Denník N

Mihál opakovane hovorí o podvode na živnostníkoch, teraz navrhol, ako to riešiť

Líder Spolu Miroslav Beblavý a Jozef Mihál. Foto N – Vladimír Šimíček
Líder Spolu Miroslav Beblavý a Jozef Mihál. Foto N – Vladimír Šimíček

Je to podvod na živnostníkoch, hovoria poslanci strany Spolu a navrhujú znížiť minimálny odvod o 63 eur mesačne.

Bývalý minister práce Jozef Mihál už dlhšie upozorňuje, že živnostníci majú ten istý dôchodok ako niektorí zamestnanci, ale za vyššie odvody. Mihál tomu nepovie inak ako podvod na živnostníkoch a opakovane volá po jeho zrušení.

Spolu s Miroslavom Beblavým predložili v parlamente návrh, aby živnostníci platili takzvané minimálne odvody z podstatne nižšej sumy ako doteraz, no nárok na minimálny dôchodok by nestratili.

Mihál: Môže za to Richter

Mihál za túto diskrimináciu viní ministra práce Jána Richtera, ktorý v roku 2013 najprv živnostníkom dvihol minimálny základ, z ktorého rátajú odvody. Obhajoval to tým, aby mali slušnejšie dôchodky.

„Odvtedy živnostníci platia odvody najmenej zo sumy 50 % priemernej mzdy, aby podľa Richtera mali lepšie dôchodky,“ hovorí Mihál. Do roku 2013 platili živnostníci odvody zo 44 % minimálnej mzdy.

Ibaže od júla 2015 Richter zaviedol minimálny dôchodok, ktorý dostanete vtedy, keď si odvody platíte aspoň zo sumy 25 % priemernej mzdy. To je polovica z toho, čo platia živnostníci, no minimálny dôchodok dostanú rovnaký.

Druhou podmienkou na minimálny dôchodok je aspoň 30 odpracovaných rokov. Minimálny dôchodok môže byť podľa počtu odpracovaných rokov v rozmedzí od 269 do približne 340 eur.

„Minimálny dôchodok dostanete rovnako, či platíte odvody zo sumy 25 %, 50 % alebo až 70 % priemernej mzdy,“ hovorí Mihál. Tak sú nastavené pravidlá pre minimálny dôchodok. Rovnaký nárok na dôchodok vyjde podľa Mihála aj špekulujúcemu spoločníkovi eseročky, ktorý si začne vyplácať odmenu vo výške 240 eur mesačne, z ktorej zaplatí Sociálnej poisťovni podstatne nižšie odvody ako živnostník.

Spolu s Beblavým preto navrhli, aby živnostníci platili minimálne odvody z 30 % priemernej mzdy. S návrhom a výpočtami im pomáhala aj ich spolupracovníčka Jaroslava Lukačovičová.

Ak by prešla ich zmena, minimálne odvody by živnostníkom klesli o 63 eur mesačne. Ušetrili by tak 756 eur ročne. Ide o približne 140-tisíc SZČO.

Minimálne odvody v roku 2018

Sociálne odvody: 151,16 eura

Zdravotné odvody: 63,84 eura

Spolu: 215 eur

„My si myslíme, že by bolo férové znížiť drobným živnostníkom minimálne odvody tak, aby im zostal nárok na minimálny dôchodok, aby boli na dôchodku relatívne slušnejšie zabezpečení, ale aby platili primeranú sumu z hľadiska svojich príjmov.“

Richter to vidí aj inak

Richter na Mihálovu kritiku už párkrát reagoval. Povedal, že pri súčasnom nastavení hmotnej núdze, výške životného minima a nízkych mzdách je dôsledkom zavedenia minimálneho dôchodku zásadné prehĺbenie miery solidarity. A že je to tak preto, aby dôchodca mal aspoň o niečo vyšší minimálny dôchodok, ako je dávka v hmotnej núdzi.

„Nie sú to však živnostníci platiaci odvody z minimálneho vymeriavaceho základu, kto by sa mohol cítiť najviac ukrivdený, ale sú to zamestnanci platiaci odvody zo 63 % priemernej mzdy počas 40-ročnej kariéry, alebo aj zamestnanci platiaci odvody zo 77 % priemernej mzdy pri 30-ročnej kariére,“ povedal Richter ešte v októbri 2016 pre Denník N.

V pravidlách pre minimálny dôchodok sa však doteraz nič nezmenilo.

Zníženie odvodov by pre rozpočet znamenalo výpadok príjmov, Beblavý s Mihálom to odhadli na 59 miliónov eur ročne. „Ak minister financií povie, že je takémuto opatreniu naklonený, len máme navrhnúť, kde ho kompenzovať, my radi s takým návrhom prídeme,“ povedal Beblavý.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie