Denník N

Ako vyzerali zmeny ministerky Lubyovej? Zrušila 237 miest, 231 nanovo zriadila

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Organizačné zmeny na ministerstve školstva sa nedotkli len analytikov či štátnych tajomníkov. Zmeny sú omnoho väčšie.

Na ministerstve školstva od januára platia nové pravidlá. Nedotkli sa len štátnych tajomníkov, ktorí prišli o mnohé svoje kompetencie, a Inštitútu vzdelávacej politiky, ktorý ministerka Martina Lubyová (nominantka SNS) spojila s odborom celoživotného vzdelávania.

Podľa príkazu Lubyovej k zmene organizačnej štruktúry zrušila 237 miest na rôznych odboroch. Následne však vytvorila 231 miest na odboroch, ktoré sa navzájom spojili alebo premenovali.

V skutočnosti tak zaniklo šesť pracovných miest a na ministerstve momentálne môže pracovať 578 ľudí. Zmena v organizačnej štruktúre sa tak dotkla zhruba tretiny miest.

Napríklad do konca minulého roka bola na ministerstve sekcia informatiky s 27 pracovnými miestami. Od nového roku je zrušená, nahradila ju sekcia informatiky a správy rezortných dát, kde je 30 ľudí.

Ministerka zrušila aj oddelenie protokolu s tromi ľuďmi a komunikačný odbor s 10 ľuďmi. Po novom zaviedla odbor komunikácie a protokolu s desiatimi miestami.

Ministerstvo neodpovedalo na otázky, prečo takto postupovalo.

Draxler: Treba to dobre zdôvodniť

Sú takéto veľké zmeny bežné? „Drobné zmeny organizačnej štruktúry sa obvykle dejú pomerne často, aj ja som ich niekoľko urobil,“ hovorí Juraj Draxler, ktorý šéfoval ministerstvu školstva za bývalej vlády, do funkcie ho nominoval Smer.

Organizačné zmeny, ktoré robil, sa podľa neho týkali malých presunov, prípadne vzniku nového útvaru, napríklad ombudsmana.

„Ale takéto rozsiahle zmeny by sa mali diať len v prípade, že sú dobre zdôvodnené. Tu sa však na papieri spojili rôzne nesúvisiace útvary,“ hovorí Draxler.

Takéto zmeny sú podľa neho zbytočné a ľudí to demoralizuje, pretože namiesto zmysluplnej práce riešia, kto je vlastne komu nadriadený. „Mimochodom, práve za predchodcu Martiny Lubyovej, ministra Petra Plavčana, narástol aparát okolo ministra a pribudli tam zbytočné funkcie,“ dodáva Draxler.

Jeho predchodca Peter Pellegrini (Smer) na otázky o organizačných zmenách, ktoré na ministerstve školstva za svojho pôsobenia urobil, neodpovedal.

Prepustíte a nemusíte dávať dôvod

Zmena organizačnej štruktúry je jeden zo spôsobov, ako legálne človeka z ministerstva vyhodiť bez toho, aby ste na to museli uviesť dôvod. „Skončenie z organizačných dôvodov bolo v minulosti najčastejšou príčinou výpovedí pre štátnych zamestnancov,“ hovorí výskumníčka z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť SGI Veronika Prachárová.

Práve takáto možnosť výpovede sa podľa nej často zneužívala na zbavenie sa konkrétnych zamestnancov. „Nič nebránilo tomu, aby bolo následne vytvorené nové štátnozamestnanecké miesto s formálne inak formulovaným opisom činností, no reálne s identickou náplňou práce,“ hovorí Prachárová.

To sa týka aj nového oddelenia, ktoré vzniklo spojením odboru celoživotného vzdelávania a Inštitútu vzdelávacej politiky. Spojený odbor má mať 13 ľudí. Odbor celoživotného vzdelávania, ktorý ministerka zrušila, mal sedem miest.

Pri Inštitúte vzdelávacej politiky je určenie počtu komplikovanejšie – ministerstvo v tlačovej správe uviedlo, že mal pôvodne päť zamestnancov. Podľa príkazu ministerky, ktorým sa mení štruktúra, však na inštitúte zrušila osem miest.

Aj keď sa zákon zmenil, zmena organizačnej štruktúry ostala ako jedna z možností výpovede. Zmena organizačnej štruktúry, pri ktorej zaniknú miesta, ale vytvoria sa iné pod iným názvom, je podľa výskumníčky „jedným z legálnych spôsobov politickej kontroly nad úradníkmi“.

Ministerstvo školstva neodpovedalo na otázky Denníka N, prečo urobilo zmeny takýmto spôsobom, že zhruba tretinu miest zrušilo a potom ich opäť zaviedlo v mierne upravenej forme. Neodpovedalo ani na otázku, či zamestnanci, ktorých miesta boli zrušené, nastúpia na novovzniknuté pozície. Nereagovalo ani na to, či na miesta budú vyhlásené výberové konania.

Dnes tak nie je jasné, koľko z 237 ľudí, ktorých miesta ministerka príkazom zrušila, nastúpi na 231 nových pozícií, ktoré vytvorila.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie