Denník N

Bratislavská pôrodnica po rekonštrukcii: klíma bude ďalej nadštandard

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V Ružinove dnes ukázali, ako vyzerá pôrodnica po úpravách za 165-tisíc eur. Na zásadnejšie vylepšenia si rodičky v Bratislave ešte musia počkať, minister Drucker chce zrušiť poplatky v pôrodniciach.

Pôrodnica v bratislavskom Ružinove patrí medzi najlepšie na Slovensku. Vo štvrtok ukázala, ako zrekonštruovali gynekologicko-pôrodnícku kliniku. Ide zatiaľ o menšiu, skôr kozmetickú úpravu za 165-tisíc eur. Klinika má nové bezbariérové sprchy, vymenili aj podlahu a vynovili sociálne zariadenia.

Bežné izby sú ďalej trojposteľové, čo pri plnom obsadení znamená, že v jednej izbe sú tri matky a traja novorodenci. Toalety sú spoločné na chodbe. Nadštandardná izba znamená, že sú na nej „len“ dve rodičky a jej súčasťou je aj sociálne zariadenie.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Táto investícia je vylepšením, ale len čiastočným a skutočne veľké prevádzkové problémy v Ružinove ešte len musia vyriešiť. Reč je o starých oknách, ktoré sa v decembrovom počasí zarosia. Klimatizácia je len na nadštandardných izbách. Na bežných, za ktoré si rodičky nezaplatia, stále chýba a tak sú v letných mesiacoch aj s novorodencami vo veľmi teplých izbách.

Nezväčšila sa ani kapacita, pritom nemocnica priznáva, že pôrodov je u nich stále viac, a tak vznikajú situácie, keď niektoré rodičky počas začínajúceho pôrodu a v pôrodných bolestiach musia čakať na chodbe, kým sa uvoľní pôrodný box. Prednosta kliniky Jozef Záhumenský to v rozhovore pre Denník N v októbri, keď sa rozbiehala rekonštrukcia, sám pomenoval ako veľký problém.

„Toto je jedna z vecí, ktorú musíme riešiť. Už teraz máme okolo 2400 pôrodov, na konci roka odhadujem viac ako 2800. (…) Máme prísľub od vedenia nemocnice, že budeme túto situáciu urgentne riešiť.“

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ďalšia rekonštrukcia

Vedenie nemocnice sľubuje, že nemocnica v Ružinove prejde počas nasledujúcich dvoch rokov veľkou rekonštrukciou. Táto menšia bola podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru) už nevyhnutná, išlo v nej o vytvorenie hygienického štandardu.

Komplexne sa problémy nemocnice majú vyriešiť až po veľkej rekonštrukcii za 85 miliónov eur. Riaditeľ Univerzitnej nemocnice Juraj Kovács hovorí, že to už bude klimatizácia v každej izbe a mala by byť bežným štandardom. Na jej spustenie však potrebujú spraviť oveľa väčšiu úpravu – napríklad postaviť novú trafostanicu.

Vymenia aj všetky okná a čo je veľmi dôležité: rodiť bude môcť naraz viac žien a vytvoria im dostatočný priestor a súkromie. „Dnešná kapacita pôrodných sál je na hrane a je tu pre niektoré ženy diskomfort,“ uznáva riaditeľ nemocnice. Klinika má celkovo 95 lôžok.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ružinovská pôrodnica je dnes v najlepšom technickom stave zo všetkých bratislavských pôrodníc. Rekonštrukcia čaká aj pôrodnice na Antolskej a na Kramároch.

Petržalská pôrodnica na Antolskej je dnes vo veľmi zlom stave. Ženy nie sú pri pôrode oddelené stenou, ale len závesom. Navzájom sa počujú, nemajú súkromie. Riaditeľ nemocnice Kovács sľubuje, že sa to na budúci rok zmení a v roku 2018 už nebudú pôrody prebiehať za závesom.

Poplatky chcú zrušiť

Minister zdravotníctva Drucker sľubuje aj zmeny v poplatkoch v pôrodniciach. Ohlásil, že začiatkom budúceho roka chce zrušiť poplatky za epidurál, za výber pôrodníka aj za prítomnosť ďalšej osoby pri pôrode. Minister hovorí, že by mali tieto poplatky zrušiť vo všetkých štátnych nemocniciach.

Dnes podľa Druckera vyberú na týchto poplatkoch štátne nemocnice dva milióny eur.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Po filme dávajú dotazníky

Nemocnica tvrdí, že rekonštrukcia bola naplánovaná dlhodobo a nejde o reakciu na film Zuzany Límovej o pôrodoch Medzi nami. Dokument v októbri vyvolal diskusiu o tom, v akom stave sú bratislavské pôrodnice a ako sa k rodičkám správajú lekári a sestry. Kovács tvrdí, že sa s lekármi rozprávajú, aby sa správali slušne a aby sa predstavovali rodičkám.

V pôrodnici v Ružinove rodičky dostávajú dotazníky, kde sú aj otázky, či sa lekár predstavil a či sa nesprával arogantne. Prednosta kliniky Záhumenský povedal, že ho prekvapilo, že reakcie matiek neboli až také negatívne. Pripomienky podľa neho smerovali viac k iným ako personálnym záležitostiam. „Asi 95 percent rodičiek v dotazníkoch povedalo, že poznalo meno lekára,“ hovorí Záhumenský.

Na kliniku nakúpili aj nové pôrodné stoličky. Ženám umožnia, aby rodili aj v inej ako bežnej polohe. Záhumenský dúfa, že 2500 žien ročne, ktoré odchádzajú rodiť do zahraničia, teda najmä do Břeclavi či Hainburgu, sa vrátia do Bratislavy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Pôrody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie