Denník N

Podľa Krajniaka sa väčšina poslancov pomýlila, nevedeli, že hlasujú o zdanení oligarchov

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Koaliční poslanci odkazujú, že nehlasovali preto, lebo v priebehu budúceho roka chcú pripraviť lepší návrh.

Návrh ministerstva financií, aby štát zdanil oligarchov, ktorí v zahraničí kontrolujú schránkové firmy, vo štvrtok večer v parlamente neprešiel. Až 120 poslancov sa zdržalo hlasovania.

Minister financií Peter Kažimír po hlasovaní povedal, že mu je ľúto, že návrh nezískal v parlamente dostatočnú podporu. Zo 133 prítomných poslancov za návrh hlasovalo len 12 opozičných poslancov z OĽaNO a Vladimír Faič zo Smeru.

„Berieme na vedomie argument, že tento komplikovaný návrh bol do legislatívneho procesu zaradený neštandardne a poslanci nemali dostatok času sa s ním oboznámiť,“ uviedlo ministerstvo financií. Pôvodne totiž poslalo do parlamentu návrh, aby sa zdanenie týkalo len právnických osôb, ktoré v zahraničí kontrolujú nejaké firmy.

Podľa návrhu sa mali od roku 2019 zdaniť zahraničné príjmy nielen firiem, ale priamo aj oligarchov. V krajinách OECD je bežné, že to platí aj pre fyzické osoby. Podstatou opatrenia bolo to, že schránková firma nemôže zaplatiť nižšiu daň, ako by zaplatila na Slovensku.

Podľa SNS návrh nebol dobrý

Smer nevysvetlil, prečo za návrh svojho ministra s výnimkou jedného poslanca v parlamente nehlasoval.

Za návrh nehlasovala ani SNS. Na ministerstve financií pritom pozmeňovací návrh pripravovala nominantka strany – štátna tajomníčka Dana Meager.

„SNS je za prijatie účinných opatrení na takéto zdaňovanie. Návrh neriešil podľa nášho názoru dostatočne túto problematiku,“ povedal poslanec Tibor Bernaťák.

Bernaťák tiež povedal, že návrh mal platiť od januára 2019, je tak dosť času na odbornú diskusiu a prípravu nového zákona.

„Napriek tomu, že tento návrh išiel nad rámec európskej smernice, z našej strany nejde o jeho definitívne odmietnutie. Voláme po širšej odbornej diskusii, ktorá by mala odstrániť nepomer medzi právnickými a fyzickými osobami,“ povedala hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

Nevedeli, že hlasujú už o tom

Z opozície hlasovali za návrh len poslanci OĽaNO. „Nerozumiem tomu, prečo to neprešlo, veď samotný návrh pripravilo ministerstvo financií,“ povedal Eduard Heger.

Milan Krajniak zo Sme rodina hovorí, že návrh chceli podporiť, ale poslanci narýchlo nevedeli, že hlasujú práve o tomto konkrétnom návrhu, ktorý bol zo spoločnej správy výborov vyňatý. Hovorí o chaose pri hlasovaní, k čomu prispelo vraj aj to, že v daňových zákonoch sa hlasovalo aj o platoch poslancov.

„Chceli sme nastoliť stav, aby keď sa zdaňuje v daňových rajoch Peter Sagan, sa rovnako zdaňovali aj majitelia schránkových firiem. Predpokladám, že pri tomto hlasovaní došlo u väčšiny poslancov k omylu. Z našej strany došlo k omylu určite,“ povedal Krajniak.

Miroslav Beblavý a Jozef Mihál neboli počas hlasovania v parlamente. Beblavý ešte deň predtým počas rozpravy k zákonu koaličným poslancom odporučil, aby za návrh hlasovali.

Za návrh nehlasovali ani poslanci SaS, čo Jozef Rajtár avizoval od začiatku. „Je to hlúpy populizmus, že tým vyriešime oligarchov, nevyriešime ich. Stačí dodržiavať zákony, mať normálnych prokurátorov a policajtov a spraviť normálny systém, ktorý nebude motivovať zakladanie schránok,“ povedal Rajtár.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie