Denník N

Byť štátnym úradníkom už na Slovensku nie je nadávka

Pracovný inzerát Inštitútu finančnej politiky. Foto – IFP
Pracovný inzerát Inštitútu finančnej politiky. Foto – IFP

Mladí úradníci vysvetľujú, že práca pre štát nie je nuda. Majú prístup k lepším dátam ako firmy.

Dvadsiatka dospelých ľudí stojí pred tabuľou. Zoradia sa vedľa seba podľa toho, ako dlho pracujú v štátnej správe.

„Ja nastupujem o dva mesiace,“ ozve sa z jedného konca radu. Na druhom konci stojí úradníčka, ktorá pracuje pre štát päť rokov. Spočiatku rozpačito a placho sa medzi sebou zoznamujú a zisťujú, že každý pracuje v inej oblasti.

Veda, bytová politika, umelecké práva, ministerstvo spravodlivosti, inštitút zdravotnej politiky, ministerstvo životného prostredia. Pracujú na rôznych úradoch a rôzne dlho a stretávajú sa tu po večeroch.

Toto je Klub úradníkov dobrej vôle, komunita ľudí zo štátnej správy, ktorí majú chuť nabúravať stereotypy o nevrlých a nudných úradníkoch.

Je dobré o nich vedieť viac najmä teraz, keď o svoje miesta bojujú analytici z ministerstva školstva, ktorých sa po presunoch ministerky Martiny Lubyovej (za SNS) zastali analytici z rôznych iných ministerstiev.

Z advokácie k prezidentovi Kiskovi

Klub založila pred dvoma rokmi vyštudovaná právnička Zuzana Vargová. Právo začala študovať v Košiciach a keď sa jej zdalo, že na východe má málo príležitostí, prestúpila na Karlovu univerzitu v Prahe. Počas štúdia stážovala v advokátskej kancelárii.

Po čase odišla. „Práca v advokácii ma nenapĺňala. Boli tam situácie, ktoré ma zaujímali, ale nebola to láska.“ Ako študentka chcela experimentovať. Neskôr študovala aj v Holandsku a Dánsku.

Na Slovensko sa dostala cez program Leaf, ktorý láka mladých študentov zo zahraničia späť na Slovensko. Ponúkli jej stáž v prezidentskej kancelárii na odbore vnútornej politiky, kde sa začala venovať zdravotníctvu. Po dvojmesačnej stáži si ju nakoniec v paláci nechali.

„Najprv som si myslela, že práca pre prezidenta bude nuda. Všetko sa zmenilo, keď som dostala prvé zadanie. Okamžite ma to nadchlo. Po mesiaci som si povedala, že toto je presne to, čo mi chýbalo – verejný rozmer mojej práce. Potrebujem vidieť, aký to bude mať celospoločenský dosah. Je to pre mňa dôležitejšie ako práca pre konkrétneho klienta,“ hovorí Vargová.

Analytická ministerka a workshopy

Spoluzakladateľ komunity úradníkov Marek Plavčan študoval v Londýne a Hamburgu. Štúdium mu cez štipendium zaplatil štát s podmienkou, že po skončení školy sa vráti na Slovensko a odpracuje minimálne tri roky v štátnej správe. Predtým si ešte vyskúšal súkromný sektor. Mladý, vzdelaný človek s našliapnutou kariérou sa rozhodol pre prácu analytika Inštitútu sociálnej politiky na ministerstve práce. Absurdné? Pre Plavčana samozrejmosť.

Nepáči sa mu, keď ľudia stavajú do opozície prácu pre štát a súkromnú firmu. „Každému odporúčam vyskúšať si prácu pre štát. Môže sa naučiť lepšie komunikovať s ľuďmi, a to je výzva. Najväčšiu hodnotu na trhu práce má človek, ktorý má skúsenosti z obidvoch sektorov. Prechod medzi analytickou jednotkou na ministerstve a poradenstvom v bankovníctve je normálny. Štát ako zamestnávateľ a manažéri firiem sa bijú o tých istých ľudí,“ hovorí Plavčan.

Hovorí, že pracovať pre štát je vo Veľkej Británii veľká prestíž. Obraz úradníka sa zlepšuje aj v ďalších krajinách, vrátane Slovenska. Zásluhu na tom majú podľa Plavčana najmä analytické jednotky na ministerstvách, v ktorých zvyčajne pracujú mladí ľudia s titulom zo zahraničnej univerzity. „Byť úradníkom už nie je nadávka,“ dodáva Plavčan.

Tímlíder, junior konzultant a odmeny podľa zásluh

V čom sú podľa Vargovej a Plavčana najväčšie výhody práce pre štát? Plavčan hovorí, že v súkromnom sektore síce môže človek rýchlejšie postúpiť na vyššie miesto, na úrade sa však skôr špecializuje na jednu oblasť, a tak sa stane odborníkom.

„Či už sa bavíme o sociálnej politike, poľnohospodárstve, alebo energetike. Tam niekde sedí úradník, ktorý je na danú oblasť najväčší expert v krajine. Napríklad, v Európskej komisii zamestnanci rotujú medzi rôznymi odbormi a často tomu nerozumejú a musia sa dovzdelávať. U nás však úradník musí rozumieť svojej práci, pretože sa stáva, že dostane za úlohu napísať zákon,“ vysvetľuje Plavčan.

Aj Vargová zdôrazňuje, že úradníci musia byť expertmi vo svojej oblasti. „Zákon je forma nejakého opatrenia, a to opatrenie treba vymyslieť. Vymyslieť, ako bude fungovať, odkiaľ naň vezmeme peniaze. To je úlohou úradníkov a následne svoje nápady musia odkomunikovať nadriadeným. Úradníci sú aparát ľudí, ktorý formuje to, čo ďalší aparát ľudí zavádza do života. Je to kolos,“ hovorí Vargová.

Zákon o štátnej službe nezakazuje úradom vnútorne prerozdeliť mieru zodpovednosti a kompetencie. To znamená, že vedúci môže vo svojom úrade vytvoriť hierarchiu podobne ako vo firme. Napríklad, na ministerstve financií zaviedli pozície tímlíder, senior a junior konzulant.

„Ak má sekcia rozpočet, dokáže ľudí odmeňovať podľa zásluh. Nedá sa narábať s funkciami a titulmi, ale so zodpovednosťou. Šikovný manažér dokáže využiť priestor, ktorý mu zákon umožňuje,“ hovorí Plavčan.

Zároveň podľa Plavčana má úradník to najcennejšie, čo človek dnes vo svojej profesii môže mať – dobré dáta. „Ako štátny analytik mám k dispozícii osobné údaje a tie najpresnejšie dáta. Vďaka tomu môžem robiť realistickejšie odhady ako akákoľvek firma. To si veľmi vážim.“

Každý by si mal vyskúšať prácu pre štát

Čo teda robí Klub úradníkov dobrej vôle?

Jeden zo vžitých stereotypov o úradníkoch je, že po osemhodinovom pracovnom čase idú domov. Títo úradníci sa, naopak, majú chuť stretávať aj po večeroch a z času na čas organizujú semináre či workshopy.

Prednášal im napríklad Štefan Kišš, šéf Útvaru hodnoty za peniaze, o dôležitosti analytických jednotiek na ministerstvách. Matej Sapák, absolvent univerzity na Harvarde, im opisoval rozdiely medzi prácou v súkromnom a verejnom sektore, zorganizovali si workshop o argumentácii, o ochrane osobných údajov, alebo o novele zákona o štátnej službe. Koučka mnohých slovenských firiem Simona Socratous úradníkom zasa pripravila seminár o komunikácii.

„Mali by ste vedieť, aký osobnostný typ sú vaši kolegovia a nadriadení, a podľa toho s nimi komunikovať,“ vysvetľuje koučka Socratous úradníkom. Pýta sa, či niekto pozná vo svojom okolí človeka, ktorého vie zaradiť do jedného z typu osobností. „Naša pani ministerka spravodlivosti je analytický typ. Položíte jej otázku, nasadí kamennú tvár a až po chvíli premýšľania odpovie,“ zaznie zozadu a následne to vyvolá smiech celej miestnosti.

Do klubu chcú aj starších úradníkov

V štátnej správe pracujú desaťtisíce ľudí. Niektorí komunikujú priamo s verejnosťou, iní vytvárajú opatrenia a analýzy. Práve tí, ktorí pracujú na koncových úradoch, čiže sú v kontakte s ľuďmi, sú najčastejšie terčom vtipov a najmä o nich sa šíria stereotypy. Úradníci, to sú vraj nepríjemní a neschopní pracovníci, ktorí idú o štvrtej poobede domov.

Vargová hovorí, že stereotyp, že úradníci sú rezignovaní a nemajú ambície robiť niečo navyše, neplatí. „Človek sa lenivým úradníkom stáva, on ním zvyčajne nie je po nástupe do úradu. Mladí ľudia sa chcú učiť a meniť veci. Keď dostanú príležitosť, využijú ju. Ak však budú v skostnatelom prostredí, o entuziazmus ľahko prídu. Aj preto tu je náš klub. Aby entuziazmus udržal.“

Navyše, aj v štátnej správe je tlak na kvalitu a dobré nápady. „Samozrejme, na Slovensku sa stáva, že niekto sa snaží chrániť záujem druhého. To sú nežiaduce situácie. Dnes už ale vznikajú tlaky, aby sa to nedialo. A tlaky robia aj úradníci,“ hovorí Vargová.

Úradnícky klub si dáva za cieľ prilákať starších úradníkov, ktorí už môžu strácať motiváciu. Do roka chcú vytvoriť mentorský program, ktorý spojí staršiu generáciou s mladšou. Seniorskí úradníci podľa Vargovej môžu tým mladším vysvetliť, že do istej miery musí byť štátna správa formovaná politickými rozhodnutiami. „Mladí sa majú čo učiť od starších, napríklad nemajú manažérske skúsenosti. Starší zase získajú entuziazmus a energiu,“ hovorí Vargová.

Klub nevylučuje do budúcnosti ani spoluprácu s regiónmi. Napríklad, v Košiciach sídli Ústavný súd, ale Plavčan hovorí, že zatiaľ ich neplánujú osloviť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie