Denník N

Poslanci podržali oligarchov, neschválili ich zdanenie v schránkach

Bývalý minister obrany a odstupujúci podpredseda parlamentu Martin Glváč s predsedom NR SR Andrejom Dankom. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bývalý minister obrany a odstupujúci podpredseda parlamentu Martin Glváč s predsedom NR SR Andrejom Dankom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Parlament schválil Kažimírovu novelu zákona o dani z príjmov, ale na väčšie zdanenie oligarchov si netrúfol.

Štát nezdaní oligarchov, ktorí v zahraničí kontrolujú schránkové firmy a tak sa vyhýbajú riadnemu plateniu daní.

V parlamente vo štvrtok večer neprešiel pozmeňovací návrh k zákonu o dani z príjmov, podľa ktorého by sa zdanili zahraničné príjmy nielen firiem, ale priamo aj oligarchov.

Opatrenie malo platiť od januára 2019. Jeho pointou bola povinnosť porovnať teoretickú daňovú povinnosť na Slovensku so skutočne zaplatenými daňami v daňových rajoch a tú potom dodaniť na Slovensku. Ide o pravidlo, ktoré platí vo väčšine krajín Únie.

Pozmeňovací návrh, ktorý mal zahrnúť aj fyzické osoby vlastniace schránky, pripravilo ministerstvo financií. Jeho pôvodný návrh totiž s dodanením ziskov zahraničných firiem kontrolovaných fyzickými osobami nerátal.

Pôvodný návrh, ktorý pripravila štátna tajomníčka za SNS Dana Meager, kritizovali napríklad opoziční poslanci Miroslav Beblavý (Spolu) aj Eduard Heger (OľaNO).

Ministerstvo im potom ustúpilo, návrh cez poslancov doplnilo, no napokon aj tak neprešiel.

Celkovo bolo na hlasovaní 133 poslancov. Za návrh, aby sa zdaňovali aj príjmy fyzických osôb z ich schránok v zahraničí, hlasovalo len 12 opozičných poslancov z OĽaNO a Vladimír Faič zo Smeru. Až 120 poslancov sa zdržalo.

„Nerozumiem tomu, prečo to neprešlo, veď samotný návrh pripravilo ministerstvo financií,“ hovorí Eduard Heger z OĽaNO.

Neoficiálne má byť jeden z dôvodov ten, že zdanenie sa malo týkať fyzických osôb, čo majú v takýchto firmách podiel aspoň 10 %, čo sa niektorým koaličným poslancom malo zdať málo. Údajne argumentujú tým, že návrh treba v priebehu budúceho roka poriadne pripraviť, veď aj tak mal platiť  od roku 2019.

Opozičný poslanec Miroslav Beblavý ešte v rozprave koaličných poslancov vyzval, aby za návrh hlasovali, veď v konečnom dôsledku ho pripravilo ministerstvo financií.  „Neprinesie to okamžite stámilióny do pokladnice, nie preto, že by neexistovali, ale aj štátu bude dlhšie trvať, kým tieto pravidlá dokáže využívať. Napriek tomu to považujem za významný signál,“ povedal ešte v rozprave Beblavý, ktorý na hlasovaní prítomný nebol.

Okrem OľaNO za návrh z iných opozičných strán nehlasoval nikto z poslancov, ktorí boli v rokovacej sále počas hlasovania.

Zákon o dani z príjmov ako celok prešiel. Zo 134 poslancov zaňho hlasovalo 101 poslancov vrátane opozičných, 17 sa zdržali a 16 boli proti. Proti návrhu novely boli len poslanci SaS.

Čo všetko vlastne prešlo v zákone?

Od januára 2019 má platiť, že daňoví kontrolóri by sa mali prísnejšie pozerať na to, kde je skutočné bydlisko úspešných ľudí, ktorí majú celosvetové príjmy a na to, kde v skutočnosti platia dane.

Podľa dnešných pravidiel je pre platenie daní dôležité, koľko dní v roku sa podnikateľ alebo športovec, na Slovensku zdržiava. Buď tu trávi viac ako 183 dní v roku, alebo tu má prihlásený trvalý pobyt a vtedy musí na Slovensku aj platiť dane.

Po novom sa bude prihliadať na bydlisko. Ministerstvo financií v dôvodovej správe napísalo, že sa tým nemyslí príležitostné ubytovanie z dôvodu krátkodobých návštev, napríklad pracovná cesta, turizmus alebo rekreácia.

Ďalšie zmeny v novele zákona o dani z príjmov majú platnosť už od januára 2018.

V zákone prešlo zdanenie pri odchode, takzvaná exit tax. Firma, ktorá sa rozhodne presunúť svoju prevádzku alebo celú firmu do zahraničia, bude musieť na Slovensku zdaniť ekonomickú hodnotu všetkých kapitálových ziskov vytvorených na našom území, hoci tento zisk ešte nebol v čase odchodu realizovaný.

Väčšiu úľavu budú mať firmy, ktoré robia výskum a vývoj. Zvýhodnenie je v možnosti odrátať si výdavky na vedu a výskum od daňového základu. Dnes si môžu odrátať 25 % takýchto výdavkov, po novom to bude 100 %.

Zavádza sa aj takzvaný patent box, čo je daňové zvýhodnenie časti príjmov z predaja výrobkov, pri ktorých výrobe sa využíva registrovaný patent alebo technické riešenie, ktoré je chránené úžitkovým vzorom.

Príležitostné príjmy do 500 eur už nebudú oslobodené od dane z príjmov.

Prešla aj v podstate symbolická úľava pre kúpeľných hostí, ktorú pretlačila SNS. Jej princíp je v tom, že ak kúpeľný hosť preukázateľne zaplatí za kúpeľné služby aspoň 50 eur, môže si znížiť daňový základ o najviac 50 eur ročne.

Zvýhodnenie si môže uplatniť len jeden z členov rodiny, môže si započítať výdavky všetkých členov rodiny. Reálne ušetrí 9,50 eura. Rozpočet to má v budúcom roku stáť odhadom 1,9 milióna eur.

Parlament schválil aj rýchlejšie odpisy majetku v kúpeľníctve, ktorý sa technicky zhodnotí alebo opraví.

Zákon hovorí aj o daňovom bonuse na hypotéky pre mladých, ten už bol schválený v zákone o bankách. Kto si teda zoberie hypotéku pre mladých ešte v najbližších dňoch, dostane na hypotéku nižší úrok, lebo mu ho zadotuje štát a mala by aj banka.

Kto si zoberie hypotéku pre mladých v budúcom roku, bude mať už inú formu štátnej podpory: najprv zaplatí banke celú sumu úrokov a zľavu si môže uplatniť až v daňovom priznaní. Zaplatí teda štátu nižšiu daň.

Pozmeňovací návrh, podľa ktorého sa platy poslancov dočasne zvýšia symbolicky o jedno euro, sa prilepili k inému Kažimírovmu zákonu – k zákonu o DPH.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie