Denník N

Rizikovú dojčenskú mliečnu výživu z Francúzska stopli aj u nás

Hlavný hygienik neodporúča konzumovať detskú výživu Amilk Bifido zo závodu, ktorého výrobky boli kontaminované baktériou salmonely.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) neodporúča konzumáciu detskej výživy Amilk Bifido francúzskej spoločnosti Lactalis Nutrition Santé. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré podpísal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Tvrdí, že je pri tomto výrobku podozrenie na kontamináciu baktériou salmonely. Zákazníkom, ktorí majú spomínaný výrobok doma, odporúča vrátiť ho do predajne.

Hlavný hygienik vydal toto odporúčanie napriek tomu, že do dnešného dňa nedostal z Rýchleho výstražného systému informáciu o tomto výrobku. Vraví, že takto úrad pristupuje k ochrane zdravia najmenších.

Sťahujú 12 miliónov balení

Už koncom minulého roka sa salmonelóza potvrdila v iných produktoch z tohto francúzskeho závodu. Výrobca preto preventívne sťahoval dojčenské výrobky z vyše 83 krajín. Celkovo má byť stiahnutých viac ako 12 miliónov balení dojčenského mlieka od Lactalisu.

Distribútor dojčenskej mliečnej výživy Amilk Bifido, ktorým je spoločnosť Mirakl, ešte pred Vianocami pozastavil predaj tohto výrobku na Slovensku.

Už od konca minulého roka preberajú od zákazníkov vrátané balenia tohto výrobku lekárne Dr. Max, bez ohľadu na číslo šarže.

Na webe už visí oznam, že tento výrobok je dočasne nedostupný.

Dr. Max tak vezme späť ako počiatočnú mliečnu výživu Amilk Bifido 1, tak aj následnú mliečnu výživu Amilk Bifido 2 a sušenú mliečnu výživu pre malé deti Amilk Bifido 3.

Nákaza u nás hlásená nebola

Zdenka Krížová z reťazca Dr. Max uviedla, že narýchlo nevie preveriť, koľko balení tohto výrobku už zákazníci vrátili. Tvrdí, že k možnosti vrátiť produkt s akýmkoľvek číslom šarže na Slovensku pristúpili ešte 21. decembra 2017 v rámci zachovania najvyššej bezpečnosti.

„Urobili sme tak bezprostredne po tom, ako nás o svojich opatreniach informoval výrobca, francúzska spoločnosť Lactalis. Tá sa rozhodla stiahnuť z trhu desiatky rôznych značiek produktov, pričom preventívne opatrenie sa týka aj výrobkov, v ktorých kontaminácia salmonelou nebola preukázaná,“ vraví.

Foto – TASR/AP

Doplnila, že všetky produkty Amilk Bifido, ktoré boli uvedené na slovenský trh, prešli riadnou výstupnou kontrolou a v žiadnom balení výrobku Amilk Bifido sa kontaminácia nepreukázala. „Rovnako tak doposiaľ neboli hlásené prípady nákazy slovenských detí. Považujeme za dôležité zdôrazniť, že do dnešného dňa nemáme vedomosť o žiadnom prípade salmonely, ktorá by sa objavila u slovenských dojčiat v súvislosti s konzumáciou produktov Amilk Bifido,“ uviedla Krížová.

Desiatky detí v cudzine ochoreli

Škandál podľa TASR vypukol v decembri po tom, ako v továrni firmy Lactalis v Craone na severozápade Francúzska potvrdili výskyt salmonely.

Podľa informácií týždenníka Journal du Dimanche ochorelo na salmonelózu už 35 detí vo Francúzsku a jedno v Španielsku. Jeden možný prípad preverujú aj v Grécku.

Pôvodne sa kauza týkala len dojčenského mlieka v prášku a jedného ďalšieho výrobku. Teraz sa sťahujú aj všetky ostatné výrobky vyprodukované v závode v Craone.

Šéf spoločnosti Lactalis Emmanuel Besnier pre Journal du Dimanche povedal, že firma vyplatí odškodné rodinám, ktoré tento škandál postihol.

Tento sľub francúzska vláda privítala. Dodala, že bude pokračovať vyšetrovanie, aby sa zistilo, kto je za škandál zodpovedný.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kvalita potravín

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie