to vôbec nefunguje, nikto nám nič nedlhuje. Euroskupina je veľmi neformálna skupina s nepísanými pravidlami, a preto je pre nich veľmi dôležité, ako sa ministri financií čítajú navzájom. A Kažimír bol považovaný za nevyspytateľného,“ dodáva slovenský analytik.

Slovensko má pritom podľa neho lepšie „ekonomické žetóny“ ako Portugalsko, keď ide o fiškálnu politiku a disciplínu. „Dlho bolo Portugalsko na periférii, a teraz sa dá povedať, že sa stalo kandidátom jadra EÚ, pretože vo Francúzsku aj Nemecku má lepšie meno. Zaujímavé je aj to, že druhý raz v súboji s nami sa jeho kandidáti ukázali ako úspešnejší,“ hovorí Nič a pripomína ambíciu slovenského ministra zahraničných vecí Miroslav Lajčáka stať sa generálnym tajomníkom OSN.

Napriek tomu, že v posledných voľbách bol na rade kandidát východnej Európy, získal túto funkciu Portugalčan António Guterres. Na Lajčákovej podpore sa nedokázala dohodnúť ani celá V4.

Kto je Mário Centeno

Nový šéf euroskupiny Mário Centeno sa ujme funkcie po 13. januári budúceho roka, keď skončí po dvoch volebných dvaapolročných obdobiach Holanďan Jeroen Dijsselbloem.

„Dávajte si pozor na pocit sebauspokojenia, vidím príliš veľa politikov relaxovať,“ poradil Dijsselbloem svojmu nástupcovi na Twitteri. Sám musel skončiť, pretože jeho Strana práce sa po tohtoročných voľbách nedostala do novej holandskej vlády.

Centeno, ktorý bol považovaný od začiatku za favorita, je vyštudovaný ekonóm z Harvardu. Ešte pred voľbou sa hovorilo, že má podporu Nemecka, Talianska, Španielska, ako aj Grécka.

Tento týždeň oslávi svoje 51. narodeniny. V úspešnej socialistickej vláde v Portugalsku je ministrom financií druhý rok, predtým pôsobil ako ekonóm portugalskej centrálnej banky. Je špecialistom na pracovný trh.

Bývalý nemecký minister financií Wolfgang Schäuble ho označil za „Ronalda“ medzi ministrami.

„Centenova voľba ako šéfa euroskupiny bude politickým signálom pre viac sociálnych politík, ako aj odmena za nekonfrontačnú ľavicovú vládu v Grécku v kontraste s prvými mesiacmi vládnej strany Syriza v roku 2015,“ napísal EU Observer.

Prečo je to vplyvná funkcia

Napriek tomu, že funkcia šéfa euroskupiny neznie veľmi pôsobivo, ako píše Economist, od krízy eura získala na dôležitosti.

Jej členovia sa stretávajú vždy deň predtým, ako zasadá ECOFIN, teda Rada pre hospodárske a finančné záležitosti, na ktorú okrem ministrov financií a hospodárstva chodia aj príslušní komisári EÚ.

Bežne sa na stretnutiach euroskupiny zúčastňuje aj prezident Európskej centrálnej banky. 

V najbližšom období by mal šéf euroskupiny napríklad koordinovať reformu eurozóny s ostatnými ministrami financií. Bude mať dôležité slovo aj pri splatení gréckeho dlhu.

Šéf euroskupiny formálne predsedá pravidelným mesačným stretnutiam a určuje ich agendu. Pripravuje tiež jej dlhodobý program a predstavuje pred verejnosťou aj ostatnými ministrami EÚ závery euroskupiny.

Inými slovami, šéf euroskupiny je viditeľným a vplyvným politikom v EÚ. Práve preto mali o túto funkciu záujem najmä socialisti, ktorí boli zatiaľ v sídle EÚ bez poriadnej funkcie, kým stredopravá EPP (Európska ľudová strana) kontroluje Komisiu, Parlament aj Radu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie