Denník N

Pellegrini schválil štyri IT projekty, ktoré nás majú priblížiť k „jedenkrát a dosť“

Peter Pellegrini v reklamnom videu.
Peter Pellegrini v reklamnom videu.

Projekty v štátnom IT to nemajú do poslednej chvíle isté. Cez riadiaci výbor prešli štyri projekty, ale dva boli stiahnuté.

Podpredseda vlády Peter Pelegrini ešte vlani avizoval novú kultúru schvaľovania štátnych IT projektov. Hovoril o tom, že sa skončili časy robustných IT projektov a že každý projekt musí prejsť verejným vypočutím aj pred odborníkmi z tretieho sektora.

Ukazuje sa, že pri veľkom eurofondovom programe, z ktorého sa okrem dopravných projektov má financovať aj štátne IT, nová kultúra schvaľovania projektov do veľkej miery platí. Bez nej by úrad IT eurofondy nedostal. Plošne to však ešte neplatí.

Riadiaci výbor, ktorému Pellegrini predsedá, schválil v utorok štyri veľké IT projekty za 92 miliónov eur. Členovia výboru posúdili štúdie týchto projektov a zhodnotili, že budú pre ľudí prínosom. Pellegrini povedal, že všetky štyri projekty sú dôležité, ak chceme mať jedenkrát a dosť, teda nebyť poštármi medzi úradmi.

Okrem úradníkov z viacerých ministerstiev, z Hodnoty za peniaze, aj niektorých IT združení mali všetky štyri projekty aj verejné vypočutie pred odbornou verejnosťou.

Taký postup však neplatí všade, Pellegriniho úrad nemá priamy dosah na celé eurofondy. Príkladom, keď si ministerstvo môže zvoliť mäkšie podmienky, je IT projekt odpadového hospodárstva na ministerstve životného prostredia.

Potvrdilo sa tiež, že dva veľké IT projekty na hodnotenie predložené neboli. Jeden bol už vysúťažený projekt ministerstva dopravy za 64 miliónov, ktorý mal elektronizovať stavebné konanie (Informačný systém výstavby). Odborníci v posudkoch písali, že stavebné konanie treba elektronizovať, ale nie tak, ako to chcelo urobiť ministerstvo dopravy.

Druhým stiahnutým je projekt Konsolidovanie údajovej základne rezortu zdravotníctva. Pochybnosti o kvalite projektu adresovala ministrovi zdravotníctva aj Americká obchodná komora.

Dva projekty, ktoré stiahli

Minister dopravy Árpád Érsek pravdepodobne zruší už druhý veľký IT projekt, ktorý zdedil ešte po exministrovi Jánovi Počiatkovi. Ministerstvo dopravy síce hovorí, že definitívne rozhodnutie o Informačnom systéme výstavby ešte nepadlo a ministerstvo vyhodnocuje ešte jeho možné benefity, ťažko predpokladať, že to skončí inak.

Érsek ešte v máji zrušil Atlas pasívnej infraštruktúry za 48 miliónov eur. Systém mal zhromažďovať údaje o všetkých sieťach, vedeniach, stavbách, diaľniciach či inej infraštruktúre.

Érsek nedávno pripustil, že zruší aj Investičný systém výstavby a urobí nový, lepší projekt, ktorý by zohľadnil aj nový zákon, ktorý sa ešte len chystá. Ak by predsa len váhal, pri rozhodovaní by mu mohlo pomôcť napríklad hodnotenie Slovenska.Digital podľa kritérií „red flags“. Projekt stavebného konania patril medzi najhoršie hodnotené projekty. To, že projekt bol stiahnutý z riadiaceho výboru, uvítali aj analytici z Hodnoty za peniaze.

O zdravotníckom projekte, ktorý bol takisto stiahnutý, Ján Hargaš zo Slovenska.Digital povedal, že vyzerá len ako duplicita iného projektu, ktorý bol súčasťou e-healthu plateného ešte zo starých eurofondov OPIS-u. Americká obchodná komora ministrovi Druckerovi odporučila, aby projekt prešiel reformou, spravila sa detailná analýza súčasného stavu údajov a určili sa hlavné priority, čo chceme s dátami robiť.

Štyri projekty, ktoré prešli

Sociálna poisťovňa ešte pred rokom zrušila obrí IT projekt, ktorý robí teraz nanovo, ale po častiach. Nezačína už megalomanským IT projektom za 70 miliónov eur, ale prvý projekt je za 5 miliónov eur a zaoberá sa jednou témou. Tou je prečistenie a konsolidácia údajov.

Projekt má zabezpečiť integráciu dát z jej 11 rôznych systémov, má zlepšiť ich správu a znížiť byrokratickú záťaž občanov aj úradníkov, napríklad pri opravovaní chybných dát. „A má najmä vytvoriť prostredie na zavedenie zásady jedenkrát a dosť,“ vysvetľuje Pellegriniho úrad. Systém počíta aj s rozhraním, v ktorom občania a podnikatelia uvidia všetky dáta, ktoré o nich Sociálna poisťovňa eviduje.

Projekt Centra právnej pomoci v hodnote 4,9 milióna eur má zjednodušiť právne poradenstvo a konzultácie pre ľudí v hmotnej núdzi. Ľudia budú môcť o právnu pomoc požiadať elektronicky alebo prostredníctvom call centra, nebudú musieť nosiť do centra doklady a potvrdenia. Výrazne, možno až na polovicu, by sa vďaka nemu malo zrýchliť riešenie osobného bankrotu.

Riadiaci výbor na čele s Pellegrinim schválil aj investíciu 15,6 milióna eur do projektu, ktorý má integrovať dáta 70 inštitúcií cez informačný systém centrálnej správy referenčných údajov. „Tento projekt je ďalším z kameňov v mozaike jedenkrát a dosť a podporuje naše úsilie nerobiť z ľudí a podnikateľov poštárov,“ povedal Pellegrini v stanovisku úradu.

Úrad tvrdí o projekte aj toto: Projekt by mal občanom a podnikateľom ušetriť ročne na správnych poplatkoch takmer 1,5 milióna eur a zároveň viac ako 240 000 dní čakania na rôzne výpisy a dokumenty, ktoré si úrady a inštitúcie budú vymieňať medzi sebou.

Komisia tiež súhlasila s investíciou do rozšírenia informačného systému DCOM do ďalších miest a obcí a s jeho migráciou do vládneho cloudu. Má to stáť 31 miliónov eur. Úrad podpredsedu vlády hovorí, že viac ako milión ľudí bude môcť využívať 141 elektronických služieb poskytovaných zapojenými samosprávami.

Slovensko.Digital sa obáva, že Európska komisia nemusí uznať všetky predpokladané výdavky a dôjde k veľkým korekciám. „Je to dobrý nápad, ale riziko je, že o dva-tri roky sa bude Európska komisia pýtať, aké boli v projekte za 30 miliónov eur reálne oprávnené výdavky na presun do cloudu. Dnes to však vyzerá na polovicu z tej sumy,“ povedal Hargaš.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Peter Pellegrini

Verejné IT zákazky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie