Denník N

Podiel žien v slovenskom IT rastie. Rok 2018 bude rokom „ajťáčok“

Organizácie ako Mini Tech MBA for Women, Aj ty v IT, alebo Exponea pomáhajú ženám v kariérnej zmene a poukazujú na výhody, ktoré do technologických firiem prinášajú.

Akútny nedostatok talentov

Rýchlosť inovácie vo firmách brzdí nedostatok talentov. Podľa StackOverflow len 5 % vývojárov nemá prácu. Aby sa technologický rozvoj nespomalil, objavili firmy bojujúce s nedostatkom odborných zamestnancov nové posily – zapojenie žien. Hoci predstavujú polovicu ekonomicky aktívnej populácie, v technologických startupoch ich je len 32 % a medzi samotnými „ajťákmi“ len 12-18 %, čo ukazuje na veľký potenciál príležitostí. Alžbeta Dlhá vo svojom medzinárodnom výskume z r. 2017 zameranom na diverzitu v startupoch uvádza 32 % podiel žien bez ohľadu na rolu a 18,3 % podiel na technologických pozíciách. Na slovenských vysokých školách pred piatimi rokmi študovalo IT odbor len 3 – 5 % dievčat. Teraz sa tento počet zdvojnásobil. Firmy to už pociťujú.

Ženy v manažmente IT firiem bývajú vzácnosťou. Slovenská firma Exponea ich má v manažmente až 43 % a patrí medzi najrýchlejšie rastúce na svete vo svojom segmente.

Ženy sú pre biznis šancou

Väčšiu mieru podnikavosti a inovácie, lepší prístup na globálne trhy s tovarom a so službami cielenými na ženy, lepšie finančné výsledky. To všetko dosahujú podľa správy Organizácie Spojených národov pre priemyselný rozvoj z roku 2015 spoločnosti, ktoré majú diverzitu ako neoddeliteľnú súčasť svojho biznis modelu.

Okrem finančných výsledkov majú ženy zásadný vplyv na kultúru a štýl riadenia spoločností – a teda na to, ako ovplyvňujú retenciu talentov, ktoré už vo firmách pracujú. Zatiaľ čo muži preferujú individualistické rozhodovanie a kladú dôraz na kontrolu a nápravné opatrenia, ženy sa preukázateľne viac zaujímajú o rozvoj a odmeňovanie ľudí a o etické dôsledky svojich rozhodnutí. V dobe „sociálnych spotrebiteľov“, ktorým záleží na tom, ako sa správajú spoločnosti a ich sily cez sociálne médiá, cez ktoré sa rýchlo a efektívne šíria správy ohrozujúce reputáciu a zisky firiem, ide o zásadnú výhodu.

Slovensko na dobrej ceste, začíname už od študentiek

Vďaka iniciatíve, akou je Aj ty v IT, rastie počet žien študujúcich na slovenských vysokých školách IT odbory. Aktuálne ich je už 10 – 12 %, čo je dvojnásobné zlepšenie oproti situácii spred piatich rokov. Projekt vznikol s cieľom povzbudiť dievčatá do štúdia informatiky a následného zamestnania v danom odbore.

Medzi inými organizujú Spoznaj IT faCOOLty, kde dievčatám ponúkajú možnosť stráviť jeden deň na pôde IT fakulty v sprievode jej študenta. Zapojili sa už FIIT STU v Bratislave, FEI STU v Bratislave, FRI Žilinskej univerzity, FEI TU Košice, PF UKF Nitra.

Predovšetkým vďaka osvetovým aktivitám združenia Aj ty v IT podiel žien na technických univerzitách stúpa. Podchytávajú dievčatá už od 12-ich rokov. Na fotke finalistky súťaže ScratchMatch, ktorej víťazky zažili víkend v Budapešti. (Foto: archív Aj ty v IT)

Príležitosť aj pre profesionálky

Ďalším úspešne naštartovaným programom je MiniTech MBA for Women, ktorého cieľom je poskytnúť účastníčkam IT terminológiu, základy programovania a schopnosť efektívnejšie spolupracovať s IT kolegami, prípadne ich inšpirovať k ďalšiemu vzdelávaniu sa v IT. Záujem o pilotný program prekvapil – pozitívne reagovali desiatky žien, podmienky splnilo 26 a do pilotu bolo vybratých štrnásť účastníčok. Sú medzi nimi konzultantka, právnička, profesionálky v oblasti financií, manažérka zmien, PR špecialistka, marketérka či reporting špecialistka – a program si zatiaľ chvália.

V rámci programu Mini Tech MBA for Women sa ženy z biznisu učia základy programovania, navštevujú vývojárske podujatia či rozoberajú počítač.

„Vidím už prvé ovocie programu MiniTech MBA for Women, a to ešte nie som na konci kurzu. Nemám technické vzdelanie, ale mám veľkú chuť sa v IT oblasti zorientovať. Som veľmi vďačná Mirke, lektorom a všetkým, ktorí stoja za týmto skvelým projektom,“ hovorí Elena Šuranová, Team Leader/IT Recruiter pre Seiteq.

Od marca 2018 sa program plánuje otvoriť ďalším účastníčkam.

Elena Šuranová (tretia sprava) je jednou zo 14 účastníčok pilotného behu Mini Tech MBA a nie je sama, čo získané vedomosti využíva už počas neho.

Inovatívne firmy ako Exponea odstraňujú prekážky

Ako vytvoriť atraktívne prostredie pre ženy? Najčastejšie sa medzi odpoveďami objavujú skrátené úväzky, dostupnosť jaslí a škôlok a neformálne kontakty. V Exponei, slovenskej spoločnosti na vývoj a implementáciu softvéru pre automatizáciu marketingových kampaní, s pobočkami po celom svete, si uvedomujú, že „chyba“ nie je v ženách, ale v prostredí. A tak keď sa na CEO Exponea Petra Irikovského obrátila zakladateľka spoločnosti People Ecosystems Miroslava Rusnoková s ponukou partnerstva v programe Mini Tech MBA for Women, neváhal a nápad podporil.

„Mám 3-ročnú dcéru a chcem pre ňu svet, kde sú ženy v IT vnímané úplne rovnocenne. Verím, že program k tomu pomôže a mnohým ženám otvorí nové obzory,“ vyjadril sa Peter Irikovský, CEO Exponea.

V auguste zorganizovali v Exponei na tému ženy vo firme panelovú diskusiu a jej závery preniesli priamo do praxe. K spokojnosti nielen žien vo firme prispieva veľká miera flexibility v práci – a nejde len o proklamáciu. Zamestnanci bežne pracujú z domu a v časoch, ktoré vyhovujú im a ich potrebám. Takú mieru flexibility ocenia hlavne vtedy, keď sa rozhodnú založiť si rodinu. Zlúčiť prácu a starostlivosť o deti je skrátka nutnosť – a opäť, nie je to len otázka, ktorú riešia ženy. V Exponei už majú prvého muža na „materskej“ – a čo je najlepšie, nikomu to nepripadá zvláštne.

Martina Kolibášová sa stala tímlíderkou testerov už v 2. ročníku na vysokej škole.

Najväčšou podporou žien v IT v Exponei je podľa mňa to, že tu nikto nerobí rozdiely. Ak sa hľadajú noví ľudia do tímu, nikto nehľadí na to, či je to žena alebo muž. Každý má rovnakú šancu dostať sa do tímu. Keď som prišla do firmy, bolo tu celkovo len šesť žien a ja som sa dokonca stala prvou ženou, ktorá bola súčasťou vývojárskeho tímu. Najväčšou podporou pre mňa bolo to, že ma tím mužov prijal bez akéhokoľvek problému do svojho ‚kmeňa‘,“ povedala Martina Kolibášová, tímlíderka testerov v Exponei.

Užitočné odkazy

Aktuálne aktivity organizácie Aj ty v IT, ktoré pomáhajú študovať IT.  

Výhody Mini Tech MBA, vzdelávacieho programu pre biznis ženy o IT. Predbežná registrácia prebieha na stránke. Čoskoro sa otvorí prihlasovanie na ďalší semester a s ním spojené podujatia

Voľné pozície v Exponei, ktorá bola zaradená medzi najrýchlejšie rastúce spoločnosti v Európe.

 

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie