Denník N

Primátor Bratislavy nechce povedať, či vláde odporučí výnimky pre J&T a HB Reavis

Primátor Ivo Nesrovnal. Foto N - Tomáš Benedikovič
Primátor Ivo Nesrovnal. Foto N – Tomáš Benedikovič

Úľavy pre J&T a HB Reavis už odmietli mestské časti, kritizovali ich aj ministerstvá, mlčí iba primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal je jediný, kto nepovedal jasný názor na úľavy pre J&T Real Estate a HB Reavis.

Šéf hlavného mesta stále tají, aký je jeho názor.

Tvrdí, že skôr ako verejnosti to povie ministrom na mimoriadnom rokovaní v Bratislave, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň v stredu.

„Ak sa ma na to opýtajú ministri, najprv to poviem im, potom to poviem vám,“ odpovedal primátor vo štvrtok na otázky novinárov.

Nesrovnal poslal podpredsedovi vlády pre investície Petrovi Pellegrinimu zatiaľ iba technické vyjadrenie.

„Nebol to súhlas, ani nesúhlas. Obsahom bolo, že vítame akýkoľvek rozvoj Bratislavy, lebo mesto na takéto stavby nemá peniaze. No projekty musia rešpektovať verejný záujem a zapadať do dopravného a urbanistického rozvoja.“

Rovnaký názor primátor opakuje už takmer rok, zatiaľ sa k investíciám jasne nevyjadril.

Mestu pritom ide o veľa, prišlo by o množstvo pozemkov, milióny z poplatku za rozvoj a právomoc zasahovať do projektov. Mestské časti Petržalka, Ružinov, Staré Mesto aj mestské zastupiteľstvo už odmietli podporiť úľavy pre developerov.

Primátor nepovedal ani to, či je vo verejnom záujme električka, ktorú si J&T RE ťahá pred svoje súkromné nákupné centrum Eurovea tak, že ohrozuje a zaberá Slovenské národné divadlo. Trasu električky už ostro kritizoval minister kultúry Marek Maďarič a ministerstvo pôdohospodárstva pod SNS.

„O tom rozhoduje vláda, nie mesto,“ reagoval Nesrovnal.

V piatok J&T RE informovalo o spoločnej tlačovke s primátorom v Umelke, kde chcú hovoriť o pokračovaní Eurovei. Developer tvrdí, že chce vybudovať veľkorysé verejné priestory a do tímu pozval zahraničnú architektku Beth Galí z ateliéru BB+GG Architects. Primátor Nesrovnal následne odkázal, že na tlačovku J&T RE nepôjde.

Nesrovnal nekomentuje ani ďalšie zásadné pripomienky ministerstiev, ktoré kritizujú zle pripravené projekty a nejasné zásahy do cudzích pozemkov. Napríklad HB Reavis chce prístup k pozemkom Zimného prístavu, voči čomu sa ostro ohradilo ministerstvo dopravy. Štátne Verejné prístavy ani netušili, že chce developer na ich pozemkoch stavať.

Úrad pre verejné obstarávanie napomínal aj Pellegriniho, ktorý materiál predkladá v skrátenom pripomienkovom konaní. Namiesto 15 dní mali inštitúcie a verejnosť na namietanie materiálov iba necelý týždeň. Pellegrini skrátené konanie zdôvodňuje tým, že 13. decembra zasadne vláda spolu s primátorom Ivom Nesrovnalom.

„Takýto dôvod nekorešponduje žiadnemu z dôvodov na skrátenie pripomienkového konania, ktoré sú uvedené v Legislatívnych pravidlách vlády,“ tvrdí ÚVO, podľa ktorého Pellegrini tieto pravidlá porušuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Developeri v Bratislave

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie