Denník N

Robili posudky pre Holjenčíka za tisíce a nevedia predložiť, čo skutočne spravili

Jozef Holjenčík. Foto – TASR
Jozef Holjenčík. Foto – TASR

Po necelom roku má kauza šéfa regulačného úradu Jozefa Holjenčíka ďalší záver. On už o funkciu prišiel a teraz hrozí vyčiarknutie zo zoznamu znalcov aj ľuďom, ktorí pre neho pracovali.

Bol začiatok roka 2017 a Jozefovi Holjenčíkovi, dlhoročnému šéfovi regulačného úradu, začínalo byť jasné, že o cenách energií na Slovensku v roku 2017 už rozhodovať nebude. Ľuďom začali chodiť vyššie účty za energiu, zdvihla sa veľká vlna nevôle aj politická kríza v koalícii a šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) to napokon stálo miesto.

Kauza s cenami odkryla aj ďalší problém – zmluvy, ktoré uzatváral Holjenčík so znalcami v oblasti energetiky. Ich analýzy a posúdenia sa mali stať podkladom na určenie cien energií a vtedajším šéfom znalcov bol – Holjenčík, v jednej osobe ešte aj zakladateľ znaleckej spoločnosti JHS.

Už po vypuknutí kauzy ministerstvo spravodlivosti pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd) avizovalo, že činnosť znalcov preverí. Do očí bili najmä sumy, ktoré si za ne znalci fakturovali. Ďalším problémom bol ich výber. Mnohí znalci pracujú pre martinskú spoločnosť JHS, s ktorou Holjenčík papierovo už nič nemal, no kontakt na spoločnosť sa zhodoval s mobilom, ktorý stále používal. A to aj v čase, keď šéfoval ÚRSO.

Po necelom roku je známe, že ministerstvo  konanie voči štyrom znalcom ukončilo. Dvoch z nich vyčiarklo zo zoznamu znalcov a dvom zakázalo znaleckú činnosť na rok. Okrem toho dostali aj finančné pokuty. Ďalších šesť konaní ešte neukončilo.

Na kontrole nespolupracoval, navrhli ho vyčiarknuť

Jedným zo znalcov, ktorí by už nemali byť v zozname znalcov, je Ján Ňuňuk. Na spracovaní podkladov pre znaleckú činnosť údajne zarobil zhruba 8-tisíc eur. Tieto znalecké úkony sa týkali Stredoslovenskej energetiky – distribúcie, teda spoločnosti, v ktorej bol Ňuňuk v minulosti členom dozornej rady. Mohol sa tak dostať do konfliktu záujmov.

Keď ho ministerstvo vyzvalo, aby predložil posudok, tak to neurobil. Reakciou bola pokuta tisíc eur, po ktorej nasledovala ďalšia výzva na predloženie posudku. Ani tá nezabrala, a tak Ňuňuk dostal najvyššiu možnú pokutu 1650 eur. Ministerskí úradníci ho vyzvali na predloženie posudku po tretí raz. Opäť neúspešne, a tak úradníci navrhli znalca vyčiarknuť zo zoznamu znalcov.

Prečo sa zdráhal predložiť ministerským úradníkom svoj posudok na kontrolu? „Dlho som maródoval,“ odpovedal Ňuňuk. Tvrdil, že od januára do apríla minulého roka bol chorý. Ministerstvo ho však prvýkrát pokutovalo v júni minulého roka, potom v septembri a napokon v decembri. Na to vysvetlenie znalec nemá. Tvrdí, že sa ešte nerozhodol, či sa voči rozhodnutiu ministerstva bude brániť. Môže ho napadnúť na súde.

Ďalší znalec v konflikte

Do podozrenia z konfliktu záujmov sa dostal aj Ján Rusnák. Ako člen Predstavenstva Západoslovenskej energetiky zároveň posudzoval trafostanice a elektrické stanice. Vyfakturoval si viac než 26-tisíc eur. Bol teda v predstavenstve akcionára spoločnosti, pre ktorú vykonával znalecký úkon. Vznikla tak pochybnosť o jeho nezaujatosti. Pri znalcoch pritom platí to isté ako pri sudcoch. Ak vznikne podozrenie z nezaujatosti, znalec by mal byť vylúčený z konania. V prípade Rusnáka sa tak nestalo. Ako trest dostal pokutu 800 eur a zákaz výkonu znaleckej činnosti na jeden rok.

Rok nebude môcť vykonávať znaleckú činnosť ani Igor Niko zo spoločnosti JHS. Ten dostal sankciu 1200 eur. Pôvodne ho pritom ministerskí úradníci navrhli vyčiarknuť zo zoznamu znalcov, čo Niko napadol a ministerka ako odvolací orgán trest zmiernila.

„Nerád by som sa o tom rozprával. Mám na to názor, ale nebudem ho hovoriť,“ reagoval Niko s tým, že celé konanie nie je ešte ukončené. Aj on ho môže napadnúť na súde. Či sa tak stane, nepovedal.  Niko ÚRSO vyfakturoval za jeden znalecký posudok takmer 22-tisíc eur.

Ešte jeden vyčiarknutý

Pre JHS pracuje aj znalec Peter Pečík, s ktorým sa nám nepodarilo skontaktovať. Vo firme nebol a kontakt na neho vo firme neposkytli. Pečík si vyfakturoval za dva posudky vyše 19-tisíc eur. Aj jeho navrhlo ministerstvo vyčiarknuť zo zoznamu znalcov. Rovnako ako ostatní jeho kolegovia, aj on rozhodnutie napadol, no ministerka trest potvrdila. Rovnako aj pokutu tisíc eur.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) znalcov tvrdo potrestala. Foto – TASR

Tresty dostali znalci za to, že robili úkony mimo svojich oprávnení, alebo vôbec nezisťovali skutočný stav, čo znamená, že nespravili ani obhliadky. Ministerstvo pokračuje, že neodôvodňovali svoje úvahy, keď stanovili koeficienty opotrebovanosti či predajnosť. Na základe toho sa pritom následne určovala ich hodnota.

Ministerstvo po kontrolách vytklo znalcom aj formálne pochybenia, napríklad nedostatočne zdôvodnenú metodiku práce.

Znalci sa pritom riadili metodikou, ktorú na objednávku vypracovala Slovenská technická univerzita a jej fakulta elektrotechniky a informatiky. Regulačný úrad za to zaplatil zhruba 43-tisíc eur. O technických a zmluvných podmienkach bol za fakultu oprávnený rokovať riaditeľ Ústavu elektroenergetiky a aplikovanej elektrotechniky, pod ktorý spadal aj vzdelávací program všeobecné znalectvo. Jeho organizačným garantom bol a je práve Holjenčík. A aj na tejto stránke má na seba kontakt, ktorý sa zhoduje s kontaktom JHS, hoci roky tvrdil, že s firmou nič nemá.

Formálne to bola pravda, pretože svoj podiel v JHS (čo sú iniciály jeho mena) predal, keď sa stal v roku 2007 šéfom ÚRSO. Prečo potom využíval mobil tejto firmy? „Mám ho požičaný,“ povedal pred rokom a tvrdil, že s JHS už nemá nič spoločné. Desať zo sedemnástich znalcov vybraných ÚRSO pritom spolupracovalo v tom čase s JHS. O ich výbere rozhodoval Holjenčík.

Pochybné sumy na faktúrach

V čase, keď Holjenčík šéfoval ÚRSO, bol aj šéfom komory znalcov. Ako pred rokom potvrdil hovorca regulačného úradu Radoslav Igaz, o výbere znalcov rozhodovalo vedenie. Holjenčík ako znalec a šéf znalcov musel pritom vedieť, koľko by aké posudky či podklady mali stáť.

Bývalý šéf regulácie na prijatí u prezidenta Andreja Kisku v čase, keď odstupoval z funkcie. Foto – TASR

Vyhláška hovorí o sume 13,28 eura na hodinu. Znalec si môže túto sumu navýšiť o päťdesiat percent, ak koná bezodkladne, a o tridsať percent, ak ide o mimoriadne náročný znalecký úkon. Ako si znalci fakturovali vysoké sumy, nie je zrejmé. Denník N však už vlani vypočítal, že niektorí znalci museli na podkladoch pre ÚRSO pracovať aj pätnásť hodín denne vrátane víkendov. Mnohí pritom mali popri znaleckej činnosti aj iné zamestnanie. Ak si znalecké navyšovali preto, že na podkladoch pracovali narýchlo, je otázne, prečo ich ÚRSO vyberal na poslednú chvíľu.

Popri zamestnaní robil na podkladoch pre ÚRSO aj martinský policajný šéf Aurel Gonščák a vyfakturoval si za to vyše 9-tisíc eur. Gonščák je znalcom v odbore kriminalistika. To, či na podkladoch nepracoval v pracovnom čase, preverovali na polícii aj na policajnom prezídiu. Z vyfakturovanej sumy totiž vyplývalo, že na materiáloch pre ÚRSO robil deväť hodín denne. Preverovaním však na nič podozrivé neprišli.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie