Denník N

Kmotríkovi manažéri odsunuli posledný veľký nákup pre národný štadión

Robert Fico s majiteľom Slovana Ivanom Kmotríkom v októbri 2017. Foto N – Vladimír Šimíček
Robert Fico s majiteľom Slovana Ivanom Kmotríkom v októbri 2017. Foto N – Vladimír Šimíček

Nákupy pre 75-miliónovú halu, ktorú má zaplatiť štát, trochu meškajú, pretože skyboxy museli ustúpiť velínu. Odovzdávku štadióna by to ovplyvniť nemalo.

Manažéri podnikateľa Ivana Kmotríka meškajú s posledným veľkým nákupom pre Národný futbalový štadión. Namiesto plánovaného októbra 2017 odštartujú 10-miliónový nákup výbavy pre štátom dotovaný štadión až v januári 2018.

„Spúšťame verejné obstarávanie hneď v januári, aj keď sme to už mali hotové pred Vianocami,“povedal Kmotríkov manažér Pavel Komorník.

Nákup bezpečnostných prvkov, turniketov, televízorov a káblov sa oddialil preto, lebo partia okolo majiteľa futbalového Slovana Kmotríka sa rozhodla spýtať, čo hovorí na detaily štadióna UEFA.

Velín ustúpil skyboxu

Z debaty pritom vyplynulo, že futbaloví komisári majú pripomienky k štadiónu v Bratislave, ktorého celková kapacita má byť 22,5-tisíca divákov.

„Prerábal sa velín napríklad,“ povedal Komorník. Po novom bude väčší a podľa Komorníka v ňom pribudnú približne štyri pracovné miesta k pôvodne zamýšľaným šiestim. Z väčšieho velína budú môcť napríklad pracovníci lepšie organizovať svetelné show pred podujatiami.

Podľa Komorníka je lepšie stavbu prekonzultovať s UEFA pred dokončením, než aby sa neskôr muselo na štadióne niečo búrať. Toto však vraj nebol prípad národného štadióna, aj pôvodný projekt spĺňa nároky UEFA, ide o dolaďovanie, doplnil Komorník.

Tender bude až v januári aj pre vianočné sviatky. „Usúdili sme, že v januári všetci prídu s novými silami. Dúfame, že sa zapojí čo najviac firiem,“ dodal Komorník. Daňových poplatníkov by nemali posledné prerábky stáť peniaze navyše, vraví Komorník.

Velín prestavali na úkor plánovaného skyboxu. Tých je na štadióne 40, bežný vystačí pre 12 ľudí. Vysoký počet skyboxov na tomto štadióne vysvetľujú tým, že sa na jednom dá ročne utŕžiť približne 10-tisíc eur.

Problémy už skyboxy spôsobili vtedy, keď sa ukázalo, že clonia časti štadióna, a tak budú na tribúne aj miesta bez výhľadu na hraciu plochu.

„To nie sú miesta duchov, mohol som tam dať logá, nemusel som tie miesta zaplniť. Jednoducho, povedali sme si, že opticky bude krajšie, keď to zaplníme stoličkami, ktoré sa nebudú predávať,“ vysvetlil to architekt štadióna Karol Kállay, ktorého si Kmotrík najal na projektovanie štadióna bez architektonickej súťaže.

„Kuriózna situácia so slepými miestami len ilustruje väčší problém, keď cieľom celej akcie bolo asi niečo iné než postaviť dobrý štadión. Táto situácia vznikla pre nadradenie významu VIP lóží nad zážitok pri národnom stretnutí, kde by si všetci vedľa seba na tribúnach mali byť v demokratickej spoločnosti rovní,“ komentoval to architekt Jaroslav Hulín.

Súkromník nakupuje za štátne

Štát má dať na štadión dotáciu 27,2 milióna eur. Podpísaná je už aj opcia, podľa ktorej by mal štát odkúpiť celý štadión, najviac to má stáť 75 miliónov eur.

Pôvodne sa avizovali náklady 45 miliónov eur, v takej výške ich očakával v máji 2015 premiér Robert Fico. Ukázalo sa, že to bol len odhad pre hrubú stavbu a náklady sa spresnili na 68 miliónov eur.

Aktuálny odhad 75 miliónov eur je cenový strop vrátane nákladov na búracie a iné práce urobené predtým, ako sa k investícii formálne štát pripojil a prevzal hotové súkromné projekty.

Všetky nákupy na investíciu štátu riadia privátni manažéri okolo Kmotríka. Zo súťaže o stavbu im vyšiel najvýhodnejšie Strabag s cenou 49,81 milióna eur bez DPH.

Keďže hrubú stavbu bude Strabag dostavovať dlhšie, než sa majú montovať kamery a ďalšia výbava, odložený tender nemá ovplyvniť odovzdávku štadióna. Tú avizoval premiér Fico do konca roku 2018.

„Možno na jeseň,“ hovoril Fico v októbri.

Kmotrík v októbri odhadoval, že slávnostný prvý výkop by mohol byť aj skôr, napríklad už v auguste.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Národný futbalový štadión

Ekonomika, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie