Denník N

Finančník: Dôležitá je ochrana najzraniteľnejších, aby neinvestovali do bitcoinu všetky svoje úspory

Roman Scherhaufer pôsobí na kapitálových trhoch už viac ako 20 rokov. O bitcoine hovorí, že je to bublina, ktorá môže trvať ešte roky a jeho cena môže pokojne vystúpiť aj na 100-tisíc dolárov, lebo je za tým silný marketing.

Finančník v rozhovore vysvetľuje, prečo neodporúča do bitcoinu investovať a kto na to môže doplatiť. Neskúseným investorom však neodporúča špekulovať ani s akciami.

Vyzerá to tak, že veľa obyčajných ľudí si všimlo, že ceny bitcoinu v tomto roku prudko narástli, a preto chcú doň tiež investovať. Predpokladajú, že takmer isto musia zarobiť aj oni. Minimálne v mojom okolí sa s tým stretávam pomerne často. Je bitcoin dobrý nápad?

V prvom rade by som ich chcel upozorniť, že bitcoin je „komodita“, ktorá nemá žiadnu hodnotu. To by si mali uvedomiť. Druhá vec je, či chcú napriek tomu špekulovať a zviezť sa na tejto bubline. Mali by však vedieť, že aj pri bitcoine, podobne ako pri klasických pyramídach platí, že môžu zarobiť len vtedy, keď sa nájde ešte niekto, kto je ochotný kúpiť za viac, ako zainvestovali oni. To znamená, že prví v tejto hre sú schopní ešte zarobiť, no určite bude existovať konečná množina ľudí a tým posledným na konci zostane v rukách čierny Peter. Osobne si myslím, že pri bitcoine je taký silný marketing, že táto bublina ešte nejaký čas potrvá. Nepredpokladám, že by sa to celé zrútilo za tri mesiace. Môže to trvať ešte roky. No všetky bubliny končia tak, že cena sa nakoniec vráti k svojej fundamentálnej hodnote. A keďže na konci sa zapájajú tí najzraniteľnejší, obyčajní ľudia, ktorí sa o tejto „investičnej príležitosti“ dozvedia ako poslední a vkladajú do nej nádeje, že zbohatnú bez práce, fundamentálna hodnota zostane im. V prípade bitcoinu je to nula. Ak si chce niekto zašpekulovať a neprekáža mu, že tým podporuje túto pyramídu, je to jeho vec, ja to však neodporúčam.

Roman Scherhaufer

Na kapitálovom trhu pôsobí od roku 1994. Bol výkonným riaditeľom Slovenskej asociácie správcovských spoločností, podpredsedom výkonného výboru Asociácie obchodníkov s cennými papiermi, členom Rozhodcovskej komisie Úradu pre finančný trh a členom tímu pre dôchodkovú reformu pri ministerstve práce. V súčasnosti je predsedom Etickej komisie Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov. Je spoluzakladateľ spoločnosti EIC, ktorá je obchodníkom s cennými papiermi.

Podľa niektorých odhadov môže cena bitcoinu v roku 2018 narásť až na 60-tisíc dolárov, možno aj viac. Vývoj cien sa, samozrejme, predpovedá ťažko, ale je to podľa vás reálne?

Je to hra, silný marketing, ktorému pomáha, keď sa na trh púšťajú takéto informácie a očakávania, že cena pôjde hore. V záujme „ťažiarov“, teda tých, ktorí v tejto hre bitcoiny „vyrábajú“ a ktorí ich vymieňajú za doláre, je, aby získali čo najviac a hra vydržala čo najdlhšie. Pokojne môžu cenu vytiahnuť aj na 100-tisíc dolárov, aby ukázali – pozrite sa, ako je cena vysoko a ešte pôjde vyššie. Likvidita je tam taká nízka, že kto chce, tak cenu ovplyvní. Prví ťažiari v rade vlastnia väčšinu z celkového objemu bitcoinov. Napríklad len zakladateľ vlastní z 21-miliónového celkového množstva jeden milión kusov. Samozrejme, keď budú exitovať (pozn. budú chcieť všetko predať), budú to mať horšie, pretože uvoľnia na trh veľmi veľké množstvo bitcoinov. Preto ich budú odpredávať postupne. Prípadne sa bude exitovať cez ďalšie novovznikajúce kryptomeny, je ich už približne 2000 a stále vznikajú nové.

Hovoríte teda o tom, že medzi bitcoinom a akciami je zásadný rozdiel v tom, že kým za akciami je reálny majetok, za bitcoinom nie je nič ,a preto je ešte zložitejšie predpovedať vývoj jeho ceny? Pretože aj pri akciách môžu byť výrazné výkyvy cien.

Áno. Dôležité ale je, že keď máte akciu, dlhopis, menu, vždy je to záväzok emitenta. Keď ste akcionár, máte právo na majetok, tržby, likvidačný zostatok, jednoducho firmu vlastníte. Druhá vec je, čo sa počas vývoja spoločnosti stane, samozrejme, firma môže zbankrotovať a cena akcií je nula. Ale to je podnikateľské riziko a vývoj firmy v čase, to je niečo iné. Fundamentálna hodnota tam vždy na začiatku je, lebo minimálne váš prvotný vklad na bežný účet firmy pri upisovaní akcií zodpovedá výške vlastného imania. Je to teda veľký rozdiel z právneho pohľadu a fundamentálnej hodnoty. Samozrejme, kolísanie cien je typické aj pre akcie. Bežným neskúseným investorom neodporúčam špekulovať ani s jednotlivými titulmi akcií, to si vyžaduje dôslednú analýzu. Ale cena bitcoinu sa nedá vôbec analyzovať a ani to nemá význam.

Je pre investora dôležité aj to, že trh s akciami je regulovaný, kým bitcoin nie je?

O reguláciu až tak nejde, je to podružný faktor. Podstatné je, či má komodita alebo cenný papier fundamentálnu hodnotu, alebo nemá.

Ako by mal uvažovať ten, kto si chce investíciu do bitcoinu len tak skúsiť. Je jasné, že by tam nemal dať všetky svoje úspory. Ale je nejaké odporúčanie, že by to nemalo byť viac ako trebárs 10 percent voľných zdrojov a v takom prípade môže byť aj bitcoin jednou z foriem diverzifikácie?

To nie je diverzifikácia. Pri investovaní sa bavíme o štandardných nástrojoch finančného trhu. Ako má vyzerať diverzifikácia, je už predmetom investičného poradenstva. To, či máte dať 10 percent do bitcoinu, s tým nemá nič spoločné. Z pohľadu konečného výsledku dávate 10 percent na stávku. Z pohľadu racionálneho správania dávate 10 percent na podporu pyramídy. Práve argument, že veď daj len 100 eur do toho a uvidíš, spôsobuje, že takto skúša veľmi veľké množstvo ľudí a to na globálnej úrovni, nejde len o malú regionálnu záležitosť.

Stačí, keď tam investujú 50 dolárov?

Dá sa investovať aj 50 dolárov. Obchoduje sa v tisícinách ceny bitcoinu. Sú na to urobené platobné brány, burzy. Treba ísť medzi bitcoin komunitu, tí vedia poradiť, ako si nainštalovať peňaženku a umiestniť na coinovú burzu. Technicky to problém nie je.

Je nejaké riziko, že ak niekto bude chcieť bitcoin neskôr predať, nedostane späť doláre?

Predpokladám, že obchody, ktoré sa zverejňujú, sú aj reálne a ak niekto predá bitcoin, tak naozaj dostane doláre. Problém by mohol byť s väčším objemom, no to hovorím o sume povedzme milión dolárov. Ťažiari sa aj trochu strážia a sledujú, kto akú pozíciu odpredáva, ako to zamáva s trhom a podobne. Myslím si, že drobný investor by nemal mať problém či už bitcoin kúpiť, alebo predať v tomto čase.

Ešte viac ako bitcoin zarobila v tomto roku iná kryptomena a to ethereum.

Tých mien je už viac ako dvetisíc, vznikajú každú chvíľu nové. Aj moji programátori mi hovoria, že každý týždeň dostanú ponuku na vývoj novej kryptomeny, že sú investori, ktorí uvoľnia na vývoj 4 – 5 miliónov dolárov a hľadajú vývojárske kapacity. Jediným účelom je zviesť sa na „kryptošialenstve“, zarobiť, vytiahnuť od ľudí peniaze. Potrebujú ukazovať tisícpercentné prírastky na začiatku. A na to sa chytajú práve neskúsení investori, ktorí sa už vidia ako budúci milionári.

Objavili sa informácie, že aj veľké bankové skupiny majú záujem o bitcoin alebo aj iné kryptomeny. Nezvyšuje to ich dôležitosť?

Overoval som si tieto správy v pár veľkých bankách, ale žiadny záujem o kryptomeny nikto nepotvrdil. Sú to falošné správy, ktoré sú súčasťou marketingu tejto hry. Banky nemajú dôvod to robiť, nakoniec, niektoré štáty kryptomeny už zakázali. Iná vec je, že aj v bankovníctve pokračuje technologický vývoj a zefektívňovanie a zlacňovanie platobných služieb, je to trend.

S bitcoinom sa začína obchodovať aj na klasických burzách, ktoré umožňujú robiť termínované kontrakty.

Áno, ide o futures kontrakty (pozn. termínované kontrakty), ktorých podkladovým aktívom je bitcoin, ako prví to spustili na burze v Chicagu. To, samozrejme, môže priniesť nových investorov z radov štandardných finančných inštitúcii, ktorí sa snažia uspokojiť záujem svojich klientov. V praxi to znamená, že nemusia priamo nakupovať bitcoin, riešiť bitcoinové peňaženky a rozumieť technológii, ale môžu si kúpiť takzvaný tracker na bitcoin futures. Niektorí obchodníci na kapitálovom trhu to už začínajú ponúkať. Snažia sa zviesť na tejto vlne a zarobiť na poplatkoch. Pri termínovaných kontraktoch sa stavia aj na rast, ale aj na pokles ceny. Takéto nástroje potrebujú volatilitu, teda kolísanie ceny, to je ten adrenalín, ktorý láka tento typ obchodníkov.

Mali by sa o bitcoin a ďalšie kryptomeny začať vážnejšie zaujímať centrálne banky?

To je diskutabilné. Niektoré štáty ako Čína, Rusko, kde ten kryptotrh je už veľký, kryptomeny, resp. operácie s nimi zakazujú. No nie som zase zástancom zákazov. Z pohľadu EUR alebo USD emisie je zatiaľ kryptotrh malý a nevýznamný. Trh s kryptomenami je zhruba 280 miliárd dolárov, kým napríklad celá eurová emisia je zhruba 18 biliónov. Zdá sa teda, že je to malý objem na to, aby to centrálni bankári chceli riešiť. Dôležitá je tam skôr ochrana tých najzraniteľnejších, aby neinvestovali do bitcoinu všetky svoje úspory. Pretože v prípade krachu tejto hry a vytriezvenia môžu obyvatelia obviňovať štátne inštitúcie, že nezasiahli. Ťažiari bitcoiny vymieňajú za doláre. Dochádza tak k preskupeniu majetku a môže v konečnom dôsledku ísť až o 2 až 3 bilióny dolárov.

Vy ste do bitcoinu investovali?

Nie. Ale tým, že som v bitcoinovej komunite v pozícii edukátora o finančnom trhu a vysvetľujem im, ako fungujú peniaze, monetárna teória, čo má a čo nemá hodnotu, podarovali mi pred viac ako rokom jeden milibitcoin. Aby som v praxi videl, ako funguje peňaženka a technológia.

Takže teraz už niečo zarábate.

Áno, bolo to v objeme jedno euro a teraz to má cenu 20 eur. Odpredávať to so ziskom nebudem. Počkám, až bude bitcoin na nule a nechám si to na pamiatku najväčšej pyramídy v dejinách ľudstva.

Je bublina aj na akciách?

Keď sa pozriete na ten nepretržitý osemročný nárast, tak si poviete, že už by sa patrilo, aby trh vyklesal. Z technického pohľadu je rast už taký dlhý, že veľa ľudí očakáva, že by to mohlo skorigovať. Na druhej strane, fundamentálne ukazovatele firiem sú stále dobré. Jasne, nájdete aj firmy s ustrelenými hodnotami P/E (pozn. pomer ceny akcie k zisku spoločnosti), ale celkovo ocenenie akciového trhu zodpovedá aktuálnym nízkym úrokovým sadzbám. Navyše, nová daňová reforma v USA, ktorá zníži dane podnikov, je impulzom na to, aby nebol dôvod na pokles cien. Ale psychológia v hlavách investorov funguje. Ak si veľká masa investorov povie, že rast trvá už dlho a je čas na korekciu, tak to bude vždy spúšťač poklesu. Nemyslím si však, že by ceny mali spadnúť na polovicu. Tým, že Fed len pomaly zvyšuje sadzby, približne o štvrť boda raz za tri, štyri mesiace, prudký pád podľa mňa nehrozí. Korekcie o mínus 20, 30 % za 6 – 7 rokov sú úplne bežné, následne po roku, dvoch sa trh vráti na pôvodné úrovne a rast pokračuje. Do akcií treba investovať dlhodobo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kryptomeny

Ekonomika

Teraz najčítanejšie