Denník N

V nedeľu nenakúpite v supermarketoch trnavskej Jednoty, predávajú už len 6 dní v týždni

Spolu 25 supermarketov COOP ukončilo nedeľný predaj, pretože bol stratový. Hovoria aj o zvýšených nákladoch a probléme s pracovnou silou.

V sobotu 6. januára boli obchody zo zákona povinne zatvorené, pretože to bol sviatok. V nedeľu 7. januára však veľká väčšina predajní obchodných reťazcov otvorila, nakupovať sa dalo aj v obchodných centrách.

Výnimkou boli obchody spotrebného družstva COOP Jednota Trnava. To sa rozhodlo, že od začiatku roku nebude predávať v 25 supermarketoch v mestách ani obciach, kde mali doteraz v ten deň otvorené.

Aspoň čiastočne to chcú kompenzovať predĺžením otváracích hodín v sobotu.

Zákazníkov o tom informovali na dverách predajní a na Facebooku.

Trnavská Jednota zastrešuje predajne v okresoch Trnava, Hlohovec a Piešťany. Niekoľko prevádzok má podľa webu aj v Pezinskom a Seneckom okrese. Spolu má pod sebou 65 predajní, v nedeľu do decembra predávala v 25 z nich.

Mali na to dosť dôvodov

Predseda predstavenstva COOP Jednota Trnava Bohuslav Uváčik uviedol, že na takýto závažný krok mali niekoľko dôvodov.

Prvým z nich bola nerentabilnosť. Pre veľkú väčšinu ich predajní, ktoré v nedeľu predávali, bol predaj v ten deň stratový.

Ďalším dôvodom zatvorenia počas nedele bolo zvýšenie nákladov v tomto roku. „Zo zákona sa zvyšujú mzdové výdavky – vzrástla minimálna mzda, platby a sadzby s ňou súvisiace, zvyšujú sa príplatky za prácu nadčas, v noci a cez víkendy. Nedeľný predaj je u nás celý ako práca nadčas, čiže náklady by nám tu rapídne vzrástli a tým by sa zvýšila ešte viac strata z tohto predaja,“ povedal Uváčik.

Nie nepodstatným faktorom bola podľa neho aj vysoká fluktuácia pracovníkov predajní. „V našom regióne je veľmi nízka nezamestnanosť a nájsť dobrého pracovníka do obchodu je už problém. Práca v nedeľu nie je atraktívna a veľa pracovníkov i z toho dôvodu odchádza. Ukončenie predaja v nedeľu tento problém zmierni,“ dodal.

Pripomenul, že systém COOP Jednota Slovensko sa už dlhé roky vo všetkých COOP Jednotách na Slovensku snaží presadiť zákon o zákaze nedeľného predaja, ako je to v mnohých západných štátoch. „V našich predajniach pracujú takmer výlučne ženy – matky, ktoré majú svoje rodiny a chcú s nimi tráviť aspoň nedele. Zákaz predaja v nedeľu by určite tiež prispel k riešeniu problému dnešnej doby, ktorý sa nazýva kríza rodiny, ako aj radu ďalších vecí, ktoré z toho vyplývajú,“ doplnil Uváčik.

Budú ich nasledovať ďalší?

Predseda predstavenstva COOP Jednota Trnava nevedel povedať, či ich krok budú nasledovať aj iné družstvá a či sa zatvorenie predajní v nedeľu rozšíri. Každá COOP Jednota je totiž samostatný subjekt a rozhoduje sa samostatne.

„Vieme však, že mnohé COOP Jednoty plánujú pristúpiť k obmedzeniu nedeľného predaja, do akej miery to bude, je na nich,“ povedal Uváčik.

Podpredseda COOP Jednota Slovensko a prezident Zväzu obchodu Martin Katriak zatiaľ nevie o tom, že by sa k Trnave pridali ďalší. Tvrdí, že ide o individuálnu aktivitu jedného z členov systému COOP Jednota Slovensko.

Reťazec síce v minulosti naznačoval, že nie je proti zákazu nedeľného predaja, no ďalšie kroky podnikne až na jar, keď bude mať zosumarizované čísla za minulý rok, vrátane toho, ako sa premietlo do tržieb rozšírenie zákazu predaja na väčší počet sviatkov počas uplynulého roka.

Ostatné reťazce na slovenskom trhu majú v nedeľu otvorené, nepredávajú v ten deň len niektoré menšie obchody v obciach. Výnimkou sú aj niektoré obchody, ktoré sídlia v biznis centrách a majú otvorené len od pondelka so soboty.

To je aj prípad niekoľkých predajní, ktoré patria pod reťazec Terno. Anna Buzinkay z reťazca spresnila, že zo 108 ich predajní je 8 v nedeľu zatvorených, keďže väčšinou ide o predajne, ktoré sú súčasťou office centier, prípadne iných biznisových zón, v ktorých je tok zákazníkov počas nedele minimálny.

Všetky predajne však nemajú otvorené počas nedele ani diskontný reťazec Lidl či Tesco. V siedmy deň týždňa nepredávajú v lokalitách, kde ich predajne sídlia na cirkevných pozemkoch, to je príklad dvoch obchodov Lidla, v Bratislave na Betliarskej a Mamateyovej ulici, či Tesca v Ivanke pri Dunaji a v Bratislave na Svoradovej ulici.

Žiadnu zo svojich predajní na slovenskom trhu nemá v nedeľu zatvorenú Kaufland. Jeho hovorkyňa Lucia Langová potvrdila, že do budúcnosti ani neuvažujú o tom, že by obchody v tento deň zatvorili.

Podobne neuvažuje o zatváraní obchodov počas nedele ani Terno.

„Spoločnosť Lidl Slovenská republika momentálne nad takýmto krokom neuvažuje, zároveň sa nebránime prípadnej diskusii na túto tému,“ reagoval hovorca reťazca Tomáš Bezák.

„ Naša spoločnosť aktuálne nezvažuje obmedziť či zrušiť nedeľný predaj v našich prevádzkach, nakoľko nedeľa je tretím najobľúbenejším dňom na nákupy v našej sieti,“ odpovedala Lenka Poláčeková z Tesca.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie