Denník N

Výrobcovia spišských párkov sa nemusia báť kontroly z Únie, tá ju necháva na Slovensko

Foto – TASR
Foto – TASR

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná pohrozila výrobcom, že môžu dostať vysokú pokutu, aj prísť o chránené označenie.

Európska komisia (EK) síce schválila, že spišské párky budú zaručenou tradičnou špecialitou, ale tým, že pri ich výrobe mäsiari nedodržiavajú stanovené zloženie a postup, sa zaoberať zrejme nebude. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré Denníku N poskytlo Zastúpenie EK na Slovensku.

Tvrdí totiž, že preverovanie zloženia a kvality produktov pod ochranou Bruselu majú na starosti členské krajiny, ktoré o chránené označenie požiadali a ktoré ho získali. V prípade, že zistia nezrovnalosti, mali by aj dávať pokuty.

„Za kontrolu produkcie takéhoto výrobku je zodpovedný členský štát, kde sa produkt vyrába, štát, v ktorom sa produkt predáva, zodpovedá za súlad s trhovými pravidlami,“ povedala Ingrid Ludviková zo zastúpenia EK na Slovensku. Dodala, že ak ide o ten istý členský štát, je zodpovedný za kontrolu celej produkcie, aj predajného reťazca.

Test, ktorý urobila Asociácia spotrebiteľov Slovenska a zverejnila RTVS, ukázal, že deväť testovaných výrobcov nedodržalo tradičnú receptúru, aj keď na spišské párky získali ochrannú známku z Bruselu.

Zatiaľ ich príliš nepreverovali

To, či výrobcovia dodržiavajú stanovené požiadavky na zloženie spišských párkov, by na Slovensku mala preverovať Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS). Jej ústredný riaditeľ Jozef Bíreš povedal, že zadal pokyn, aby odobrali vzorky spišských párkov z obchodnej siete.

Už v pondelok avizoval, že inšpekcia urobí plošnú kontrolu výrobkov s ochranným označením.

Potvrdil, že zatiaľ sa špeciálne na dodržiavanie schváleného zloženia výrobkov, ktoré používajú značku z Bruselu, nezameriavali. Vychádzali totiž z toho, že výrobcov štát certifikuje, keď chcú ochrannú značku používať, a vtedy požiadavky na zloženie výrobkov spĺňali.

Bíreš však naznačil, že ak by testy, ktoré urobia, potvrdili závažné zistenia, mohli by produkty s ochrannými známkami z Bruselu zaradiť medzi tie, ktoré majú vyššiu intenzitu kontroly.

Vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) v písomnej odpovedi v rámci hodiny otázok v parlamente priznala, že z medializovaných výsledkov zostala znepokojená a nariadila testy.

„Musím trvať na tom, že výrobcovia, slovenskí aj zahraniční, sú plne zodpovední za dodržiavanie stanovených výrobných procesov. Ak tak nekonajú, budú musieť znášať finančné sankcie až do výšky 200-tisíc eur, ale aj odobratie chráneného označenia,“ reagovala Matečná podľa TASR.

Nesúlad už naznačil obal

Test, ktorý urobila Asociácia spotrebiteľov Slovenska, ukázal, že z deviatich testovaných výrobkov označených ako spišské párky neobsahoval schválené zloženie ani jeden. V niektorých produktoch bol nižší obsah čistej svalovej bielkoviny, ako mal byť, v iných objavili nepovolenú sóju a vo všetkých aj farbivo, ktoré v tomto produkte vôbec nemá byť.

Podľa výsledkov testu sa výrobcovia preverovaných spišských párkov netajili odchýlkami od schválenej receptúry už na obaloch výrobkov. Asociácia spotrebiteľov Slovenska tvrdí, že ak by sa kontrolovalo zloženie párkov už len podľa obalu, nespĺňali by požiadavky, ktoré na výrobok so značkou zaručená tradičná špecialita platia.

Tak by však podľa Bíreša postupovať nemali. Vraví, že pravidlá používania ochrannej známky zaručená tradičná špecialita neumožňujú deklarovať na obale s touto známkou iné zloženie výrobku, ako je to, ktoré bolo určené pri certifikácii.

Výrobcovia testy spochybnili

Výrobcovia spišských párkov zverejnené testy spochybnili.

Zásadné výhrady k spôsobu testovania a uverejnenia výsledkov má Zväz spracovateľov mäsa. Naznačil, že výrobcovia nemajú k dispozícii protokoly o skúškach, ani iné relevantné dôkazy o údajných nevyhovujúcich výsledkoch spotrebiteľských testov. Tvrdí, že skôr ako sa výsledky medializovali, mali sa odkomunikovať s výrobcami, ktorí majú právo na vysvetlenie a na dodatočné analýzy.

Jeden z výrobcov – Tauris – napríklad tvrdí, že farbivo E120, nazývané košenila, ktoré v ich výrobku test zaregistroval, pri výrobe nepoužíva. Tvrdia, že kým nebude verejne dostupná metodika testu či notárom overený záznam, považujú tvrdenie o používaní tohto farbiva v spišských párkoch za nekorektné.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika

Teraz najčítanejšie